fredag 23 oktober 2009

Hajen Attackerar!



Det är nya bud varje dag nu när det gäller vaccinerna.

Nu börjar biverkningsrapporterna rasa in och man har knappt börjat vaccinera. Jo, man får räkna med en liten miniinfluensa om man vaccinerar sig. Innan hette det att vaccineringen skulle spara pengar åt samhället för att folk inte fick influensa.

Två har dött kort efter att de vaccinerats i Sverige. Så nu står det 2-2 i matchen mellan Svininfluensan och Vaccinet. Utredningen pågår.

Nya bråk har utbrutit ifall man ska vaccinera barn och nu verkar det som om vaccinet är för kraftigt.

Men dagens klo kommer från Tyskland som har köpt 50 miljoner Pandemrixdoser. Alltså samma som vi har köpt. Nu visar det sig att inrikesministeriet har köpt 200 000 av ett helt annat vaccin från en konkurrent till Glaxo; Baxter. Skillnaden är att Baxters vaccin inte innehåller adjuvanta tillsatser typ skvaler(hajleverolja), aluminium.

Det har varit en ganska stor debatt om dessa adjuvanter vars enda syfte är att förbilliga vaccinet. Risken med skvalen är att vaccinet bildar antikroppar inte bara mot viruset utan mot kroppens egna fettämnen(skvalen finns naturligt bl a i det fett vi har på fingertopparna och bidrar i kroppen till att bilda kolestorol.).

I USA tillåter man bara en enda adjuvant; aluminium i vaccin. Det finns det i vårt vaccin men också skvalen från hajleverolja.

Hajleverolja är nyttigt men att injicera är en helt annan sak. Vid djurförsök har det visat sig att sådana substanser kan bidra till autoimmuna sjukdomar som ledgångsreumatism. Det som händer är att immunförsvaret attackerar kroppens egna vävnader.

Men sådana petitesser hade man inte tid att kolla.

I Tyskland visar det sig också att medicinbolaget friskrivit sig från ansvar. De kan inte stämmas för eventuella allvarliga biverkningar. Så Socialstyrelsen, hur ser det ut i Sverige?

Inga kommentarer: