måndag 23 februari 2009

Dronen i Vita Huset

Rahm Emanuel
Aha, tänker jag. Systemet fungerar. Går fram till fönstret och tittar upp. Förväntar mig att se en liten amerikansk drone cirkulera en bit ovanför skatorna som tjafsar om en brödbit.

En ”drone” är ett litet spionplan. Exakt hur litet vet man inte. Exemplar på flera meter har visats upp och just ”drone”-teknologin visade sig vara en av USA stora tillgångar i kampen om herraväldet i Irak.

Israeliska Jerusalem Post hade för en vecka sedan en artikel om Turkiet där man manade till viss återhållsamhet. Det blir lite rörigt. Israel levererar droner som turkarna använder i Qandil i Kurdistan för att spana på PKK. Wellcome to Middle East!

Det fanns ingen drone, ingen synlig i varje fall. Men jag blev lite schizig när jag fick ett brev från The New Yorker som uppmanade mig att läsa veckan nummer och en artikel som handlade om Rahm Emanuel. Jag har nämligen skrivit en hel del om denna man, Vita Husets stabschef.

När jag lugnat mig och förstått att The New Yorkers välvilja hängde samman med att jag numera får tidningen som kommer ut en gång i veckan och då ville de puffa för sin artikel om denne nyckelperson i Barack Obamas administration. En stabschef i Vita Huset har makt. Det var också vad Rahms pappa en gammal israelisk terrorist påpekade när han frågade ifall och sedan kom det något med städa i vita huset och araber.

Så Rahm fick börja den viktigare delen av sin politiska karriärs höjdpunkt får man anta, med att be om ursäkt för sin virriga far. Han var inte uppfostrad med den typen av värderingar, sa han.
Nej, nej, det låter ju troligt.

I artikeln i veckan The New Yorker får vi veta mer om Rahm Emanuel. Han verkar vara en genuin kontrollfreak. Allt är tillrättalagt på hans skrivbord med millimeter passning. När reportern Ryan Lizza råkar stöta en sak någon millimeter så får han ett strängt ogillande ögonkast av Vita Husets stabschef, Rahm Emanuel.

Det luktar kris i Vita Huset, meddelar Lizza. Ekonomisk kris och det kan vara ett riktigt antagande.

Rahm Emanuel har liksom många andra i den nya administrationen ett förflutet i Clinton administrationen. Nu vilar ansvaret på Rahm Emanuel att hålla ihop ett team som ska lösa den allvarligaste krisen i den amerikanska ekonomin sedan depressionen.

Alla är inte lika uppiggade av Emanuel. I Kubanska Granma, frågar sig ingen mindre än Fidel själv vem Rahm Emanuel är. Fidel har aldrig i hela sitt liv hört talas om en människa med ett sådant namn. Och så vidare. Tillfrågad om artikeln, svarar Rahm Emanuel Lizza på ett för honom karateristisk Rahm-vis:

-Well you know, ever since I stopped sending him my holiday card he´s been ticked of. I don´t know what to think about it. Do you know what I´m thinking about? I´m going to finally get to see my kids after a month. So that all I give a fuck about.

Sån är han spindeln i nätet I Vita Huset. När nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman klagade på de eftergifter som gjort skattetekniskt åt republikanerna för att få igenom stimulanspaketet nyligen sa Rahm Emanuel bra. ”How many bills has he passed?”

Rahm Emanuel har lång erfarenhet från det kongressen. Han kan varenda litet trick och vet vad varenda lite krökning på ögonbrynet betyder bland de gamla rävarna i Washington.

Kennedy hade ingen stabschef. Men med företrädare som Sherman Adams och Bob Haldeman så vet Rahm Emanuel att det kan bli hett kring öronen på den positionen.

David Axelrod, Obamas politiske strateg är en nära vän till Rahm Emanuel. De har jobbat i kampanjer tidigare.

Lizza frågar om den gamla historien om den döda fisken i lådan. Jodå, vi valde våra djur, bekräftar Rahm Emanuel.

En opinionsfirma hade beräknat hur en lokal valkampanj kampanj Axelrod och Emanuel drev en lokal valkampanj åt en New York demokrat Swart. Firman räknade fel grovt och påstod att Swart´s kamanj låg efter med 17 enheter. Det var i själva verket 6 enheter. Efter valet kontaktade Rahm Emanuel en firma Enough is Enough som specialiserat sig på området kreativ hämnd. En död rutten fisk sändes till opinionsfirman.

Den historien förföljer Rahm Emanuel till hans stora förtjusning.

Nu har han trixat igenom århundradets räddningspaket för den amerikanska ekonomin.

Rutinerad, kvick och kanske en aning för vass i truten. Det kan möjligen då bli det som till sist kommer att hållas emot honom. Rahm Emanuel The Golden Boy. Numera räcker det inte med att skicka ostkakor till de man hyvlar jämsmed fotknölarna. Fidel Castro kanske inte ens gillar ostkaka. Bara en sådan sak.

Inga kommentarer: