måndag 1 december 2008

Kalla Fakta



Ska man säga grattis till någon efter gårdagens Kalla Fakta om travsporten så får man leta ordentligt. Jag tillhör nog den minoritet som både jobbat för Kalla Fakta och ägt travhästar(dock inte samtidigt).

Hästar är ingen obetydlig bransch i Sverige och dessutom har den växt kraftigt de senaste decennierna. Idag finns det cirka 300 000 hästar i Sverige och branschen omsätter 20-35 miljarder beroende på hur man räknar.

Mitt eget deltagande inom sporten är just nu mera blygsamt. Jag spelar ett V75 system tillsammans med min fru och några kompisar. Så har vi gjort i stort sett varje vecka sedan femton år tillbaka. Det är inte som Lotto att man väljer nummer utan man måste känna till mycket om hästar, kuskar, väderlek och en massa annat. Det är i allra högsta grad ett kunskapsspel.

Kort om vad som hände igår söndag, inte hände, borde hänt och inte kunde hända samt kanske mera intressant – varför det blev som det blev?

Vinnare V75 och de övriga travsändningarna innehåller ett inbyggt problem. ATG är både leverantör och kund. Levererar travlopp, access, dessutom under lång tid vilket nästan aldrig är bra ur journalistisk synvinkel. Dessutom är ATG en kund som köper reklam om jag inte missat något.

Det innebär att TV4:s travprogram i bästa fall är bra för spelarna. Sporten får hänga med på ett hörn. Travsändningens reportrar och programledare har oftast ett förflutet inom sporten, mera sällan som spelare och i stort sett aldrig som journalister.

Så att Vinnare V75 och de övriga programmens reportrar skulle granska sporten och för den delen spelet är otänkbart i djupare mening eftersom relationerna mellan ATG/STC och TV4 är som beskrivits.

Därför gjorde gårdagens Vinnare V65 söndags sändning sitt allra bästa för att torpedera Kalla Faktas program som sändes några timmar senare.

Travexperten,före detta tränaren och stjärnkusken Tomas Nilsson fick minnas att så kallade ”grisfösare” möjligen använts för femtio år sedan.Det var när den nu 61 årige Tomas Nilsson sprang i kortbyxor med en trähäst mellan benen och var tio år gammal eller något i den stilen.

Frank Nilsson är en mycket skicklig kusk, lärling och före detta anställd hos Åke Svanstedt, som var en av de anklagade. Frank Nilsson är tillika expertkommentator hos TV4 och i gårdagens Vinnare V65 sa Frank att han aldrig sett några ”grisfösare” under de 2½ år som han jobbade hos Svanstedt.

Alla hade sina roller medvetet eller omedvetet.

STC:s överveterinär Peter Forsberg sätter spiken i kistan på det ännu inte sända programmet genom att för det första understryka att den veterinär, Anders Dalenius från Mantorps travbana som Kalla Fakta låtit uttala sig inte förstått sina arbetsuppgifter som enligt Forsberg innefattar Dalenius arbetsuppgifter inte att leta upp lungblödningar på hästar innan tävlingar. Detta är enligt Forsberg, tränarens och dennes veterinärs uppgift och en sådan häst ska inte komma till tävling överhuvudtaget.

För det andra berättar Forsberg hur man för två år sedan fick en anmälning om att bl a ”grisfösare” användes hos Svanstedt. Forsberg berättar dramatiskt att man från STC då gjorde en så kallad oanmäld flygande inspektion med sju personer från STC som oanmälda dundrade in på Svanstedts gård och undersökte alla utrymmen, medicinskåp och förhörde både Svanstedt och personalen.

Resultatet blev att man inte fann några oegentligheter överhuvudtaget.

Så ingen grisfös har använt på femtio år, veterinären som kritiserar STC har inte förstått sina arbetsuppgifter som banveterinär enligt överveterinären Peter Forsberg och till sist; Åke Svanstedt har kontrollerats och befunnits ren. Att en f d anställd säger att han sett att man använder så kallad grisfösare växlas galant med att Frank Nilsson f d anställd och lärling, och nyligen slutade hos Svanstedt, säger att han inte sett grisfösare användas under de drygt två och ett halvt år han jobbade hos Svanstedt.

Det här är förutsättningarna inför programmet som också läckt av TV4 via trailer som används dels som reklam för programmet, dels som kombinerad försöksballong och metkrok för att pejla stämning ”i branschen” , samt inte minst locka fram flera källor inför programmet.

Programmet börjar tjugo minuter över sju på kvällen och när det är slut skakar jag uppgivet på huvudet.

Inte så mycket för att programmet var dåligt. Det var det i och för sig men jag vet också vad det innebär journalistiskt.

Den allmänna uppfattningen efteråt är i princip tummen nedåt från resten av media. Sofia Hartung före detta arbetsgivare Expressen är knäpptyst. Aftonbladet skriver om en före detta TV4 direktörs kontrovers med tränare Petri Puro. Det är så närma man kan komma. Två grupper talar dock med klar stämma.

Den ena gruppen är unga hästintresserade flickor som chattar flitigt i frågan. Många är upprörda. Hur kan man behandla hästar på detta sätt.

Den andra gruppen är nog något förvånande de riktiga höjdarna inom sporten. De är försiktiga, vaksamma.

Kanal75 följer nämligen upp Kalla Fakta med en paneldiskussion* där STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg, överveterinär Peter Forsberg igen samt Sveriges och en av världens mest respekterade travtränare och kuskar, Stig H Johansson deltar.

Hörnberg säger att programmet visar på "otäcka missförhållanden" men att svenska hästar generellt mår väldig bra.

Stig H Johansson uttalar sig på följande sätt:

”- Inga hästar som mår dåligt och det gör de säkert om de misshandlas skulle prestera.”

När Stig H Johansson talar så lyssnar travvärlden. Rykten om hundmedicin, elda i halmen för att hästar ska resa sig, grisfösare och en del annat har cirkulerat i travvärlden under lång tid. Många av de stora tränarna har det snackats om. Utom en och det är Stig H Johansson.

Just ifråga om Stig H Johansson gör Kalla Fakta sitt största strategiska misstag. Det är synd för den ankan simmade inte dåligt från start.

Stig H Johansson berättar att man intervjuat honom i en timmes tid från Kalla Faktas sida inför programmet men att han överhuvudtaget inte funnits med i det program som sedan sändes. Han säger vidare att han blir lite förvånad för han tog upp både sådant som var bra och dåligt inom sporten.

Hade TV4 ”tagit en taktisk rygg på” Stig H Johansson och dessutom gjort sitt journalistiska jobb så hade resultatet blivit ett annat. För jag är helt övertygad om att Stig H Johansson aldrig skulle ha lagt fingrarna emellan ifall han konfronterats med bevis på regelbrott eller dåligt djurskydd inom travsporten. Stig H Johansson är ingen korgosse, men att påstå att han skulle ha behandlat hästarna illa tror jag inte en enda person skulle ens fundera över i travvärlden. Det är nämligen precis som Stig H Johansson uttrycker ovan. Så om Stig H Johansson sagt vad han nu sa, nämligen att hårdare straff i form av längre avstängningar för de som hela tiden åker på drivningsstraff, så hade det kunnat bli en fjäder i hatten för TV4 reportern Sofia Hartung, fotografen Veronica Kindblad och Kalla Faktas redaktion som inom parentes verkligen behöver lite "up beat" komp. efter skandalen med Tron Sefastsson.

Nu blev Stig H Johanssons roll en annan.

TV4: s Kalla Fakta gapade tyvärr över mycket och större delen av kakan smulades sorgligt nog sönder på mattan medan programmet tuggade på och presenterade en strid ström av förmenta sensationer.

Kalla Fakta inslaget framförde ett antal grova anklagelser. Det har blivit allt vanligare med den här typen av ”mängdrabatter”, alltså man staplar folk som framför en någorlunda gemensam kritik och de som ska balansera kritiken eller bemöta den är svagpresterande som likt, Stig Hägglund, STC:s djurskyddsansvarig stod och stammade som en skolpojke när reportern Sofia Hartung konfronterade honom med olika anklagelser och frågor. Man utesluter också de som kan balansera frågeställningarna. Man vill istället från Kalla Fakta redaktionen ha en polarisering av debatten och skärper därför upp konflikten i inslaget. Det funkar fint om man har på fötterna. Jag har några gånger själv tagit till storsläggan och ritat mitt namn under artiklar där jag utmanat och där jag visste att ifall jag haft fel på minsta lilla kommatecken så hade jag 50 advokater med hörntänderna begravda i nacken som ett brev på posten. I sådana lägen gäller en enda sak. Man måste ha bevis. Det räcker inte med en hattifnatt i rånarluva. USA:s kvalitetstidningar(Washington Post och New York Times) har en grundprincip. Det ska vara två av varandra oberoende källor till att börja med. ”Mängdrabatter” innebär i stället en person som säger att det piskas för mycket på hästarna och en annan i rånarluva som säger att Åke Svanstedt använder grisfösare i sin träning. Dessa blir var och en för sig inte ett fullgott bevis men två halva bevis ger ett helt bevis i den moderna snabba, kostnadseffektiva mediavärlden. Den här typen av förenklad staplingsjournalistik med "mängrabatt" är direkt förödande för varje seriös och granskande journalistik.

Så vad ville programmet bevisa egentligen.

Ja, titeln på inslaget i Kalla Fakta kan väl tjäna som en illustration ”Travsportens dolda Djurplågeri”.

Programmet började med att räkna upp en massa statistik, som att; travspelet omsatte nästan tolv miljarder förra året etc.

Sedan klipper man in Stall Rosas, Dennis Ek som i och för sig är en rolig jävel, udda typ och en frisk fläkt i travsporten. Han säger att man i princip kan piska en häst hur mycket som helst under en tävling och efterlyser mer regler för den saken. En speedad veterinär klipps in efter Dennis Ek. Han är på banan och reportern Sofia Hartung följer honom ivrigt som en hund. Banveterinären Anders Dalenius är upprörd och Sofia behöver inte ställa så många frågor. Klatschiga pratminus som, ”-jag är en galjonsfigur”, ”gisslan” etc formligen forsar ur Dalenius. Det ser ut som om han väntat länge på att någon ska sticka mikrofonen under näsan på honom eller också är han bara glad och upplivad eftersom han vet att hans tid är kommen. Kalla Fakta ska äntligen göra en granskning av travsportens dolda djurplågeri. Det är här han låter allt rinna ur sig totalt aningslöst. Lungblödningar och munskador fladdrar som höstlöv i vinden.

Låt oss börja med Dennis Ek. Han driver liten travrörelse på Munsö utanför Stockholm och dessutom Stall Rosas hemsida och är en av de roligaste skribenter som finns i Sverige alla kategorier. Ibland brinner hans som en majbrasa och då brukar han efteråt få be halva världen om ursäkt men jag missar sällan hans Fredagsbrev**

Det Dennis säger är helt rätt. En kusk kan piska en häst hur mycket som helst. Exakt hur TV4 saxade ut Dennis pratminus vet jag inte. Intervjuade de Stig H i en timme och valde bort honom så kanske de intervjuade Dennis längre eftersom han fick komma med.

Det Dennis pratar om är att kuskar ibland kan driva sina hästar hårt, ta ett kalkylerat bötestraff och kamma in en saftig segerbonus. Men det är inte så att man kan piska en häst hur mycket som helst. Jo, man kan äta arsenik också. Problemet är att man dör efteråt. Teknisk sett så skulle en travkusk under ett travlopp som varar i en eller två minuter hinna piska sin häst om han är rapp i armen upp till hundrafemtio gånger.

Den hästen skulle för det första inte springa en meter och kusken skulle bli avstängd på livstid.

Så vad snackar Dennis om. Det handlar om stora lopp.

Jag har själv varit på ett antal storlopp, bland franska Vincennes storlopp Prix D’Amerique och Svenska Elitloppet som tillsammans med USA:s Hamletonian och någon till anses vara världens största travlopp.

Under Prix D’Amerique är det inte ovanligt att kuskarna redan innan loppet startat dragit på sig böter på flera hundratusen kronor.

Det kan gälla att de stört någon annan häst redan i volten eller gjort något formellt fel.

Sedan kan det bli mera böter för felaktig drivning under loppet, trängning med mera.

Säg att en kusk får böter på 300 000 svenska kronor före och under det här franska loppet men vinner kusken loppet och tar hem 500 000 Euro i förstapris så är allt förlåtet. Ägarna får pengarna och en viss procent går till kusken och jag skulle vilja se den ägare som inte betalar kuskens böter efter en seger i Prix D’Amerique.

Samma sak med Elitloppet även om prissumman är något lägre.

I Sverige körs tiotusen travlopp per år. Men alla lopp är inte lika glamourösa. Som ikväll på Mantorp i nionde och sista loppet där förstapriset är 5 000 kronor. Kuskarna får pengar om de kör in vinstpengar vanligen 5-15 procent. Om kusken får tio procent vid vinst i kvällens lopp så blir det 500 kronor. Skulle han använda pisken för mycket och inte vinna så kvarstår böterna som kusken får snällt betala ur egen ficka.

Även om det utdöms hårdare bötesstraff för felaktig drivning i lopp med större prissummor så kan det ändå vara mera kännbart för den som driver felaktigt ifall denne stängs av under en längre tid.

Det finns lopp där det lönar sig att ta till pisken lite extra under förutsättning att hästen svarar på behandlingen. Tro nu inte att begreppet använda pisken betyder att kusken drar till med full kraft över hästens bakdel. Ingalunda. Då skulle med stor sannolikhet hästen galoppera direkt.

Reglerna kring drivning är mycket noggranna. I loppet får man bara använda pisken för korrigering. De sista 400 meterna tillåts lätt och enstaka drivning med spöet.

I programmet talades det indignerat om STC:s busliga. En statistik över de kuskar toppar ligan presenteras.

I Kalla Fakta utpekades tre kuskar som samtliga också är framgångsrika tränare. De tre är Fredrik B Larsson, Robert Bergh och Lutfi Koljini. De ledde den här ligan enligt reportaget. Man fick intrycket att dessa var storpiskarna själva.

Nu hör det till saken att den så kallade "Busligan" inte bara innehåller böter för felaktig drivning utan också böter av alla möjliga andra orsaker som att man vid voltstart ej kunnat hålla sin plats så kallad ”illa ledd volt” vilket kan vara kurskens fel eller hästens beteende, men det är av naturliga skäl kusken som får böta. Det kan till och med var så att drivningen är en mindre del av böterna. Men busat enligt reglementet har man gjort fast det kanske drabbat konkurrenterna snarare än hästarna.

Hur som helst, ifall Kalla Fakta hade koncentrerat sig på denna fråga så hade de kanske kommit någon vart med sitt avslöjande. En bit in i programmet försöker de dra in Norge i debatten. En norrman får berätta att i Norge använder man minsann ingen pisk alls.

Det stämmer bra. I Norge använder man tömmarna vilket bland annat borde leda till fler munskador eftersom tömmarna slutar i munnen.

På punkt efter punkt så faller de olika delarna sönder i programmet.

Alldeles i början av Kalla Faktas program dyker en travprofil, tränaren Jan-Åke Hoas upp med en 4 årig häst som skall gå till slakt eftersom ingen vill ha den. Som människa blir man tårögd. Kan tänka mig att de stått och snörvlat i klipprummetpå Kalla Fakta, Fan, det är starkt det här. Vi tar med det. Problemet är att hästen ifråga köpts för att bli stjärntravare. Enligt uppgift för en miljon kronor i från USA. Några andra detaljer får vi inte veta. Det antyds att hästen drivits fram för tufft. Hästen hamnade till sist hos Hoas och var då i dålig kondition, mager och eländig.

Nu hade den lagt på hullet och ska slaktas.

Hästen var helt enkelt inte gjord för att tävla på travbanan, menar Jan-Åke Hoas. Den var nervös och fick diarré i transporter, hade nervösa problem och dessutom hade den ett kroniskt hjärtfel.

Av vinklingen kunde man tänka sig att det här ödet delade hästen med alla tiotusentals travhästar som inte duger som elittravare. Det sägs också.

Så är däremot inte fallet i verkligheten.

Djurskydd är svårt. Man kan tycka att ägarna kanske gjort fel. Att de kanske forcerat hästen eller att tränaren gjort det för att glädja ägarna och sedan gick det fel. Det finns säkert sådana fall.

Men den bevisning som lades fram här stödde tyvärr inte den tanken. En häst med svårt hjärtfel kommer antagligen att få ett bra liv i en hage. Men vem vill ha en häst i en hage? De flesta vill kunna rida, hoppa eller använda hästen som travhäst. Att bara ha en häst i en hage är inte normalt.

Men tanken föresvävade mig plötsligt. Alla som haft barn vet att en del hamstrar åker iväg till det där fina Salladslandet där de äter sig tjocka och friska och sedan leker med sina hamsterkompisar eller ta hunden som blivit gammal och vilar upp sig på Solgläntans Pensionat där benen är särskilt saftiga.

Kanske skulle man ha ett hem bara för de här hästarna. Så vem skulle betala för det? Tja, det kunde vara en del av försäkringen, en Pro Bono, ett slags hästarnas pensionat, fast på riktigt.

Det finns idag massor med före detta elittravare och även sådana som inte tillhört eliten som fungerar som ridhästar, avelshästar, fölston, eller bara går och sprätter i hagen.

Men djur som lider måste man avliva. Det är aldrig roligt men nödvändigt.

Men Kalla Fakta dundrar på i en helt annan riktning.

Vi får veta att så här är det. 4 åringen är bara en i mängden:

”-Den här hästen är långt ifrån unik. Majoriteten sållas bort på vägen.”, trummar Sofia Hartung och TV4 oförtrutet vidare.

Läs ovanstående citat noga.

Man får genast intrycket att mer än femtio procent av alla travhästar slutar, sönderstressade, avmagrade, med magsår, hjärtsjuka och med diarré på avlivningskliniken. I andra änden sitter en rad cyniska tränare och ägare som bara vill ha prestationer, resulat och ”value for money”.

I stort sett varenda travhästägare vet att det är mycket liten chans att deras häst ens kommer till start. Det ingår i den krisberedskap man skaffar sig som hästägare.

Att framställa det som i TV4 och Kalla Fakta är en skandal och fräckt mot alla uppfödare, tränare och hästägare som jobbar under usla villkor för at bidra till svensk travsport som trots allt av någon märklig anledning tillhör världens främsta.

I TV4: Kalla Fakta pumpar man på med statistik; var femte häst under oktober kunde inte starta på grund av skador. Lika många lider av magsår. Enlig veterinär Dalenius har tio procent akuta skador i munnen och 70 procent har haft det.

Man ska då komma ihåg att när Kalla Fakta boxat ihop sitt avslöjande så har de ratat en timme lång intervju med Stig H Johansson. Åke Svanstedt frågade de om han använde grisfösare så honom kan de inte använda som intervjuobjekt eller stämma av uppgifterna från olika eldsjälar.

I morse kommenterade både Peter Forsberg och Stig H Johansson uppgifterna om magsår och skador i munnen. Enligt Forsberg och Johansson så är det ovanliga skador. Forsberg hänvisar till utredning gjord på Wångens travskola som visar att 2½ procent av hästarna(travare, kallblod och russ) uppvisade förändringar på slemhinnor i magen.

Orsakerna kan vara flera. Dels naturliga parasiter och även fodergivningen och då speciellt grovfodrets fördelning om måste spridas ut jämt över dygnet.

Det här är så pass stora skillnader att någon måste fara med osanning eller överdriva kraftigt.

Men i Kalla Faktas program trummar man glatt vidare med fler osubstansierade påståenden.

Man tjatar vidare om lungblödningar och säger att hästar tvingas tävla barfota. Det senare får man att låta som om det vore någon form av avancerat djurplågeri.

Enligt STC är det mycket ovanligt med lungblödning bland hästar och dessutom måste de friskförklaras av en veterinär innan de får starta igen. Blod i andningsvägar på hästar kan uppstå av helt andra skäl. Vid ansträngning uppstår ibland ungefär bristningar i delar av luftvägarna, något som normalt självläker helt utan problem. Blodsmak i munnen upplevs också bland människor som både motions- och elitlöpare. Ibland få hästar också grus eller småsten uppkastad av en framförvarande häst. Detta kan orsaka ett mindre sår i näsan på hästen. Men det handlar inte om lungblödningar.

Partiet med tränaren Åke Svanstedt visar med stor tydlighet hur dåligt man hanterat en ganska unik möjlighet att granska en av våra stora folksporter.

Om Åke Svanstedt eller någon annat svensk tränare använder så kallad "grisfösare" så skulle den tränaren garanterat fått sluta som tränare. Inte bara just nu utan på livstid. Det är alla överens om.

Den saken borde TV4 reportern Sofia Hartung också varit klar över när hon kasar över till Åkes stalldörr en tävlingsdag när han är som mest stressad och dessutom kör lopp. Hon är där för att fråga honom om Saken.

Åke svarar snällt på frågorna. Han säger att han inte använt grisfösare i träningen. Det är ett klart svar från Åke. Nej. Han säger också att någon måste ljuga som anklagar honom för en sådan sak.

Så Sofia går iväg men återkommer en stund senare till stalldörren. Hon tror att Åka liksom ska småtjattra med henne lite mellan loppet och värmningarna av hästarna som görs just för att hästarna inte ska får skador.

Den tanken är som att kliva in på TV4 Nyheternas huvudsändningen och starta utvecklingssamtal med nyhetsankaret Bengt Magnusson mellan inslagen. Jag är helt övertygad om att han inte skulle uppskatta det.

Speciellt inte om samtalet handlat om att Magnussons redaktion brukar ”vässa” sina nyheter regelmässigt.

Det hade Sofia vetat ifall hon haft djupare kunskaper om travsport och hästar.

Men den här gången tar Åke Svanstedt hennes mikrofon och hivar iväg den en bit.

Dumt, men rätt roligt faktiskt och typiskt Åke.

I Åkes ögon har Sofia Hartung kommit och slängt fram ett påstående om att Åke använder grisfösare i träningen. Åke vet att ifall hon kan bevisa saken så är han rökt inom travvärlden. Då får han överlåta hästarna till någon annans träning, Olle Goop eller någon annan av konkurrenterna. Hans livsverk kommer att gå om intet och bli totalt raserat. Villorna han byggt för sig och sina föräldrar blir värdelösa. Han ska göra vad då? Han är 50 år nyss fyllda och är idag Sveriges mest framgångsrike travtränare. 181 hästar i träning och i år har han redan kört in 27 miljoner kronor.

Men Sofia Hartung är inte bara där för att ställa en fråga. Faktiskt är hon där för att förstöra Åkes karriär, hans företag och ge hans anställda sparken. Då har hon lyckats med sitt jobb.

Kalla Fakta och Sofia har naturligtvis redan undersökt ifall hennes ”knäck” håller. Det är det första man gör på en redaktion nämligen. Man bollar upp en idé. "Ska vi inte ta upp djurskyddet inom travet. Jag har hört att Åke ”strömmar” sina hästar". Men det här med grisföseriet kommer nog inte från Sofia. Hon har av allt att döma ingen djupare relation till travet.

Det har däremot Ilse Österwall***

Hon driver en frilansbyrå och har ett mångårigt förflutet inom hästsporten. Dessutom är hon kritisk till mycket inom sporten. En orädd eldsjäl. Enligt Österwall så tar Sofia Hartung kontakt med henne och guidas runt på Solvallas olika delar och familjegården. Efter två dagars utbildning och information från Ilse Österwall och andra så har Sofia ett ordentligt gäng med telefonnummer till ”kritiker” och alternativa röster inom travet. Genom Ilse får hon bland annat kontakt med veterinären Anders Dalenius på Mantorp. Ilse beskriver själv det hela så här så här:

”Till saken hör att även Djurens Rätts hästintresserade etolog nyligen gästat Solvalla i mitt sällskap, inte undra på att Ronéus(veterinär på Solvalla SH:s anm) med flera börjar undra…Anders Darenius är en av många kontakter i nätverket, nu hjälps vi åt…”***

Varje erfaren journalist vet faran med att hamna i närheten av sådana här ”nätverk”. De drivs inte sällan av ett stort bankande hjärta där fakta och fiktion tyvärr oftsa blandas för att främja den övergripande "saken".

Som reporter på en redaktion som Kalla Fakta kan man inte kosta på sig att okritiskt rapa upp olika siffror utan att kontrollera ifall de stämmer oavsett ifall de kommer från en veterinär eller inte.

Jag har ovan redogjort för del av de problem som Kalla Faktas vällovliga idé raskt hamnade i.

Det kunde blivit ett bra reportage och det kunde inneburit en stor förändring. Vi vet fortfarande inte om svenska stortränare använder ”strömning”. Men Åke säger att han inte gör det.

Åke borde kunna få till stånd ett fett skadestånd men det spelar ingen roll. Är han oskyldig så har ändå hans heder tafsats på av Sofia Hartung och hennes redaktion på Kalla Fakta. Är han skyldig så lär Kalla Faktas program inte innebära någon skillnad mer än att Åke och andra kanske gräver ner grisfösaren längst bort i hagen.

Hur funkar då en grisfösare?

När hästen upplevs som loj och ovillig att ta i det sista som räknas så lägger man en svag ström på hästens bakdel tillsammans med spöet under träning. När hästen sedan i tävling känner av spöet så tar hästen i för att fly bort från den ström som hästen tror ska komma direkt efter spöet. Men i tävling är det ingen som har ström så effekten av tricket är troligen kortvarig om det överhuvudtaget fungerar.

Rykten har funnits inte bara om Åke utan många tränare. Det är en liten värld. Anställda tjänar ofta dåligt och jobbar mycket. De är hängivna. Någon kanske har kommit i delo med en tränare och chef, fått sparken eller anser sig ha blivit snuvad på något fagert löfte. De vill hämnas. Jag är övertygad om att redaktionen på Kalla Fakta väl känner till den här typen av människor som ringer eller skriver och har ”sensationella fakta” om det eller den.

Vad kommer detta nu att leda till?

STC gör en utredning. Jordbruksverket gör en utredning. Kanske kommer ett förslag om längre avstängningar för ”återfallsförbrytarna” som använder pisken felaktigt. Förbjuds pisken så tror jag tyvärr att vi bara kan se fler munskador.

Ska Sofia har stora journalistpriset för det här?

Nej, det ska hon inte. Hon ska be Åke om ursäkt och hoppas att han förlåter henne och hennes redaktionschef och ansvarige utgivaren ska skämmas.

Man kan inte ha anledning att tro och publicera något för att någon har sagt det med motiveringen att det som sagts är sensationellt om det vore sant. Då blir det apskit och det blev det igår i Kalla Fakta.

Det är inte bara en åsikt. Nu ska Åke bevisa motsatsen. Hans rörelse kan drabbas och den är inte liten. Är det här smällar man får ta så kommer flera att dyka upp i rutan och säga både det ena och det andra i rånarhuvor. De kommer att hämnas på sina före detta chefer och kolleger på bästa sändningstid och se till att deras verksamhet misstänkliggörs och går i putten.

Nu blev det inte Kalla Fakta utan mera Stryk Sanningen Sakta. Det var tråkigt. Men tråkigast av allt var att sanningen inte kom fram och att det kommer att dröja länge innan Kalla Fakta eller någon annan redaktion granskar travsporten igen.

Det finns bara ett enda kriterium för bra journalistik. Skriv vad fan som helst - bara det är sant!


*Finns som klipp på STC:S hemsida http://www.travsport.se/
**Stall Rosa och Dennis Eks Fredagsbrev: http://www.stallrosa.se
***Hovtramp och Ilse Österwalls hemsida http://www.hovtramp.se/

14 kommentarer:

Anonym sa...

De va fan det bästa jag läst på länge!!

Anonym sa...

Detta var verkligen Kalla Fakta. Tänk om programmet hade tagit reda på fakta och inte skitprat. Ilse m familj tror att de är bäst i världen och alla andra idioter. Mycket bra skrivet, sakligt och med fakta!

Peter K. sa...

Tyvärr för många stavfel osv för att man ska orka läsa allt... :/

Anonym sa...

Nog för att jag tyckte programmet inte var det bästa, och att travsporten inte bara innebär elände -men det går inte att sticka under stol med att många hästar körs slut och sedan slaktas. Det är ju ingen vidare andrahandsmarknad som ridhäst, och det är inte heller OK att man kan få köpa en travare för några usenlappar. Travsporten med sin enorma omssättning måste ta hand om sina uttjänta hästar! 2-årslopp verkar vansinnigt, jag tycker 4-årschampionat för ridhästar är för tidigt..

Anonym sa...

Bäste Stefan,
Det var ett mycket klarsynt och välskrivet inlägg.
Programmet var defenitivt ett rejält bottennapp för Kalla Fakta och Sofia Hartung.
Jag hoppas faktiskt att Åke väljer att pröva detta rättsligt för det är en obehaglig utveckling vi går till mötes om man kan påstå vad som helst om vem som helst på bästa sändningstid, helt utan bevisning.
Som sagt, tack för intressant inläsning!

MVH
Henrik

Anonym sa...

Jag håller med vad Kent sa... Briljant beskrivet. Tack

Anonym sa...

Jättebra skrivet!

Anonym sa...

Instämmer till fullo med Henrik.Konsekvenserna för den som av media blivit utpekad som "skurk", blir ofta kostsamma på många plan, socialt,ekonomiskt o.s.v., oavsett om "skurken" är det eller inte.

Anonym sa...

Mycket välanalyserat.
Nedanstående klipp från Ilse Ös blogg visar väl Hartungs metoder i ett nötskal. Halvljug!!!

"Klinikveterinär Ronéus tvingade på gänget
en komplett hältutredning med röntgen, behandling och djurskyddslagar.
(Vet han att Ilse jobbat sju år på kliniken, på stenåldern?)
-Är ni djurrättsaktivister? frågade han Sofia.
-Nä, vi är kompisar till Ilse, parerade hon.
En sanning med modifikation,"

Anonym sa...

Tack! Kan du inte gå ut i media med detta?Eller det kanske du har redan. Jag skall vidarebefodra din blogg till oroliga:)

Peter: du är en riktig travpojke du...

Anonym sa...

Och vem är då Ilse släkt med? Jo, tränaren Hoas sambo Jonna...
Och vad har nu Hoas gjort med den kroniskt hjärtsjuke 4 åringen? Jo givit bort den till en tjej som tar sig an friska travare för ombildning & senare försäljning.. Vart ligger logiken i detta? Det om ngt är djurplågeri i mina ögon, den hästen skulle fått vandra till de eviga gröna ängarna istället.

Anonym sa...

Tack för intressant läsning. Du ger mig hopp om en bättre framtid för den något kantstötta journalistiken. Vi msåte ha en oberoende och kritiskt granskande media om demokratin ska fungera.

Anonym sa...

Kan bara komma på ett enda ord som beskriver vad jag känner efter att ha läst om Djurplågeriet inom Travet


Tack!

Anonym sa...

Kan inte annat än beundra det du skrivit! :) Är otroligt tacksam över att det finns människor som orkar kolla upp fakta innan de glatt låter grodorna hoppa ur munnen på dem och kan konsten att skriva så här bra och hålla sig till fakta och den objektiva sanningen! Eloge till dig!