söndag 4 januari 2009

Tin Tin i Kairo

Tror ni dom här kroknar?

På Carl Bildts blogg ”Alla Dessa Dagar” meddelar vår utrikesminister att han ska åka med tjeckerna till Kairo.

Samma tjecker som pekat ut Hamas som roten till problemet mellan Israel och Palestina. Nu är tjeckerna ordförande i EU. Fransmännen han just lämnat över den 1 januari och om sex månader är det Sveriges tur.

Så här sa Schwarzenberg den 30 december 2008.

- Låt oss se en sak i vitögat: Hamas har skarpt ökat antalet raketattacker mot Israel efter att vapenvilan upphörde den 19 december. Det är inte acceptabelt, sade Schwarzenberg till dagstidningen Mlada Fronta Dnes.

Schwarzenberg sade också att Hamas genom sina raketbeskjutningar har uteslutit sig själv från en seriös politisk diskussion, uppger finska Hufvudstadsbladet.

Det var ett sällsynt korkat uttalande. Så vad har Israel gjort nu då?

Jag skulle gärna vilja tro att Israels övergrepp på Gaza är en öga gör öga tand för tand handling. Men så enkelt är det inte.

Med en Obama som håller på att prova ut gardiner i Vita Huset och ett Frankrike som pustar ut efter sin sex månader som ordförande och en Karel Schwarzenberg vid rodret är tidpunkten för en offensiv för att förstöra Gaza sällsynt väl vald. Ingen tillfällighet alltså.

Nu sitter Bildt snart i planet på väg till Mubarak.

”Först skall jag till Prag, och därifrån flyger vi i det tjeckiska statsplanet - en liten Airbus med god potential i situationer som denna.”

Ett uttalande som gör honom till en stark kandidat till "Årets Kortbyxa" trots att året just startat.

Men Bildt tycker om flygplan och jag är helt övertygad om att han på kilogrammet kan berätta för sin tjeckiske kollega hur många kilo bomber, typ och sprängkraft som finns ombord på de israeliska planen som nu mosar Gaza. Sånt gillar Bildt. Krigstrivia.

Bildt tycker att det är svårt att göra något. Det har vi förstått. Det är alltid svårt att göra något. Det är därför vi har ett helt hus som sysslar med utrikespolitik. Han är liksom betald av Sverige för att göra något. Inte för att recensera flygmaskiner.

USA och Storbritannien har motsatt sig ett relativt skarpt uttalande från FN:s säkerhetsråd.

Allt detta visste Israel innan de påbörjade sin lilla Odyssé som garanterat kommer att föra en reaktionär israelisk nej-sägar regering till makten ifall Barack Obama skulle komma på några egna tankar.

Med Rahm Emanuel som Vita Husets stabschef och Hillary Clinton som utrikesminister kan det bara gå ännu mer åt helvete i Mellan Östern även om 70-talets mjukisvänster som nu kravlat sig upp i maktens korridorer hoppas annorlunda.

När det gäller Israel är det nämligen som med Saddam. Det gäller att vrida om näsan ordentligt om man ska få något positivt gensvar. Maktspråk är det enda de förstår.

Så Israels tid är nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag må vara politiskt naiv (eller så är jag ovanligt klarsynt) men det finns väl ingen lösning på konflikten i mellanöstern?

Jag antar att det mest handlar om politik och nyval och sådant för israelernas del den här gången, men jag kan även ha viss förståelse för deras våldsamma attacker mot Gaza.

Om det är som den israel som var i tv:n här om dagen menade att till slut rinner bägaren över med tanke på den ständiga rädslan för Hamas raketer in över Israel.

Han undrade vad vi skulle tycka om exempelvis Norge skickade in raketer över Sverige lite då och då. (Nu är ju detta naturligtvis helt orealistiskt, men man kan ju leka med tanken)

Sedan tror jag att knappast någon av de muslimska araberna någonsin ger upp "kriget" mot Israel, så länge judarna vill bo i Israel.

Och det vill dom ju naturligtvis eftersom dom inte har någon annanstans att bo, om inte alla ska flytta till USA då, möjligen.

Enda lösningen är alltså att varenda jude som finns lämnar sitt land.

Det tror jag ju inte ens på själv.

Eller att man gör som vi gör här.

Sälj ut allt som staten äger till högstbjudande, släpp in i princip alla som vill i landet, dra ner på det sociala skyddsnätet till ett minimum och sedan så löser det sig själv;-)

Nej, man ska kanske inte skoja om allvarliga saker, men palestinafrågan kommer aldrig att få någon lösning under min livstid om inte i princip hela mellanöstern raderas ut.

Och det är ju ingen lösning det heller.

Då är det roligare att ägna sig åt trav, även om det ofta är svårt så är det i alla fall inte alltid olösligt...

Stefan Hagberg sa...

Till Björne: Norge är ett bra exempel. Till sist insåg vi att de aldrig skulle sluta gå på tur, äta Jello, var smygreligiösa,ta 90 spänn för en pizza och när de väl genomförde en språkreform så pratade de ännu mer obegripligt.

Skämt åsido så red jag en gång på islandshästar från Norge in över Helags längsmed den väg som våra just då inte så ärorika karoliner. Det har väl ändå gått snart trehundra år men norrmännen som ledde hästturen hade en helt annan historia att berätta om svenskarnas härjningar så det blev inga filtar på vägen. Hälften frös ihjäl om jag inte minns fel.

Palestiner är inte judar och tvärtom. Men om de kunde komma överens om vissa bitar av gamla testamentet som de har gemensamt så skulle mycket vara vunnet för de har ju faktiskt levt sida vid sida tidigare.

I modern tid började det däremot dåligt. Redan på 4o-talet började israelerna kapa åt sig extra mark och sedan blev det mer 1967 när de blev anfallna. Nu är det murar och bosättningar och tjafs om vad som ska ges tillbaka.

Palastinerna valde Hamas i val därfär Arafats gäng hade stoppat lite väl mycket i fickorna.Hamas må vara religiösa sunnimuslimer men de var kända för att inte stjäla. Det var nog deras enda fördel.

Tyvärr, valde omvärlden att strunta i Hamas, ett föhåålande som Israel utnyttjade till att genomföra en lågintensiv terror mot civilbefolkningen, tullar, övergångar, blockader av olika slag.

Ekonomin fungerade sämre och sämre och då blev rakterna fler och fler.

Israel kommer att få rakter till frukost så länge de inte löser konflikten med palestinerna och glömmer idéen om att de är guds utvalda folk. Hade de varit det så hade gud gett dem en smäll på käften för länge sedan.

Du har rätt i att det ser mörkt ut.

Det enda som i princip skulle förändra den saken är tyvärr inte Carl Bildts Kairobesök eller för den delen ifall Måna gjorde en utlandsvisitutan en ordentlig V75:a.

Jo, jag glömde en annan skilnnad med norrmännen. Frukostäggen. vet du vad de har på ägghalvorna på hotellen?

Ketchup!!! Fast sedan har de förstås Löjtens Linjeakvavit. Dom kommer ändå att skicka raketer när oljan tagit slut och då får vi hoppas att det är nödrakter så tar vi över deras skidlandslag och Löjtensfabriken.

Eller?