tisdag 23 mars 2010

Menoralöst i Tensta!Eftersom Nalin Pekgul gett sig in i ännu en förvalsdebatt, denna gång med syfte att feja lite efter partikamraten Ilmar Reepalus svårigheter så känns det lite angeläget att kommentera vad Pekgul har på hjärtat.

Denna gång är det inte muslimernas hundsyn som är” the topic of the day” utan att unga muslimer kan vara antisemiter. Det kan de säkert.

Jodå, det är den vanliga Baksisvingen. Känd från Kurdo och förfinad av Nalin. Man driver en tes och som bevis för den tesen tar man ett exempel som existerar eller inte existerar men som är omöjligt att kontrollera och f ö inte säger något om sakfrågan.

En vän till Nalin med judisk bakgrund från Tensta berättar om att han inte vågar ställa sin menora(trovärdigheten ökar när man kallar saker för sitt namn och inte en traditionell sjuarmad judisk ljusstake) i fönstret.

Folk, oklart vilka, samt hur många, vågar inte gå med Davidstjärnan runt halsen troligtvis också i Tensta.

OK, jag skulle inte heller gå på HA:s julfest med en Bandidos jacka käckt slängd över axeln. Eller sitta och skrika AIK mitt i Hammarbyklacken på Söderstadion.

Igår kväll stod Benjamin ”Bibbi” Netanyahu och talade vid en stor judisk-amerikansk sammankomst i USA:

-Jerusalem är inte en bosättning. Det är vår huvudstad (Jerusalem not a settlement but our capital), sa han och rev ner applåder bland de amerikanska judarna.

Känner man igen tonen? Den där fräcka rövkasande attityden som en oändlig rad av israeliska ministrar gjort till sin paradgren i modern tid.

Judar är smarta om man nu inte blir anklagad för antisemitism för att ha den uppfattningen. Finns det sjutton olika sätt att säga nej på så kan man vara säkert på att en jude hittat på det artonde. Det har att göra med att det har funnits en stark bildningstradition bland judar. Det är sällan man stöter på en person med judisk bakgrund troende eller inte som aldrig har läst en bok.

Det är allt detta kunnande som gör att Obama administrationen kan inte göra ett skit åt Israels rövkasande även om de vill.

FN borde, EU borde, USA… faktum är att de troligtvis enbart är USA som kan sätta en tumme i ögat på Israel. Men… då riskerar man att Israel söker sig nya partner. Det har redan på sina håll glunkats om att Israel borde ta rygg på Ryssland och kineserna struntar högaktningsfullt i om Israel bygger ett nytt Manhattan på ockuperad mark. Kineserna har nog med sina egna ockupationer och f ö är Israel en bricka som måste spelas.

Israel själv har inga lojaliteter utan är bara intresserad av en enda sak, nämligen Israel och det judiska folkets väl och ve.

Om sedan Israels skandalösa uppträdande gentemot palestinier och andra förorsakar politiskt trafikkaos inte bara i mellanöstern utan i hela världen med en klockas regelbundenhet, struntar… ja, vad ska man säga, israeliska makteliten i.

Men tillbaka till vår egen lilla svenska bakgård.

Ökar antisemitismen, alltså den företeelse som innebär att judar trakasseras för att de har en mosaisk trosbekännelse, eller kort och gott för de är judar?

Det har jag inte sett några tydliga indikationer på. Reepalu sa några mindre väl valda ord om det faktum att en del judar i Malmö flyttat från Malmö genom åren.

Ungefär att det inte var Malmö stads problem vart folk flyttade. Idag är muslimerna en betydande grupp… väljare.

Men Nalin vet att lämna besked.

”Det finns de som hävdar att det är Israels politik gentemot det palestinska folket som är orsaken till hatet mot judar. Men då är man historielös. Den israelisk-palestinska konflikten har funnits där allt sedan staten Israel grundades för mer än sextio år sedan.”

Hatet mot judar?

Vänta nu lite! Det finns de… OK, jag anser nog på goda grunder att frågan om Israels politik gentemot palestinierna är grunden för att många ogillar… ja, vilka är det man ogillar och vilka är det som säger sig vara förföljda.

Alla de som beslutar om att bygga, trakassera, kriga et c är judar, de flesta troende. De kan tillhöra olika politiska partier men de är judar och de har bedrivit en konsekvent annekterings och diskrimineringspolitik gentemot palestinier som en gång i tiden köpt eller börjat bruka den ockuperade marken. Nu pratar vi om långt före 1948.

Dessutom pratar ett betydande antal ledande israeliska politiker om den judiska staten. Inte om den israeliska staten.

Ungefär som i Iran fast religionen är inte judendomen utan en statsbärande islam där.
Hatar vi judar? Jag tycker jävligt illa om judar som stödjer Israel och påstår att de har rätt att bygga hus på ockuperad mark. Judar? Ja, judar för de som hävdar att de har rätt att förtrycka palestinier och stjäla deras mark i Sverige är inte israeler i första hand om ens alls, utan judar i första hand alternativt flaggviftande typer som Per Ahlmark m fl.

Så att det blir bråk i Konsum i Tensta mellan några palestinier, araber och en kille med Davidsstjärna kan säkert vara riktigt då och då. Men inte mer är det blev bråk 1982 i Konsum efter Sabra och Shatila. Vad som hänt sedan dess är att det kommit fler muslimer till Sverige och att det finns färre judar här.

Så jo, den palestinska frågan är huvudorsaken till att folk och då inte bara muslimer utan Svenska Kalle som jag tycker att nu får det väl ändå vara nog med Israels vid det här laget väl dokumenterade övergrepp.

”Då är man historielös”,
påstår Pekgul som var 15 år när Israelerna satt och spelade Rock´n Roll i sina stridsvagnar utanför lägret medan de kristna falangisterna slaktade upp kvinnor och barn inne i lägren. Inte några hundra utan minst fem gånger så många enligt tillgängliga källor. Eller förödelsen av Libanon, Bombningar av palestinska områden etc.

Den som är historielös är Pekgul. Så vilken är politiken som bedrivits av Israel sedan 1948? Är det en försoningspolitik grundad på folks lika rättigheter oavsett religiös eller etnisk tillhörighet eller är det en övermaktspolitik som bygger på att Israel bestämmer och anpassar sig palestinier så kanske de får någon liten munsbit.

Fanns det palestinska folket 1948 Nalin? Fanns kurderna 1948?

Två år senare flyttade flera hundratusen judiska kurder från Irak till Israel där de fortfarande lever i ett trettiotal byar. Samtidigt flyttar judar som i början av 1900-talet uppgick till cirka 250 000 från Bagdad till Israel.

Jag vet inte om det flyttade några kurdiska, turkiska eller andra judar från de turkiska delarna av Kurdistan där Nalin kommer ifrån men det gjorde det säkert.

”Förklaringen till den uppflammande antisemitismen i Sverige måste sökas på annat håll än i konflikten mellan Israel och Palestina.”Så lämpligt då Nalin Pekgul. Men var?

Folk jag pratar med tycker i ökad utsträckning att Israel beter sig som grisar mot araber i allmänhet och palestinier i synnerhet. Fem saker tror jag spelar in.

Fortsatta bosättningar i strid med ingångna avtal. Det skamlösa angreppet på Libanon, De exempellösa övergrepp som skedde under det senaste kriget mot Gaza och palestinierna. Vidare de ständiga ekonomiska trakasserier som sker dagligen mot palestinier. Ett stadigt ökat antal muslimer i Sverige varav en stor grupp kommer just från mellanöstern.

Av de uppräknade skälen är samtliga utom det sista att relatera till konflikten mellan Israel och Palestina.

Svenska potatisskaller, inte bara unga muslimer tycker att Israel ockuperar våra nyhetssändningar som sannerligen kunde använts till annat är att beskriv deras övergrepp. Med Internet har också både svenskar och andra, t ex muslimer som lever i Sverige kunnat följa vad som händer och själva bilda sig en uppfattning.

I grunden handlar det om en sak. Du stjäl inte land från andra! Det tycker inte svenskar är rätt och sedan har det inte ett spår med något slags antisemitism att göra. Antisemitism existerar inte fristående från resten av historien.

Hitler behövde judarna för sina politiska syften. Hade det funnits indianer i Tyskland hade han högst troligt skrivit en bok om den slutliga lösningen av indianfrågan.

Nalins artikel är bedräglig.

Hon svara inte på sitt eget påstående till att börja med. Det blir diffusa vänner som inte kan ha sin Davidsstjärna på sig av risken för trakasserier.

Det finns många judar i Sverige som är väldigt irriterade på Israels politik.

Precis som det finns många muslimer som arbetar för fred mellan Israel och Palestina men på lika villkor.

En suddig inställning hos en ledande socialdemokrat som Nalin är nog betydligt farligare för judarna i Sverige än några glåpordskastande palestinier i Tensta.

Sedan kan det ju vara så att de där med Davidsstjärnorna runt halsen i själva verket begagnar sig av sina demokratiska fri- och rättigheter och säger att de tycker att det är helt korrekt att bygga 1 600 nya bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Då kanske j-ordet hänger i luften om det kommer förbi ett gäng f d statslösa palestinier vars föräldrars mark just blivit snodd så de tvingats fly till Tensta.

Hur många judar finns det i Tensta egentligen?

Jag brukar träffa på en del Israel vänner. Ofta dyker de upp med någon kommentar på krogen. De får oftast något lätt febrigt i blicken när de pratar om det judiska folkets rättigheter till Israel och deras historieskrivning är alltid både kreativ och stimulerande. Få av dem är icke-judar, eller saknar judisk bakgrund.

Jag tycker nog att många muslimer har rätt stor anledning att vara irriterade på den politik som troende judar praktiserar i namn av den israeliska staten gentemot bl a palestinier.

Hur kan man var en troende jude och försvara det Israel står för ifråga om Palestina? Den frågar har inte ett smack med judar och muslimer att göra. Det handlar om demokrati. Det är väl där man borde börja någonstans?

Israel har ett stort och viktigt ansvar. Tar de sitt ansvar i den här frågan så kommer det Nalin kallar antisemitism också att minska. Sedan kan man ju fråga sig vad som skulle hända om alla flyktingar från bl a Palestina fick jobb I Sverige istället för att sitta på Tensta fiket hela dagarna och spana efter menoror och davidstjärnor?

Nalins artikel för inte sakfrågan framåt, möjligtvis åt sidan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stefan

Jag tänkte bara påpeka att det inte är direkt ovanligt med rasism oavsett om den finns hos etniska svenskar eller hos andra folk. Det är ju på det viset att "vi" som tycker som "mig" och är från samma "ställe" är lite "bättre än dom andra", det är ju grunden. Jag har till och med hört en kurd upprepade gånger beklaga sig över "jävla svartskallar" och den andra gruppen "kurder" i det sammanhanget säga "den där jävla idioten från stan" om den första kurdens "ursprung och sort", för mig somsvensk blir det lite lustigt men samtidigt har ju vi svenskar "inskränkta lantisar" som motsvarighet i dessa ställningstaganden. Knepig inställning kan man tycka men inte ovanlig eller så märklig egentligen.
MVH
Roger

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Hej! Du har helt rätt.
Jag tycker att man kan driva med alla om man gör det med glimten i ögat. Men ifall man verkligen tycker att judar är skitstövlar för dom är just judar då är man möjligne antisemit eller dum i huvudet eller både och. Sen förekommer det en massa rasism bland andra folk är svenskar.

Precis som du säger så har många kurder sin hackordning. Enligt kruder så ljuger araber mer än kurder och mest ljuger iranier. Svarta ser man generellt ner på. Jobb kurder i Irak kan göra men inte vill göra sköts av filipinska, bangla, etiopier eller pakistanier precis som i resten av arabvärlden plus att palestiner får sköta en massa skitjobb eftersom dom har varken land eller olja.

Judar får bara skämta om judar annars är det antisemitism.

En av mina favoriter satirtecknaren den gränslöse Lars Hillersberg fick frågan en om han hatade judar efter att ha ritat nån satir där det förekom en jude.

Jag hatar judar. Jag hatar alla människor, blev svaret.

Saken är den att det finns skithögar inom alla folkslag och religiösa samfund. Det tycker jag man ska tala om för dom.

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Hej igen! Jo, Israel ondgör sig ofta över att omvärlden inte förstår dem.

Dagen klo kan väl var den så kallade Dubaiaffären där åtminstone brittiska regeringen anser sig ha såpass starta bevis att Israeliska regeringen låg bakom att 12 britters pass klonades för att mordet på Hmas ledaren Mahmoud al-Mabhouh.

"There are "compelling reasons" to believe the Israeli government was responsible for forging British passports used in a plot to kill a Hamas leader in the United Arab Emirates earlier this year, British Foreign Secretary David Miliband said Tuesday.

"Such misuse of British passports is intolerable," Miliband said, adding that the fact that Israel was an ally of the United Kingdom "only adds insult to injury."

The passports were "copied from genuine British passports" in a "highly sophisticated operation," indicating a government was behind it, Miliband told the House of Commons."
(källa: CNN)

Som sagt som man bäddar får man ligga...