onsdag 28 oktober 2009

Sörens och Jörgens tabeller



Jag vaknar tidigt.

Man vet varför man vaknar. Det beror på att man inte är död, men varför man vaknar fem vissa dagar är svårare att förstå.

Jag drömde alldeles före att det var elavbrott och alldeles mörkt, regnigt och dimmigt. Vi åkte genom staden i en bil typ Lloyd och den som körde var påtagligt obekant för mig även om jag kände personen. Jag är nästan säker på att den personen körde över ett litet barn som höll på med en cykel vid trottoarkanten men jag sa skrek något men hoppades sedan att det inte var så.

Spiken sover. Snusar kan man säga.

Peter Galbraith vill ha Bildt eller Arbouer som övervakare av den afghanska valkommissionen inför valomgång två. Där ser man!

Annars känner jag mig märkbart utmattad av tillvaron. Det brukar vara ett par timmar.Slösurfar. Newsmill är ett rätt kul ställe. I kölvattnet av Guillou har halva gamla IB maffian lättat sina brustna hjärtan. Nu även andra delar av högersvansen som Mats Johansson. När det luktar lik så känner sig menigheten kallade.

Undrar varför jag är så förbannad på lille Emil.

Antagligen därför att han uppträtt som en riktig fullblodsidiot. Mer än så är det inte.

Så nu får det vara med spion 13, svininfluensan, kurdiska oljekällor, och integrationspolitik för ett tag. Det slår mig att jag har en massa annat på dagordningen.

Carina ska bygga upp något som samtidigt avvecklas. Det är inte heller det lättaste.

Om världen dessutom varit mera fylld av människor som gjorde saker istället för att prata en massa skit skulle mycket gått både bättre och snabbare.

En kompis till mig sysslade med och håll i er nu… interoperatibilitetstester! Jag får rött så antagligen finns inte ordet. Men det handlade i varje fall om datorer i stora nätverk och hur de kommunicerar.

Kommunikation.

Sören Holmberg som är statistiker förvånade mig storligen i förra veckan när jag snubblade in på en debatt om förtroende. Plötsligt sa han den ena intressanta saken efter den andra. Nu har jag naturligtvis glömt själva uttrycket.

Så här är det. Holmberg är aktiv vid ett institut i Göteborg som heter SOM. Han publicerar där tillsammans med forskarkollegan Lennart Weibull sedan 1986 översikter som rör svenska folkets uppfattningar i en halv miljard olika frågor.

Sedan kan man då jämföra och diskutera långsiktiga trender.

Förtroende är en varibel. Nu syns en långsiktig och nedåtgående förtroendetrend för forskare.

Det här var allvarligt, menade Holmberg.

Sedan höll han en kortare föreläsning om förtroendets betydelse i ett samhälle.

Själva grejen är att förtroende är avgörande för ett samhälles framgång. Högt förtroende på det individuella planet snabbar upp ekonomin och ökar interoperabiliteten(kan vi säga)mellan samhällskroppens olika organ. Förtroende är smörjmedlet i samhällsmaskineriet.

Det har jag gått och funderat på i en hel vecka.

Swedish Trends heter publikationen och kan läsas gratis här!

Inga kommentarer: