fredag 23 oktober 2009

Upplevelsebiten



Hörde att Springsteen skulle undersöka ifall det spelats "Born in The USA" på Guantanamo. David Rohde brukade sjunga den sången i Waziristan när han satt fången hos talibanerna. Fast det är inte samma sak om man ska vara noga. Annars fick han höra en hel del sånger han också.

Att läsa böcker elektroniskt har blivit en fluga om nu ordet är det rätta. Fast inte i Sverige utan i USA. Eller rättare sagt att läsa böcker med en speciell läsplatta(interaktiv skärm/dator) har sedan ett par år tillbaka lockat amerikanerna. Det har nämligen sålts flera miljoner läsplattor, framför allt av märket Kindle som online företaget Amazon säljer.

Nu har Kindle kommit till Sverige lagom till Barnes & Noble lanserar Nook i USA.

Skillnaden är förutom att Nook ser lite slimmare ut att man kan låna ut böcker till någon under max fjorton dagar och då kan man inte läsa boken själv. Men rätt organiserat bör detta kunna bli framtidens läsecirklar.

Om man nu inte väljer att läsa en vanlig gammelmedia bok förstås.

Något som åtminstone vi svenskar får läsa på nätet är tidningar som t ex New York Times mycket spännande och gripande serie av tidningens reporter David Rohde. Rohde satt fången hos talibanerna i sju månader. En mycket bra serie artiklar om talibanernas inre väsen i fem delar som publicerats i en följd under den gångna veckan. Kan också lyssnas!

Inga kommentarer: