torsdag 27 november 2008

Mumbai och Utredningen Utredningen

Ibland blir saker och ting helt obegripliga. Så jag har försökt att bringa lite mer ljus i ett aktuellt ämne, nämligen Mumbaiattackerna.

När man läser den så kallade programförklaringen i min föregående postning som gäller Mumbai så slås man av en sak. Indian Mujiheedin talar sig varma för de indiska myndigheternas svek och övergrepp mot den muslimska delen av befolkningen. Det handlar om hinduernas ödeläggning av Babri Masjid moskén den 6 december 1992 och det handlar om nya terroristlagar ibland annat Gujarat(GUJCOCA och POTA) som är aktuella just nu.

När jag slår upp Babri Masjid så snubblar jag över en intressant detalj. Att 150 000 hinduiska nationalister förstörde moskén under en ceremoni i direkt strid mot beslut från Indiens Högsta Domstol är ett faktum så det är inte det saken handlar om. Den 16 december 1992 alltså tio dagar efter den händelsen sattes det upp en undersökningskommission kallad Liberhan-kommissionen. Håll i er nu! Denna kommission arbetar fortfarande och är den längst sittande kommissionen i Indiens historia.

Flera politiker som var drivande i ödeläggelsen av moskén har också senare återfunnit i politiska toppositioner.

Terrorism kan aldrig försvaras men det krävs ju knappast några studieskulder för att räkna ut att om man inte lyckas utreda en förstörd moské på sexton år så kan det uppfattas som en viss förhalning från centralmaktens sida, t o m i Indien.

Eller också är det precis tvärtom i skuldfrågan vilket från och till kan slå en luttrad världsmedborgare.

Inga kommentarer: