söndag 7 mars 2010

Trupperna sekundära!


De egna lösningarna avgörande!

Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver om dagens val i Irak. På vanligt svenskmanér koncentrerar han sig på att det viktiga är USA:s trupptillbakadragande och inte valet i sig.

Svensk media har bestämt sig för att USA aldrig skulle gått in i Irak. Det beror främst på att chefredaktörerna har lite dåligt samvete för det gjorde karriär efter Vietnamkriget slut istället för att fortsätta revolutionen i Sverige. Det är åtminstone en teori som är lika bra som någon annan för att förklara det enfaldiga rapande om USA:s tillkortakommanden.

Wolfgang är ingen dumskalle men i Irakfrågan visar han inte det.

Valet är mycket viktigare än att USA drar tillbaka sina trupper. För ifall valet går någorlunda korrekt tillväga så väntar brännande frågor som Kirkuk, oljan och att skapa en trovärdig irakisk regering som kan överbrygga de motsättningar som finns och få landet på fötter. Då kan de sista amerikanska trupperna åka hem 2011 som planerat.

Vad vi borde ägna större utrymme åt i svensk media är hur demokratin ska överleva.

Det beror verkligen inte på ifall USA är kvar med 100 000 eller 2000 man eller inga alls.

Det beror på om man lyckas få fram ledare och politiska rörelser och partier som kan bryta mönstret. Varför gick det åt helvete i Haiti men inte Japan? Därför att hela landet är bokstavligen byggt på korruption. Till och med presidentpalatset som rasade som ett korthus.

Det kan ju knappast vara USA:s fel att Iraks ledning inte förmår driva på den demokratiska utvecklingen i tillräcklig omfattning.

Inga kommentarer: