söndag 2 november 2008

Söder

Solen skiner åtminstone.

Förkylningen har försökt övermanna mig hela veckan. Jag tillhör dem som aldrig tagit en influensaspruta och faktiskt överlevt. Däremot blir jag förkyld och någon gång drabbas jag också av en influensa.

Igår kände jag mig lite bättre. Så vi tog en sväng ut i höstvintervädret. Friskt men kyligt. Spiken sniffade och trivdes. Extra mycket för matte är hemma. Nu ska hon åka ner igen. Det blev en kort vecka men nu blir det inte så långt till nästa gång eftersom hon ska komma upp till jul igen.

Zinken har frusit till nu. I veckan var det som ett enda fuktmoln hängde över stadsdelen. Ett dis som alltid blir när bandyplanen skall sättas inför vintersäsongen. Ett säkert vintertecken. Nu är det snart vinter.

På ”Söder” var det rätt bra stämning. Boz hade dragit till hemlandet. Det var någon lägenhetsaffär som han skulle övervaka. Per E. fick sköta ruljangsen och Snälla Sally ryckte in i serveringen. En annan släkting skötte disken.

Det är alltid lite risk med ”Söder” på lördagar. En del har tittat på hästarna. Ett tag när Branco jobbade brukade han smyga ut i köket och ta reda på loppen från radion. Sedan blev han expertkommentator ute i baren.

– Jag tror att femman vinner, sa han och nickade som om han studerat den hästen en längre tid.
Det tog ett tag innan vi kom på det där med Sportradion. Detroniseringen blev snabb och brutal.
Tyvärr finns det en till som Branco och han har en mera central position.

Han namn är Hans G Lindskog och han har till uppgift att referera loppen i efterhand. Jag ska återkomma till Hans G.

På lördagar har vi gjort en rad tillsammans med några av polarna, dock inte Salem och Norrlands Gunnar. Vi körde tillsammans för länge sedan men vi kunde aldrig komma överens om spikarna.

På teven denna lördag går en cupfinal i damfotboll. Jag tittar ofta på damfotboll. Så här är det upplagt. Klockan 14.00 går V75 i direktsändning. Då visar fyra eller fem lopp. Sedan tar fotbollen vid och då visas två halvlekar. Klockan 18.00 visas ett sammandrag av travets alla sju lopp som är en del av V75 kupongen. Antal inlämnade system brukar pendla mellan 800 000 och 1,3 miljoner. Några lämnat såklart in fler än ett system.

Trav är ett spel men också en sport. En stor och bred folksport.

Spelet omsätter 10 miljarder varav en stor del går till Statskassan och annan idrott t ex våra olympier, därav Olympiatravet.

Det är många som tittat på damfotboll men inte fler än vad som tittar på trav.

Igår gick vi alltså upp med Spiken. Då är vi hänvisade till att se travet i sammandraget. Nu var det inte vilket trav som helst igår. Breeders Crown finaler. Den är alltså högklassiga lopp där landets bästa 3 och 4 åriga hästar, hingstar och ston skall koras. Så vad händer?

Jo, mellan travet första avdelningar och sammandraget så har TV4 petat in lite damfotboll.

Svenska Cupen damer. Så ingen orkar göra mål och det blir 2 x 15 minuters förlängning. Pine och ve och då tar de helt enkelt tid från travet och gör sammandraget ännu kortare. Jag vet inte hur mycket TV4 drar in i reklam från ATG men det är mycket pengar varje år.

För inte så länge sedan skåpades travet ut och ersattes men en innebandymatch. Det verkar som om någon sitter bra i knäet på TV4 från ATG.

Nu kom istället loppen förkortade så man fick se sista 300 meterna. För oss som tippar trav varje vecka och inte går och handlar en Harry Boy och tror att Gud ska fixa resten är det ett helgerån att kapa loppen som TV4 helt fräckt gör. En häst galopperar i första sväng för den blev trängd. I TV4:s version vet jag inte vad som hände.

Som grädde på moset får vi travintresserade också hålla till godo med den sämste travreferenten som går att hitta.

En travets ”Branco”. Det är nämligen så att Hr Lindskog redan sett loppen när han refererar och då kan man göra på två sätt.

Det första och korrekta är att man upprätthåller spänningen till mållinjen. Det kräver en del av referenten.

Det andra sättet är det där referenten gör sig själv till hjälte vilket är förbjudet i alla former av journalistik. Då berättar Hans G. Lindskog för tittarna redan 300 meter kvar att han tror att Björn Goops häst ser bra ut och sitter med allt sparat, bara den kommer ut från tredje inner. Och se! Den inte bara kommer ut utan vinner loppet!

När man lyssnat på några Lindskogare så vet man vilken häst som kommer att vinna därför det har vi redan fått reda på.

Så grattis TV4. Ännu en förstörd travhelg där programplanerare och producenter i skön förening lyckats förstöra sporten och spelet ännu mer än vanligt.

Hur det gick? Sju rätt hade vi.

Inga kommentarer: