måndag 1 mars 2010

Nu är det väl val...igenAftonbladet är en rolig tidning. Norska Schibstedts köpte nästan hälften av tidningen 1996 och sedan juni förra året äger den norska mediekoncernen 91 % av tidningen. Men genom ett avtal får tidningen skriva och publicera artiklar som hejar på sossarna, vänstern och häcklar kungahuset på ledar, debatt och kultursidor.

Säljaren har hela tiden varit LO. Oberoende socialdemokratisk tidning, kallas AB.

Idag bidrar Kulturredaktör Åsa Linderborg med en liten städad drapa om kungahuset. Hon rafsar runt lite i vårt kungahus historia som en skata en vårmorgon i april och hyllar Branting som räddade revolutionen åt kungahuset 1917.

Sedan sveper hon runt i 1900-talet med breda spadtag. Absolut V-Gurras fru var säkert ute och hejade lite på tyskarna under andra världskriget och vips är Victorias besök i Afghanistan något att jämföra med.

Med samma analogiska system kunde man undra vad Lindeborg själv hejade på när hon besökte Moskva på 80-talet.

Inte fan var det demokrati och sovjetiskt tillbakadragande från Afghanistan.
Historiker är hon också minsann. Kanske skulle peta lite i det spanska kungahusets insatser för demokratin.

Nej, nu vill hon ha vänstervridning eftersom SVT enligt ETC ska lägg 670 000 timmar på bröllopet i sommar.

Hennes egen vänsterhörna på kultursidan kommer säkert att vara kritisk och fin medan tidningen som helhet kommer att ägna alla sidor som finns i tidningen utom möjligen då ledaren och kulturen åt att hylla kungahuset. Pengarna som tidningen tjänar kommer troligtvis från den journalistik som ligger bland kungligt porslin till bröllopet, Bagges senaste trosexpo, Anna Ankas pattar och djuplodande analyser kring sånt som inte platsar i Linderborgs historia.

Det är en sak som jag inte förstår.

Hur fan orkar man gå till jobbet.

När hon sitter och smaskar i sig nån liten vikare i direktionsmatssalen medan bjudvinet skvimpar lite lagom i glaset. Funderar hon någonsin på vem som betalat kalaset. Högst troligt Daniels njure och mindre troligt nån förtryckt poet från Darfour. Högst troligt.

Frågan är om det är Åsa Linderborg som ska bli president i vår nya republik. Skulle inte tro det.

Inga kommentarer: