tisdag 13 oktober 2009

Först Parken och sedan detta...



Nu har danskarna ställt till det igen.

Den här gången är det världens undergång.

Just som man lugnat ner sig efter fotbollen påstår danskarna att jorden kan gå under eller värre ifall man får igång den nya partikelacceleratorn vid CERN. I gårdagens New York Times penetrerades frågan ingående på förstasidan.

Det gäller såklart det som det flesta tror existerar på men ingen sett.

Inte Tomten alltså.

Förra gången man försökte så brakade maskinen ihop. Nu tror danskarna på fysiskt skrock. Inte danskar i allmänhet för då kunde vi totalt strunta i saken.

Men när en framstående forskare vid Niels Bohr Institutet tillsammans meden annan framstående japansk fysiker, höjer ett varningens pekfinger blir åtminstone jag lite orolig.

Alla vet ju att de där partikelacceleratorerna är mäktiga maskiner och en tysk forskare har redan anmält CERN eftersom han anser att de leker med själva grunden för vår tillvaro.

För ett år sedan exploderade delar av det som kallats världens dyraste fysiska experiment, den nya Hadron acceleratorn. 50 miljarder svenska kronor och då vill man gärna att den ska fungera. Det var den gången något med magneterna.

I december ska man börja smacka ihop protoner för att leta efter krafter och partiklar som var avgörande under en 1000 miljarddels sekund efter Big Bang.
Sen ska man leta efter Higgs partiklar som man tror att Hadron maskinen kan producera.

Dansken Holger Bech Nielsen tror att det här kan vara en så kraftig manipulation av fysiken att det i sig kan gå tillbaka i tiden och förstöra experimentet med Hadron acceleratorn.

Spooky!

Nielsen verksam vid Niels Bohr institutet i Köpenhamn och den japanske fysikern Masao Ninomiya, vid Yukawa Institutet för teoretisk fysik i Kyoto har tillsammans publicerat udda papper om detta i arXiv.org.

Huggs partiklarna som ingen sett anses skapa materias massa.

Enligt Holger Bech Nielsen så kommer alla maskiner som vill upptäcka Higgs partiklar att drabbas av olycka.

”Man kan nästan säga att vi har en modell av Gud”, säger Nielsen till NYT.
De bägge forskarnas tes är att: ”He rather hates Higgs particles, and attempts to avoid them."

Om Nielsen och Ninomiya har klivit over gränsen eller det är så att den moderna vetenskapen faktiskt börjar att peta i skapelsens inre kärna på ett sätt som skapelsen inte stödjer är en fråga för framtiden.

Nielsen talar om antimirakel som när den amerikanska Superacceleratorn till synes oförklarligt stoppades halvklar 1993 eller när man skulle köra igång den mindre Hadron acceleratorn i fjol så gick den sönder.

Nu ska den igång igen. Då får vi se om Nielsens och Ninomiyas teorier stämmer. I så fall borde den inte gå igång.

Det är skapelsen som värjer sig.

Nu är Nielsen en erkänd forskare vid ett av världens mest prestigefyllda fysiklaboratorier Niels Bohr institutet.

Så nu har han och den japanska kollegan utvecklasen spelkortsteori i samma fråga, alltså 50 miljarders experimentet vid CERN.

Den som lever till jul får se.

Den 26 februari 2007 beslöt den svenska regeringen sig för att bygga ESS(European Spallation Source) världens största forskningsanläggning kring en ny partikelaccelerator. Nu vet vi var den ska ligga. I Lund!

Det verkar gå långsamt. Kan det vara så att Nielsens teori stämmer?

Inga kommentarer: