tisdag 25 november 2008

Elproblem i Paradiset



Lite djungelrock med Tinariwen piggar upp sena november. Kollade lite på ITunes som är ett utmärkt alternativ om man inte vill stjäla musik via Hallick Bay. Stickan Larssons första bok finns nu inläst. På tal om inläst. Letade efter Muminböckerna och fick tag på Finn Family Moomintroll inläst av Hugh Laurie.

Här får vi möta Moominpappa, Moominmamma, Snufkin, Sniff, Maiden Snork och the Hemulen. Visst är livet underbart.

Snubblade samtidigt över Sinclair Lewis fantastiska klass ”Elmer Gantry”. Femton timmar högklassig lyssning. Ingen har beskrivit hyckleriet som Lewis. Passar bra i tider som dessa.

Fick bilder från Erbil. Presentaffären som ligger uppe i citadellet har brunnit. Enligt riksdagsman Malm är det i stort sett en nationell katastrof och ett antikmuseum med ovärderliga klenoder som gått förlorade. Insamling är startad. Ett elektriskt fel utlöste branden. Så går det när man snurrar trådarna och gör halsbrytande installationer. Allt som står i boken gör kurderna fast tvärtom och alltid på sitt eget sätt. Det finns en enorm kreativitet hos detta folk. Ändå har man aldrig hört talas om någon kurd som uppfunnit något av värde.

Men en dag kommer de likt Pirinens ”Socker-Conny” att ”slå hela världen med häpnad”.

Då kan vi tvivlare stå där med en gurknäsa som räcker till Persiska Viken.

En aldrig sjösatt reklamkampanj från Skymax bifogas visar en lite skymt av problematiken med det kurdiska elsystemet. Bilden är från Erbil alldeles intill Citadellet.

Hittade min gamla gasmask från Gulfkriget 1991 i morse. Det var rätt många som dog på den tiden för att de tejpade igen alla hål i sina hus och eldade fotogenkamin. Återigen denna urkraft av kreativitet.

Blir tvungen att sätta på Chris Rea för att lugna ner mina nerver.

Inga kommentarer: