onsdag 7 januari 2009

Det verkar rätt jämnt!



Visst bidrar religionen till människans utveckling!

I krigssituationer visar folk sina rätta ansikten. 1991 när Saddam slog ner upproret från shia muslimerna i söder och kurderna i norr så tvingades ett par miljoner kurder fly över gränserna till Iran och Turkiet.

Jag stod på gränsen den 4 april 1991 och såg hur bergsidorna fylldes med människor. Carina var samtidigt i Iran och såg samma bild fast med andra människor. De hade lämnat allt för att fly upp i bergen mot Turkiet och Iran. Det fanns kristna, sunni och shia bland flyktingarna.

Saddams chefsideolog Tariq Aziz är katolik.

Efter några dagar fanns det knappt något att äta och det skulle dröja innan hjälpsändningar kom fram. Carina berättade senare hur en schweizisk fotograf kom på den geniala idén att kast brödbitar till flyktingarna så att de fick slåss om dem. Det blev en bra bild som han sålde för dyra pengar. Hans karaktär visade sig också. Det är störst chans att han var katolik som Aziz men ungefär lika stor chans att han är protestant som Enochson.

Ni vet inte vem Enochson är? Hon bär med sig en egen version av kärlekens budskap.

När Saddams helikoptrar började jaga folk längsmed vägarna var det knappt om tid. En bekant ordnade efter övertalning så han fick låna en lastbil av en vän så att de och grannarna som hade en stor familj kunde fly mot iranska gränsen. Deras egen gamla VW Passat fick problem några mil utanför stan och de kom överens om att grannarna skulle köra i förväg i lastbilen och att de skulle ses nära gränsen. När de kom till mötesplatsen var inte bara grannarna borta utan också den nästan helt nya lastbilen med alla familjen tillhörigheter. Flera månader senare när alla återvände dök grannarna upp utan lastbil och min bekants familj tillhörigheter. De hade sålt alltsammans.

Nå, man kan säkert finna orsaker och till och med ursäkter för att människor i trängda lägen visa lägre sidor av sig själva. Jag ska inte dra vilka som brukar klara sig vid flygkrascher men de som sitter kvar fastspänd och väntar på att flygvärdinnan ska säga något dör vanligtvis först av alla. De som klarar sig är de vars fotavtryck man brukar hitta på de dödas ryggar efteråt.

Men de riktigt sorgliga typerna är charlatanerna, hycklarna och de betalda gråterskor som återfinns vid alla kriser och krig. En del har politiska agendor medan andra bara drivs av feber och övertygelse. Speciellt varnas för religiösa oavsett från vilken uppenbarelse de härstammar. Jude, kristen, muslim, hindu. Skit samma när de börjar tala i tungor.

En värdig representant för detta skrå finner jag i Expressen(6/1 2009). Under rubriken ”Hamas använder barn som sköldar” så låter tidningen Kristdemokraten och riksdagsledamoten Annelie Enochson breda ut sig över en helsida och ”aigskacka-villa-Halleluja-uuunndhhhennkasta

Exakt vad som fått henne att spinna loss på vad Israel sysslar med på Gaza för tillfället vet jag inte men man mår hur som helst ordentligt illa av att en riksdagsledamot kan var så erbarmligt okunnig och ändå var en av de 365 som i viss mån i varje fall påverkar vårt lands politik.

Enochson påstår glatt att en halv miljon israeler har drabbats av Hamas raketer från just Gaza.

Man undrar ifall drabba betyder att de hört en raket eller skadats av en eller möjligen blivit försenade till jobbet.

Jag är ingen förespråkare av terrorism. Inte i någon form. Jag tycker inte att Hamas på något sätt ska äras för sina småfega raketangrepp som i den mån de träffat, i huvudsak dödat, skadat civila och förstört hus, bilar och annat. Jag tillhör själv den äldre skolan som tycker att man ska skjuta sin fiende med ett vapen. Så att palestinier för en väpnad kamp mot Israel har jag inga problem med. Israel har ju stulit deras land. Abraham verkar ju judarna gilla och Moses tur på berget har de inte direkt förnekat heller. Var det inte någon diskussion med att stjäla där uppe.

Jag tycker precis som när det gäller min kritik av kurdiska PKK eller andra så kallade motståndsrörelser att man ska inrikta sitt motstånd mot militär, polis och makten. Inte spränga turister i luften eller åka runt och hota civilbefolkningen ifall de inte hänger med.

Men när Enochson försöker göra Israels nuvarande politiska och militära ledning till något slags bevingade sändebud för fred och rättvisa brister det faktiskt.

Man får anta att Enochson som är jämngammal med mig gått i skola och fått lära sig läsa. Den här konflikten har följt våra liv under femtio år och är man då inte i stånd att ta reda på att det finns en grundläggande skillnad mellan förtryckta och förtryckare i denna konflikt och man dessutom kravlat sig upp i maktens korridorer så borde det mana till eftertanke.

”Hamas förlägger med flit sina militära högkvarter mitt inne i civila palestinska kvarter i Gaza-remsan och använder alltså oskyldiga personer – inklusive kvinnor och barn som sköldar mot möjliga israeliska angrepp," skriver Enochson upprörd.

Human Rights Watch som följer konflikter utifrån ett perspektiv om hur mänskliga rättigheter respekteras av de olika sidorna har utvärderat Israels förra korståg i Jenin den 27 februari till den 3 mars 2008. Då dödades 107 Palestinier och två israeliska soldater. Hälften av de dödade civila och dessutom skadades flera hundra.

I den utvärdering som finns tydligt presenterad på HRW:s webbplats säger organisationen att allvarliga övergrepp skedde mot civila. Bland de övergreppen nämns att en skadad palestinsk man dödades av IDF medan han fick vård i en ambulans. I två fall öppnade tanks direkt eld mot civila. Samtliga fall inträffade i områden där IDF vid tidpunkten hade stabil kontroll. IDF hindrade omhändertagande av skadade och sjuka i ett flyktingläger i Jenin under elva dagar och öppnade också eld mot ambulanser varvid två sjukvårdare skadades.

Under Jeninoperationen i Gaza visar HRW:s rapport: att Israel upprepade gånger tvingade civila palestinier ibland under vapenhot att följa med trupperna och t ex öppna dörrar då de genomsökte palestinska hem. Detta i klar strid mot de lagar som gäller i krig. Alltså exakt samma sak som Cyclop-Enochson anklagar Hamas för.

"During Jenin and other ground operations, Israeli soldiers have at times forced civilians, sometimes at gunpoint, to accompany IDF troops during their searches of homes, forcing them to open doors and perform other dangerous tasks in violation of the laws of war. "

( Human Right Watch/ Januari 4 2009)

Det är inte första gången detta skedde i Jenin våren 2008. Israels Högsta Domstol förbjöd de här metoderna att använda mänskliga sköldar redan 2005 och ändå praktiseras det. När HRW om ett år är färdiga med sin rapport så är jag beredd att slå vad med vem som helst att Israel och IDF använt sig av samma metoder den här gången.

HRW sticker inte under stol med att det begåtts felaktigheter på båda sidor bl a när det gäller att flytta civila undan områden där civila finns.

HRW säger så här och nu talar vi om dagens situation:

”A senior IDF legal advisor recently told Human Rights Watch that it is still standard procedure for IDF troops to detain civilians in houses in which the IDF deploys, thus exposing them to danger of attacks from Palestinian forces.”

Jag vet inte vad “recently” alltså nyligen betyder i sammanhanget men rimligen mellan Jeninoperationen i mars förra året och nu. Ingen av dessa rapporterade flagranta brott mot internationella krigslagar har utretts enligt IDF. Däremot tre fall av stöld är som alltså gäller Jenin utreds där israeliska soldater anklagas för att ha stulit under sina rensningsaktioner i Jenin.

Här gäller samma sak för Hamas enligt HRW som inte genomfört några utredningar kring raketbeskjutningar in på israeliskt område.

Human Rights Watch är en av världens främsta och mest respekterade organisationer som bevakar området mänskliga rättigheter.

Jag skulle rekommendera Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund att snarast inleda högläsningsstunder för sin riksdagsgrupp och särskilt för Annelie Enochson.

Det hon anklagar Hamas för har redan Israel praktiserat i många år trots beslut i Israels Högsta Domstol.

Jag ska inte gå in på vad Israel gör eller har gjort dagligdags. Alla upptänkliga problem de skapar i sann rasistisk anda för palestiner. Muren, stölderna av mark, vatten och blockad av el och energi till de palestinska områdena. Deras härjningar i Lebanon m m.

Hur man kan kalla sig kristen, sitta i riksdagen och var så förbannat enögd som Enochson övergår mitt förstånd. Kan man inte sparka riksdagsledamöter?

I slutet av sin förvirrade artikel säger Enochson så här:

”Det är hyckleri när medierna och andra börjar tala om proportionell krigföring för Israels del, men aldrig kräver detsamma av Hamas trots att Hamas har förgripit sig på barn och gamla i Israel varje vecka under sju långa år. Och gör det också dagligen på barn och gamla på Gazaremsan, där Hamas drar in tusentals människor i en krigföring som innebär att civila tvingas bo med sina familjer ovanpå raketlager och ammunitionsdepåer. Det är här är flagranta brott mot alla krigskonventioner och folkrätten.”

Så vad var det som Israels Försvarstyrkors(IDF) juridiske rådgivare berättade ovan för Human Rights Watch, riksdadsledamot Enochson? Att man ”håller civila” i samma hus som man själva är förlagda, eller hur?

En sak kan man i varje fall vara helt säker på . Det blir inte Annlie Enochson som kommer att lösa Palestina/Israel konflikten.

Grovt räknat ser styrkeförhållandena ut som följer:

Israel har ungefär 50 brigader om 150 000 man och 3 miljoner som genomgått den obligatoriska värnplikten och kan mobiliseras. 80 F 15 och 230 F16 och ett okänt antal andra bomplan och attackhelikoptrar, 1000 tanks med 120 mm eldkraft mm. 5 U-båtar, 3 korvetter, 15 robotbåtar, 40 patrullbåtar. Dessutom 150 kärnvapen.

Hamas har cirka 6 brigader, automatvapen, en del RPG och en del raketer typ GRAD, Kassam, Katyusha. Ett gäng mer eller mindre frivilliga självmordsbombare har de också men problemet med dom är att Hamas kan bara använda dom en gång i varje krig till skillnad från t ex F16. Dessutom har Hamas börjat skjuta Abbas Fatah i benen redan före invasionen så från det hållet kan de nog inte vänta sig så mycket hjälp. Arabstaterna har lovat att hjälpa till att bygga upp förödelsen för det tänker nog inte Israel göra och ingen kommer att tvinga dem till det heller.

Enochson tokerier kan också läsas på http://www.annelieenochson.blogspot.com/

Om Israels policy när det gäller ambulanser kan ni se mer här på:

http://se.youtube.com/watch?v=KbpNqcYgS4E


1 kommentar:

Anonym sa...

Bra inlägg men jag tror du skrämmer bort folk pga att det är så långt ;)