söndag 9 november 2008

Häng ett barn

Äntligen!

Nu har jag jagat in förkylningen i ett hörn, tagit ett ordentligt strypgrepp och kramat skiten ur den.

Vaknade pigg för andra dagen i rad i morse. Spiken glodde förvånat på mig, typ; Lever du fortfarande?

Men sen fann han sig snabbt och ville ut och kontrollera ett par fläckar uppe i parken. Klockan var knappt sju. Inte ens Jonni hade öppnat.

Det regnade rejält i natt. Marken är helt fuktmättad.

Carina ringde. Dom ska ordna ett seminarium i morgon som gäller International Humanitarian Law i Erbil. Ser ut att bli bra både var gäller gäster och innehåll.

Det viktiga är att få upp intresset för frågorna både på det teoretiska och praktiska planet.

Om man går igenom länder som skrivit under olika konventioner. Så undrar man varför t ex Danmark som skrivit under varenda konvention inte skrivit under 1999 års Hague konvention som gäller Kultur Egendom. Är det några stulna eskimåskinn som spökar. Eller varför Irak inte skrivit under CWC för samma år medan Iran faktiskt gjort just det.

USA har inte skrivit under Ottawa fördraget om landminor medan Irak gjort det. Så vad gäller i det antal som ska undertecknas mellan länderna.

Det finns också en rad avtal som båda dessa länder inte undertecknat bland annat när det gäller konventionella vapen.

Ingen av länderna Turkiet, Iran, Irak, Kuwait, Syrien, Israel, Saudiarabien eller USA har anslutit sig till ICC (International Criminal Court).Däremot Jordanien och Storbritannien men inte Ryssland, Indien och Kina.

Praktiken är dock en smula annorlunda. Iran har ratificerat den så kallade Barnkonventionen från 1989 avrättar glatt barn ändå(se §37).

Amnesty International har dokumenterat 26 avrättningar av barn I Iran enbart sedan 2005. För närvarande väntar 134 barn på att bli avrättade i Iran.

Det är roligt nästan jämt.


PS. Om ni har tråkigt i novembermörkret så kila iväg till antis och skaffa någon bok av Peter Freuchen, dansk aventyrare och författare som levde många år på Grönland. Dog 1957. Appropå eskimåskinn. Den typen av människor tillverkas tyvärr inte längre. DS

Inga kommentarer: