tisdag 11 november 2008

Jimmy Hoffa spökar

Teamsters ordförande Jimmy Hoffa med familj. Jr till vänster.

Varje morgon har sin egen charm. Peter Eastgate från Odense lär sova till långt fram på förmiddagen utan att bry sig om världen utanför. Han vann nämligen VM i poker tidigt i morse och kunde ta med sig 71 miljoner till hotellet eller var han nu gjorde av pengarna.

För övriga världen såg inte bara vädret lite murrigt och grått ut. Börserna gick ner – IGEN! Igår var alla glada men så kom det lite ny information och VIPS så blir alla ledsna. Inte ens Obamafebern kunde värma våra stelfrusna spenderbyxor.

Sedan den där gången poeten och musikälskaren Kaj Svensson och jag återvände till fosterlandet 1980 något vingliga efter en blöt tur till Helsingör och såg kvällstidningsrubrikerna på hamntorget i Helsingborg: ”John Lennon Skjuten!” så brukar jag vilja kontrollera nyhetsflödet en smula själv när jag vaknar. Det lyckas inte alltid men känns liksom lite bättre. Som om man hade koll på något vis.

Christer Nordin ringde om Palmemordet men Gudrun och Tsunamin missade jag helt eftersom jag bodde i Irak då. Där fanns det å andra sidan gott om andra nyheter att kontrollera.

Anna Lindh följde jag däremot. Jag intervjuade hennes vid ett par tillfällen och jag fick ett gott intryck av henne som senare förstärktes när hon blev utrikesminister.

Sedan tycker jag att det var ett politiskt mord. Låt vara att Mijailović saknar några indianer i kanoten men frågan är ifall de röster han hörde fanns i huvudet eller vid sidan av honom.

Så jag brukar kolla igenom några väsentliga media innan jag stiger upp.

Det var på så sätt jag hittade en artikel i Jerusalem Post i morse. James Hoffa Jr. är på besök i Israel. Hans pappa Jimmy Hoffa som försvann 1975 var en nära vän till Israel visar det sig något förvånande. När jag växte upp så trodde vi att Jimmy Hoffa murats in i en motorväg av Maffian.

Jimmy var stor.

Det fanns till och med en ”Act-a-Like” i Hans ”Hoffa” Ericson i Sverige.

”Hans Ericson var son till transportförmannen Lars Eric Ericson och dennes hustru Elin Ericson, född Sundström.” Det är ju alltid så. De där beskrivningarna börjar ofta helt oskyldigt. ”Richard Nixon föddes den 9 januari, 1913, son till Francis A. Nixon och Hannah Milhous Nixon i ett hus som hans far byggt I staden Yoba Linda i Kalifonien.” Men ibland kan man liksom förstå saker direkt. ”Charles Manson föddes den 12 november 1934 utomäktenskapligt av den 16-åriga prostituerade alkoholisten Kathleen Maddox”

Jaha, var var vi. Svenske ”Hoffa” Ericsson blev i mitten på 70-talet starkt kritiserad för att han som då varit Transports ordförande sedan 1968, åkte på semester till Spanien trots att det som bäst pågick en internationell facklig blockad mot att resa dit. Landet leddes av diktatorn Franco. Det bekymrade inte Ericson som plåtades fet och frodig i solstol iförd badbrallor med cigarr och solbrillor fräckt leende antaglingen lyssnande på Boney M:s Sunny. Den resan och en del annat blev en svår karamell att svälja för resten av fackföreningsrörelsen som på den tiden var svårt ansatt från vänsterhåll för att facket liksom tappat lite av sin funktion. Dessutom var semesteranläggningen Svenska Arbetsgivare Föreningens om jag inte minns helt fel. Anyway Hasse Hoffa blev lite senare avsatt tillsammans med sin vice sheriff Alvar Åslund. Han hade fifflat med traktamenten. Inrikestraktamenten blev utrikestraktamenten.

Hans Ericson dog 1987.

Men tillbaka till Israel och dagens händelser.

Jag har som många andra sett filmen ”Hoffa” med Jack ”I´m Back!” Nicholson. Förutom nöjet att se en av världens bästa skådespelare göra en smått mästerlig insats så är det en oerhört intressant berättelse och viktig del av den amerikanska fackföreningsrörelsens historia.

Hur var det med James Hoffa Jr och hans Israel besök. Tro det eller ej men sonen James är också ordförande för USA:s kanske mäktigaste fackförening, Teamsters med 1,4 miljoner medlemmar. Det blev han för tio år sedan när föregångaren fifflat lite med pengarna.

Teamsters har för övrigt just avslutat en svettig kampanj för Barack Obama.

James Hoffa Jr säger om Obama att de tidigt fastnade för honom. Teamsters har under Hoffa Jr:s ledning(sedan 1998) dragit först tillbaka mot höger och sedan nu åter mot demokraterna. Teamsters är dock fortfarande en stark och fruktad maktfaktor i USA. 37 000 av förbundets 1,4 miljoner medlemmar ringde 1,6 miljoner samtal och knackade 4,5 miljoner dörrar för att övertyga väljarna om att Barack Obama borde bli president.

James Hoffa Jr. är just idag i Israel för att se en barnby som hans pappa bekostade på sin tid. Dessutom ska Hoffa Jr. lämna över 2,5 millioner dollar som han samlat in till Yitzhak Rabin Center där ett rum också kommer att kallas ”Teamster”-rummet.

Jimmy Hoffa alltså den försvunne Hoffa, besökte själv Israel på 50-talet och det finns flera fotografier med Jimmy Hoffa och Golda Meir tillsammans glatt leende. Hoffa stödde öppet den sionistiska rörelsen på 40-talet när den kapade åt sig arabiskt land stick i stäv med vad resten av världen bestämt. Men Hoffa var inte den enda skurken som gjorde det. Andra som man inte heller skulle peka ut för sina barn och säga: ”Om du skaffar dig en bra utbildning och sköter dig för överigt så kanske du blir som Mickey Cohen och Meyer Lansky”, stödde Israel men Lansky som var polsk-amerikansk jude fick inte ens medborgarskap för sina tjänster, medan namnet Hoffa något förvånande idag bär respekt med sig. Det fanns många judar som var aktiva i den amerikanska fackföreningsrörelsen och det var på så sätt som Hoffa kom att fatta sympati för den sionistiska kampen för Israel.

För några dagar sedan skrev jag om Rahm Emanuel, vars pappa var aktiv terrorist inom Irgun(Etzel eller IZN).

Så frågan är till vem gamle gubben Hoffa skickade vapen. Förs det fanns flera att välja på. Irgun, Sterngänget eller rentav Yitzhak Rabin´s gäng Palmuch som på uppdrag av David Ben Gurion belagtog vapen till Irgun som leddes av Menachem Begin. Sternligan i sin tur leddes av en annan Yitzhak, nämligen Shamir.

Yitzhak Rabin blev mördad av högerextremister 1995.

Men det gör mig lite fundersam det här med Hoffa. Hur passar han in egentligen?

För relationerna med Demokraterna har verkligen inte bara varit hjärtliga genom åren. Enligt en avhoppare från Teamsters inre cirkel som läckte detaljer om Hoffa till FBI så hade Jimmy Hoffa sagt så här om Bobby Kennedy; ”I've got to do something about that son of a bitch Bobby Kennedy.”

Bobby Kennedy jagade nämligen Hoffa med blåslampa under hela första delen av 60-talet och fick honom till sist fälld 1964 något mutbrott. Men han kom snart ut igen. Bobby ska också ha sagt att ifall han blev president så skulle han se till att Hoffa fick sitta på kåken i resten av sitt liv.

Men alla vet ju hur det gick med båda. Den ena blev skjuten och den andra försvann.

Så hur kom Hoffa Jr på att Teamsters skulle stödja Barack Obama.

Det vet jag inte. Men det finns åtminstone en gemensam nämnare.

En kvinna, Penny Pritzker är mycket nära vän med Michelle Obama. Dessutom ordförande i insamlingskommittén för Obamakampanjen.

När Jay Pritzker, Penny Pritzker farbror behövde en gång i tiden låna pengar för att bygga hotell på 60-talet. Då fick de hjälp av Teamsters och Jimmy Hoffa. Mellan 1966 och 1975 så lånade Teamsters, enligt Kansas City Times(som också fick Pulitzerpriset för artikelserien om familjen) ut 54,4, miljoner dollar till Pritzkers.

Pritzkers är från Chicago och äger bland mycket annat Hyatt hotellen. Familjen är en av USA:s rikaste och anses vara värda minst 40 miljarder dollar.

En annan sak som kan vara värt att nämna är att Jay Pritzker, alltså Pennys farbror satsade mycket stora pengar på en ny typ av finansieringsteknik på 90-talet. Vi känner den idag som så kallade ”sub-prime lån”. Det här har dragit in familjens tillgångar djupt in i den finansiella krisen och då kan det ju vara bra att ha bra kontakter och möjlighet att påverka.

När A.N. Pritzker familjens grand old man dog 1986 hävdade dödsboet att hans förmögenhet uppgick till 25 000 dollar.

Enligt Forbes så säger en rådgivare till familjen att det är en sport inom familjen att verka utblottad när man dör.

Så det är nog ingen som säger at ”Det är ballt att betala skatt” i familjen Pritzker.

Så vart leder det här.

Förmodligen till slutsatsen att allt inte alltid är som det ser ut att vara vid ett första påseende och att vänskap kan se ut på många olika sätt och förekomma i många olika konstellationer och framför allt leda till resultat som man inte alltid förväntar sig.

Inga kommentarer: