söndag 30 november 2008

Grisfösare

Jag tippar att veckans snackis inom travvärlden kommer att börja på G.

G som i grisfösare.

Sofia Hartung som tidigare gjort sig allra mest känd för att dementera att hon haft sex med en sosse ombudsman när hon i hemlighet höll på att skriva en artikel för Expressen om samme sosses valrörelse 2006, har nu för Kalla Faktas räkning kokat ihop en mäktig soppa som fått Åke Svanstedt en av Sveriges mest kända travtränare och den som i år kört in mest pengar(27 miljoner) till sina hästägare att kapa Hartungs mik och hiva iväg den när hon frågade ifall han använder en så kallad grisfösare när han tränar sina hästar.

Hela härligheten visas på TV4 Kalla Fakta ikväll. Det blir roligt.

Det är självfallet inte tillåtet att använda grisfösare och det vet Åke Svanstedt. Om grisar presterar sämre när de blir stressade av grisfösare som antyds nedan så kan man bara gissa vad Gidde Palema som sprang in 27 miljoner och vann Elitloppet nio år gammal efter en gaffelbandskada skulle bli om det varit Svanstedts träningsmetod . Eller Torvald Palema, Finders Keepers eller Adams Hall eller någon av de 181 hästar Åke f n har på sin träningslista skulle göra om Åke körde en grispinne i rumpan på dem. Det finns alltid rykten. Ett rykte flöt runt att en känd programledare gillade lavemang.

Men kära vänner det räcker inte att en kollega, anställd eller f d hustru säger det ”förtroende” eller ställer upp med twistad röst i en rånarluva för att det ska bli sant.

Så här är det med grisarna och pinnarna. Men det verkar inte ens vara en bra metod på grisar så jag väntar med spänning på bevisen som ska presenteras i Kalla Fakta ikväll:

”Electric goads should be replaced as much as possible with other non-electric driving aids. Pigs moved with electric goads have a higher heartrate than pigs moved with a panel (Brundige et al., 1998). A study by Benjamin (2001) indicated that prodding pigs multiple times with electric goads results in a significant increase in the number of stressed pigs that became non-ambulatory. Electric goads also increased body temperature and blood lactate (Brundige et al., 1998). Some effective non-electric driving aids are panels, plastic paddle sticks and a large flag made of light weight plasticized cloth (Grandin, 2000b). Small groups of calm pigs can be easily moved with these driving aids. “

Budskapet ovan är att det går bättre utan pinne -även med grisar. Åke säger att han tror att det skulle gå sämre med elpinne men frågan är vad Kalla Fakta vet?

Jag är spänd. För om Kalla Fakta spricker nu så är det nog dags att lägga ner programmet och ersätta det med "Innebandy med Henke".

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med dig. Programmet saknar nästan i stort sett trovärdighet för alla som är insatta i hur travhästar sköts och tränas. Problemet är de som inte kan så mycket kan tro på den här smutskastningen.Sen är jag emot all djurplågeri, även grisar ska slippa grisfösare av flera skäl, några anger du här.Intresant blogg nu ska jag läsa vidare här..