tisdag 18 november 2008

Shmita is over

Det är alltid lika roligt att ratta in Jerusalem Posts sida. Jag har en rutin varje morgon att kolla igenom ett gäng internationella tidningar och Jerusalem Post är en av mina favoriter.

Det är inte alltid nyheterna som fångar min uppmärksamhet även om nyhetsbevakningen är bra. Nej, det kan var en annons från Long Islands Singelförening eller som idag ”100 ideas for Hanukkah gifts” och en banner ”Shmita is over –time to plant trees – the land of Israel needs you saplings now!”

Sådana annonser intresserar mig. Inte som Ove Säntling. Ove som köpte allt som erbjuds för att vara artig och gick av tre hållplatser innan han skulle för att inte genera någon. Ove är för övrigt en av 40 182 personer som skrivit under ett upprop om att Vanilla Coke ska komma tillbaka. Ove bor i Jokkmokk. Så han finns alltså eller inte alls. Nej, jag förväntar mig överraskningar av vissa annonser som den här Hanukkah annonsen.

Hanukkah även kallad ”ljusets fest” är till minnet av när judarna spöade de grekiska härskarna 164 f kr. Helgen infaller runt vår jul men skiftar från år till år. Formellt varar helgen i åtta dagar från den 25 Kislev enligt den judiska kalendern.

Hur var det då med de hundra idéerna.

Förutom en snurrande menorah i silver för $69.95 som starkt påminner om vårt svenska änglaspel så säljs det betydligt dyrare saker i den här online shopen. En 1.92ct Fancy Yellow Ring” för $6500. En gul ring för 45 000. Finns det något i judendomen som förbjuder dem att säga guld undrar man. Eller ”Paintings” för $0 alltså gratis. Fast det är ändå T-shirt avdelningen som blir dagens klo.

Vad sägs om en ”Isreal Police Bomb Squad” T-shirt för $17 eller ”Mossad” T-shirt ”New Version”. Vill man ha lite mer klös så finns det ”Uzi-Does it!” eller ”America don´t worry…” med ett israeliskt stridsflygsmotiv. Min favorit blir ändå ”Golan Elite Infantry Regiment”. Den skulle man ha på sig när man fikar i Damaskus.

Om man vill läsa så finns det Menachim Begin och Irguns revolt mot britterna 1948-49 för $16.45.

Har man svårt att hålla reda på de judiska helgdagarna så kan man köpa en tavla av Ketti Camus för $1299.95 som beskriver allihopa.

Hur var det med träden?

Jo, det är så här att Israel har ett pågående trädplanteringsprojekt som funnits sedan 1908. Hittills har man planterat 223 miljoner träd över 80 000 hektar. Fyra svenskar har sammanlagt skänkt 47 träd medan tyskar har skänkt 88 träd. Ryssarna verkar inte var några generösa typer med 8 träd. Värsta trädskänkarlandet utanför Israel är USA med 1436 träd.

Privatpersoner Israel har skänkt nästan 20000 träd. Gilles Kaufmann 1000 av dessa.

Shmita då? Även kallad sabbatsåret. Det sjunde året är ett sabbatsår och då får man inte göra något åt jorden, träden, växligheten enligt judendomen. Så att ”Shmita is over-” innebär bara att det är fritt fram att plantera träd igen. Undrar om "Shmita" har något med ordet smita att göra?

Hanukkah. När börjar den då i år. Jo, vid solnedgången den 21 december och sedan åtta dagar framåt.

Inga kommentarer: