måndag 15 mars 2010

En modellstad dyker upp och vem är skjuten i benet?Kallt, isigt och enda ljus punkten är just ljuspunkten. Solen!

Kom igång med min ”Miniturization” så pass att jag plötsligt befann mig i nordvästra Minnesota just den dagen när det isande regnet förvandlades till snö. Minnesota om är sioux och betyder ”grumligt vatten”.

Det vädret är ju ännu sämre så på eftermiddagen kändes det helt OK att bryta författandet och gå ut med hunden.

När jag följer motorvägen från Duluth via Google Earth och ser det väldiga skogarna, slingrande floder blandat med uppgrävda jättelika roströda dagbrott förstår man var man är.

Bilderna man klickar upp bara understryker problemens djupa natur. Från smältverk till nanowaffers. Arbetslösheten steg förra året med 8 procent i det så kallade rostbältet.

Det är här min historia tar sin början i South Drysdale, med knappt femtusen invånare där man en iskall , fuktmättad sen oktober morgon finner ett åttio kvadratmeter stort skalenligt modellbygge av en stad i källaren på ett hus i South Drysdale. Ägaren till huset är spårlöst försvunnen. Via Interpol hittar den amerikanska polisen en student uppsats i kriminologi som beskriver ett märkligt försvinnande 1978 i ett hus mellan Sundsvall och Härnösand där en hel familj försvann spårlöst tillsammans med en röd SAAB 96 av 1967 års modell.

Uppsatsen om fallet är författad av en kriminalinspektör på svenska Rikskriminalpolisen vid namn Mia Bengtsson. Mia får åka över till USA och South Drysdale för att bistå den amerikanska polisen och undersöka kopplingarna till modellen i källaren. Snart dyker FBI upp och sedan en märklig utredare från en av de amerikanska underrättelsetjänsterna. Mia förstår snart att det inte är några vanliga försvinnanden hon har att göra med.

Men det är inte bara polis och underrättelsefolk som dragits till den lilla staden. Två män hittas döda i en damm.

Det verkliga livet står inte långt efter. I Irak är mysteriet med landets premiärminister Nuri Al-Maliki dagens snackis. Rykten har gått sedan valet den 7 mars att al-Maliki har blivit utsatt för ett attentatförsök och blivit skjuten.

I går dök han upp i teve vilket ju får anses vare n dementi så god som någon.

Han har varit på sjukhus för operation men för vad. Tre versioner hittills från olika källor, cysta i magen, på handen, njursten.

Men al-Maliki vårdades på ett mindre känt sjukhus, inte de större och mer välutrustade som ligger inom den Gröna zonen vilka han normalt skulle besöka ifall det var en mer planerad operation. Så blev han skjuten eller inte?

Skjuten i benet föreslår någon.

Man vet inte. Kanske en livvakt petade på avtryckaren och råkade skjuta husse i benet av misstag. Allt är möjligt i möjligheternas land.

Under tiden funderar jag varför inte den svenska polisen har någon information på engelska. Det är märkligt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

why svenska polisen inte vet, alternativt inte vill veta...att översättra kostar..vad anbelangar Maliki.......samm rykten här, men mer med betoning på skjutne men icke dödligt sårad..irak filialen hållen utkik........annars, blåser, sandsstorm på G, Fred gillade chokladen frånbeirut så till den milda grad bjöd laget runbt....ok, detta, en måndag´är en lugn kväll så ännu några bitar god chocklad kvar....jobbar på denna sidan av capacoty building, stärk generositeten och du vinner om inte en hel värld...i alla fall några av dina grannar......och det, mina vänner är början på varje freds initiativ......Må så gott,...take care, wherever u r!

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej! Skjuten i benet eller fokus från rösträkning. Mer choklad åt folket! Men en lite sida på engelska. Så sorgligt kan det inte vara. Nu vill hunden desertera. Bya for now!