tisdag 24 februari 2009

Den försvunna hästtavlan



Andrzej Wajda´s film Katyn som kom förra året behandlar det faktum att ryska säkerhetstyrkor mördade 15 000 polska officerare i början av andra världskriget. Något som man länge förnekade.

En av dessa polska officerare var den då tonårige Andrzej´s pappa.

Wajda är en av filmhistoriens största regissörer med filmer som Marmormannen, Järnmannen och på senare tid Danton.

Han har tidigare varit inne på samma tema. I filmen Lotna från 1959 berättar Wajda om det polska kavalleriets heroiska men hopplösa kamp mot tyskarnas motoriserade enheter av bl a tanks under andra världskrigets inledning. Det fantastiskt vackra stoet Lotna får därmed symbolisera den heroiska kamp som moderlandets söner bjuder den tyska invasionen.

I Krakows museum finns 780 000 föremål. Ett av dessa var en gigantisk oljemålning med ett antal hästar som galopperade i något slags fyrspann i full fart mot betraktaren. Nu får jag höra att den tavlan är borta. När jag såg tavlan var det 1982. Det finns några tavlor som stannar kvar i ens minne. Så var finns den. Vad hände med den? Allvar?

En polack har målat en tavla för åtta år sedan som påminner om den tavlan men det är en sorglig kopia eller möjligen en helt annan tavla. Den är liten 50 x 50 centimeter. Orginalet var gigantiskt och täckte en hel vägg eller större delen i varje fall.

Men en häst är en häst är en häst. Frågan är ifall polackerna verkligen var så korkade att de anföll tyska stridsvagnar med hästar. Det spelar ingen roll. Det förstärker bilden av den modige polacken. En myt som polacker gärna odlar.

Man får anta att Wajdas karriär inte varit lika lysande om han gjort Katyn 1959 och Lotna 2008. Han var inte helt nöjd med Lotna.

Han har i varje fall haft den goda smaken att väva in sina egna propagandafilmer som han gjorde för staten i senare verk som Marmormannen.

Jag har inte sett Katyn men kan ju vara något att göra medan man funderar på var tavlan tog vägen om den nu tagit vägen någonstans.

Var det inte en film som hette Svanen också?

Inga kommentarer: