torsdag 6 november 2008

Pappa och Irgun

Enligt New York Times kommer kongressledamoten och demokraten Rahm Emanuel att få den åtråvärda posten som Vita Husets stabschef.

Rahm Emanuel anses vara en hårding även om han också dansat balett. Hans tjänstgjorde som volontär på en Israelisk militärbas under 1991 års Gulf-krig.

I en intervju i Ma'ariv, säger Emauels pappa, Dr Benjamin Emanuel att han är övertygad om att hans son´s utnämning är bra för Israel. "Helt klart kommer han att påverka presidenten att vara pro-Israel", sa Dr Benjamin Emanuel. "Varför skulle han inte det? Vad är han, en arab? Han kommer inte att städa i Vita Huset."

I artikeln som också finns utdrag ut i dagens Jerusalem Post avslöjar fadern också att sonen tillbringar de flesta somrar i Tel Aviv och att han pratar hebreiska men inte flytande.

Rahm Emanuel anses ha mycket goda förbindelser med Wall Street och gjorde sig ett namn som insamlare av medel till den demokratiska kampanjen.

Rahm Emanuel har just arbetat med många av de frågor i Kongressen som Obama nu måste sätta tänderna i. Det handlar om utrikespolitik men också inrikes frågor som sjukvårdsförsäkring, kostnader för mediciner, ekonomisk politik. Om Obamas pappa var muslim från Kenya så gör allt intensivare rykten gällande att Rahms rötter finns på den andra kanten. Familjen kom som många andra judar från Ukraina och flyttade till Israel där Rahms pappa var gerillasoldat i Irgun. Irgun var en systerorganisation till Sternligan, den judiska terroristorganisation som mördade svensken Folke Bernadotte 1948.

Irgun leddes av Menachim Begin som senare blev premiärminister.

Båda organisationerna sysslade med terroristaktioner. Sternligan eller Lehi var en utbrytning ur Irgun som skedde 1941.

Den mest kända terroristaktionen riktad mot britterna som Irgun stod för riktade mot King David Hotell där 91 dog och 45 skadades, de flesta araber och britter men också judar. Många var brittiska soldater och officerare.

Den sprängningen utfördes den 22 juli 1946 med 350 kilo som sprängmedel detonerade vid västra delen av hotellet och anses vara den första i sitt slag i Mellan Östern.Snacka om "Capacity Building".

Om den som erbjudits jobbet som Vita Husets stabschef har en far, Benjamin E. Emanuel som varit soldat i en terroristorganisation som Irgun så får man nog säga att det angår allmänheten inte bara i USA. Är det däremot bara ett elakt rykte så måste Rahm Emanuel dementera uppgifterna omedelbart.

Det intressanta är inte var Dr Benjamin Emanuel står i de här frågorna. Det framgår rätt tydligt av intervjun. Det intressanta är var sonen Rahm Emanuel står i förhållande till sin fars dagsfärska rasistiska uttalanden.

Israel/Palestina konflikten är en de hetaste potatisarna på Obamas bord. Dessutom kommer Irans kärnvapenprogram att dominera de kommande årens debatt.

Rahm kommer säkert att vara en duktigt stabschef. Men det handlar inte om det.

http://http://www.jerusalempost.com/

http://www.erichufschmid.net/TFC/Bollyn-Emanuel.html

Inga kommentarer: