måndag 12 oktober 2009

Vad hände med riksrätten?




Åter en underbar dag i Paradiset.

En kvinna nyser på övergångstället och ser nervöst omkring sig ungefär som om hon haft…ja, vadå. Det finns väl i stort sett inga sjukdomar som man behöver skämmas för nuförtiden förutom svininfluensan. Den förra sjukdomen som stigmatiserade människor var väl HIV/AIDS.

Men så halar hon fram en stor flaska handsprit ur väskan och håller triumfatoriskt upp den i luften. Faran var över för den här gången. Puh!

Det är ändå den allvarligaste frågan vi har att diskutera i vårt gudsförgätna land.

Finns det några andra? Lagerbäck och Roland Andersson har ju avgått? Eller? Nä, det har de inte. Om… om… om… Så får vi dras med de här båda i ett helt år till fram till och över VM:s inledande omgång.

Det ställer faktiskt frågan om inte hela fotbollsförbundets ledning borde avgå.

Eller de sitter kanske på livstid. Nå, det lär ju bli avgjort på onsdag så två dagar kan jag vänta.

Hans Backe har haft en förlåtande attityd till det mesta som Lagerbäck & Co har gjort så han blir säkert ny förbundskapten enligt den svenska modellen som innebär att det som ropar hurra till medelmåttiga prestationer uppfattas som en lagspelare och lagspelare ska det vara rätt in i kaklet.

Så vad sägs om Hasse Backe med Tommy Söderberg som vice med motivationen att de har en bred förankring i någonting odefinierbart.

Under tiden förbereder Henke Larsson sig för en ny karriär som tränare. Snälla boka honom för Sverige! Det spelades inte bättre boll på Gunnar Nordahls tid. Där har Klippangänget fel!

Annars är det som vanligt förutom svininfluensan. Någon är skjuten, någon krossas av ett Läkemedelsbolag och Bodström tycker att Kalla fakta visar en skev bild.

Personligen tycker jag att riksdagsledamöter ska ha ett jobb. De har inte fått sina ämbeten av gud utan av sina partier och folket. Ska det vara så komplicerat att förstå för en jurist och före detta minister. Återigen har TB slirat av banan och sedan hjälpte det inte att Måna tog honom i örat och drog in kakan till kaffet på PX.

Jag tycker TB ska satsa på sin advokatrörelse, styrelseuppdrag i privata Pysslingen och sitt skrivande.

Samtidigt måste man fundera över hur många av dessa arbetarrörelsens kärntrupper som försvinner uppåt i klasserna (Patron Persson, Miljardär-Messing, Du-å-Du-Freivalds m fl). Hur många socialdemokratiska riksdagsledamöter har egentligen någon som helst förankring bland vårdbiträden, sopgubbar och svarvare om man inte räknar ombudsmän och ombudskvinnor till sådana som har förankring. Det gör inte jag.

Ska man behöva har blåställ för att företräda arbetarrörelsen?

Ja, helst men man borde i varje fall ha sett ett blåställ de senaste tio åren.

Man kan inte anklaga en kapitalist för att vara kapitalist men man kan anklaga en socialdemokrat för att uppträda med samma värderingar som en brukspatron: Mina barn och andras ungar.

Men det här är små historiskt olösta frågor som vi antagligen får dras med efter Bodström, Måna och alla de andra som skor sig på vår representativa demokratis små tillkortakommanden.

Med denna utvikning vill jag återgå till nationens huvudämne och då vill jag inte undanhålla er New England Journal of Medicine(NEJM) publicerade färska undersökning om svininfluensan i Australien och Nya Zeeland.

För er som fortfarande tror att ni ska ligga hemma och dö en plågsam död i denna farsot när halva befolkningen köar till intensivvårdsavdelningar och lungmaskiner så har jag lugnande besked.

Som de flesta utom killen i tevereklamen vet är jorden inte platt.

WHO indelar jorden i den södra hemisfären och den norra hemisfären. Den södra har vinter före den norra.

Det betyder att vårens utbrott av influensa redan passerat en vinter på södra delen av vår planet.

Så ifall svininfluensan motsvarat läkemedelsbolagens och dess tillskyndares våta drömmar skulle influensan redan skördat miljoner liv.

Ett mått på allvaret skulle i så fall vara antalet intensivvårdsfall i ett land som Australien.

Artkeln som publicerades den 8 oktober heter Critical Care Services and 2009 H1N1 influenza in Australia and New Zealand. Studien omfattar de sammanlagt 722 patienter som fastställdes ha fått den aktuella influensan och behandlats på ICU, d v s en intensivvårdsavdelning i de båda länderna.

Denna siffra motsvarar 28,7 fall per miljon invånare.

Sjukvårdssystemen i de båda länderna är dimensionerade för 75 intensivvårdsplatser per miljon invånare.

Vidare slår studien fast att antalet patienter som behandlats vid intensivvårdsavdelningar inte är högre än de som normalt behandlas vid intensivvård under en normal säsongsinfluensa A. Dödligheten vid intensivvårdsbehandlingen låg vid publiceringen på 16 procent, alltså 116 patienter. Den totala befolkningen i Australien är 21, 2miljoner och i Nya Zeeland 4,2.

Studien visar också att riskgrupperna för ICU snarare är människor under 65 än över.

I Sverige ska man nu Smittskyddsinstitutet(SMI)genomföra en studie som undersöker i vilken grad svenska folket har skydd mot svininfluensan. Bättre sent än aldrig!
Nya rön tyder också på att vanligt säsongsinfluensavaccin har effekt på svininfluensa, speciellt när det gäller de som drabbas hårt av infektionen. Det visar en holländsk undersökning publicerad i British Medical Journal(BMJ) den 6 oktober 2009.

En höftledsoperation 100 000 kronor och kostnaden för en kranskärlsoperation ligger på samma nivå.

Det betyder att vi kunde genomfört 10 000 höftledsoperationer och 10 000 kranskärlsoperationer för de 2 miljarder som svininfluensakampanjen kostat. Då har man inte räknat kostnad för biverkningar av det bristfälligt utvärderade vaccinet eller det besparingar som långsiktigt sker med människor som kan gå eller inte har hjärtbesvär på grund av köerna.

2005 stod 337 000 människor i kö för vård. Höftledskön var 4866 personer. Helena Rexius på Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg genomförde för några år sedan en undersökning som visade att 1,3 procent av de som stod i kö för en kranskärlsoperation(5864) dog i kön och 95 procent var relaterade till hjärtproblem.

Det är 76 personer!

Så…

Jag hävdar till motsatsen bevisas att den huvudlösa vaccineringskampanjen som kostar 2 miljarder är en gigantisk felinvestering.

Om det finns något som heter riksrätt kvar så borde ledningen för Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet ställas inför en sådan. Europeiska läkemedelsverkets godkännande av Pandemrix m fl borde likaledes undersökas ur rättslig synvinkel.

Glöm inte heller att Landstingen ska göra sig av med 3500 personal för att de har ett underskott på ett par miljarder som regeringen inte har några planer på att täcka.

För Maria Larsson(kd) är det enklare. Det är bara att be gud om förlåtelse.

2 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Fick mig att tänka på Afzelius:
http://www.bjornafzelius.com/tekster/fri_som_en_fange.htm

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Ja,den där låter bekant. Först vill man förändra världen och sedan får man ett utgiftstak i skallen:-))