onsdag 19 november 2008

Mindre och mera krig

Kolla in idioten! Afrikas framtid!


Det börjar bli riktigt vinter ute. Kallt i varje fall. Dagens fundering gäller orsak och verkan. Har just genomlevet mitt livs första tvättstugekrig. Jesus!


Men jag ska istället fundera lite kring ett annat krig eller rättare sagt två andra krig. Det ena har jag just bevittnar på teve. Budgetdebatten.


Eftersom jag har röstat blankt sedan 70-talet i riksdagsvalet så har jag inte den där;


Alternativ 1: -På dom. Allt är borgarnas fel.


Alternativ2: -På dom. Allt är vänsterns fel .


Det som slår en när man framför allt lyssnar på Östros och Borg är att man gjorde helt rätt när man slutade med politiken någon gång i början av 80-talet.


Såvitt jag minns saken rätt så har det alltid funnit en arbetslöshet på 300 000-700 000 i det här landet oavsett ifall det varit det ena eller andra blocket vid makten.


Sverige är trots alla strukturomvandlingar vi sett de senaste 30 åren ett extremt exportberoende land. Om tidningspapperspriserna sjunker i USA vilket de för närvarande gör så ser vi de i tidningarnas platsannonser vilket i sig minskar efterfrågan också i Sverige.


Om GM, Ford och Chrysler håller på att gå omkull så drabbar det svensk fordonsindustri hårt eftersom två av våra stora biltillverkare ägs av dessa bolag.


Vi skulle kunna diskutera väsentligheter som hur vi i framtiden lättare ska kunna rida ut olika stormar på der ekonomiska området. Men så fungerar inte svensk politik.


Istället står Borg och Östros i riksdagen och kastar ideologiska koblajor i ansiktet på varandra. Det är en smula pinsamt.


Vad vi lärt oss av den nu pågående finanskrisen är att svenska banker först och främst ser om sitt eget hus. Om samhället sedan får betala med kaos i ekonomin som följd skiter bankerna högaktningsfullt i.


Där är det nog som Borg föreslagit enbart girighet och egenintresse.


Så vi får i framtiden räkna med att det internationella finansiella systemet havererar med i bästa fall några års mellanrum.


Mot den bakgrunden spelar det ingen avgörande roll hur god ordning landet Sverige har på sin ekonomi om vi med jämna mellanrum ska behöva tömma de där berömda ladorna för att rädda landet från total anarki förorsakad av ett litet gäng giriga finansoperatörer och bankdirektörer.
Jag tror att vi måste ha olika typer av banker och finansinstitut. En del banker kan syssla med högriskprojekt i Ukraina. Andra får jobba med svenska huslån och återigen andra får arbeta med lån till företag. Olika banker, olika räntor och framför allt olika risker. En sak som förvånat mig de senaste månaderna är varför bankerna inte vill låna till varandra. Det är för att de misstänker och säkert på goda grunder att grannen sitter med en Svarte Petter i leken. Exakt hur Svarte Petter ser ut vet de däremot inte och det gör dem oroliga när de ska låna ut kort till en annan bank, vilket i princip är hela förutsättningen för bankverksamhet. Sedan är den nuvarande krisen också en möjlighet för en del av den så kallade finanssektorn att omstrukturera och ta marknadsandelar från dem som trillat av pinn.


Istället för att debattera framtiden så ägnar sig nu Borg och Östros åt att debattera skitsaker som vem som fyllde på de beramade ladorna, vad 2 kronor i bensinskatt innebär i en framtida regering etc.


Vi måste fundera på att lösa problemen med Sveriges alltför stora exportberoende långsiktigt. Att Sverige är exportberoende är någon vi förmodligen får leva med. Men vårt exportberoende måste diversifieras och dessutom måste vi satsa på att skapa företag som är konjunkturoberoende i större utsträckning än idag.


Dagens sista krig utspelar sig i Afrika. Det är sällan man ser någon kreativitet i afrikanska ekonomier men nu verkar Somalia har hittat ett vinnande koncept – sjöröveri.


Det är inte bara förvånande utan också illavarslande att inte FN och säkerhetsrådet redan kunnat enas om hur de ska hantera de här rövarbanden. Först och främst borde man skicka en flotta till området och skjuta huvudet av varenda pirat som visar sig i området samt ta tillbaka de fartyg som redan tagits över. Om olika lastägare fortsätter att betala lösen för sina fartyg så kommer det här tricket snabbt att sprida sig till andra länder.


Somalia har länge varit en blandning av en hemorrojd och tandvärk för omvärlden och borde snarast sättas under internationellt förmyndarskap eftersom landet uppenbarligen inte verkar klara av de mest elementära umgängesregler på det internationella planet.


Somalias största arbetsgivare är banken Al-Barakaat som står för 40 procent av landets BNP och vars verksamhet är att skicka pengar kors och tvärs i världen. Principen är enkel. No questions asked. Du besöker ett kontor, betalar en summa. Tio minuter senare kan den du skickat pengarna till hämta ut dem någon annan stans i världen. Inga papper, ingen kontroll. Ett bra system om man vill dölja transaktioner över normala banklinjer. Stäng!

Eftersom landet inte har en fungerande regering och tillåter piratverksamhet så borde man omedelbart stoppa all import och export till dess sjöröveriet upphört.

Landets största handelspartner är Yemen, Förenade Arab Emiraten och Oman. Stoppa!

Ska alla fartyg behöva runda Syd Afrika för att vi inte kan skära halsen av en gäng pirater?

Inga kommentarer: