fredag 23 januari 2009

STC har inte lämnat uppgifter till polisen


Nu tror jag det är dags för en grundlig förklaring från STC.
I månadskiftet november december sändes Kalla faktas inslag.
Den 18 december beslutade STC att travtränaren Åke Svanstedt inte skulle få köra travhästar i tävling. Svanstedt hade då 181 hästar i träning och körde även åt andra hästägare och tränare.
Det går fem dagar.

Så här skrev STC innan jul i ett pressmeddelande angående ifall tränaren Åke Svanstedts anställda använt grisfösare som träningsmetod:
Den 23 december 2008:

"Körförbudet hävs för Åke Svanstedt STC har idag beslutat att häva körförbudet för travtränare Åke Svanstedt. STC gav Åke Svanstedt körförbud tills vidare torsdagen den 18 december. Genom körförbudet har vi haft ytterligare tid och möjlighet att bedöma de uppgifter som kommit fram. Under den tiden har det varit olämpligt att Åke Svanstedt deltagit aktivt genom att köra lopp.

- Vårt utredningsarbete har givit ny information som skall överlämnas till polisen i Skövde. Vi fortsätter vår utredning och samverkar med polisen. Rättsäkerheten kräver att utredningsresultaten sedan skall bedömas av våra domstolar, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg."

Själva körförbudet ansågs mycket märkligt bl a av undertecknad. Inte minst av Åke Svanstedt själv som vid denna tidpunkt enligt min källa var mycket upprörd över STC:s agerande som han ansåg skadat honom och hans rörelse.

Den 23 december 12.19 hävs Åke Svanstedts körförbud med ovanstående motivering:

”-Vårt utredningsarbete har givit ny information som skall överlämnas till polisen i Skövde. Vi fortsätter vår utredning och samverkar med polisen.”

Detta säger Ulf Hörnberg, STC:s generalsekreterare.

Sedan öppnas den beramade tipstelefonen som alltså gällde explicit Åke Svanstedt trots att jordbruksverket fått in tips om andra än Svanstedt.

OK, det är jul och jag unnar STC:s ledning en bit julskinka.

Så var läser man i dagens Travronden den 23 januari 2009.

Ulf Kullander vid länskriminalen i Skövde som handhaft förundersökningen har enligt Travronden(Nr 8 23 januari 2009) ännu inte fått in STC:s utredning.

Jag kan förstå om det tog några dagar efter jul att skriva ut alla snaps inspirerade: Jag har ett tipssssch om Scccchhhwanstett, Lyschnaaa nu noga! Men varför har inte STC skickar över den del av utredningen som de hade färdigställt redan innan jul. Det är bara att läsa ovanstående pressmeddelande. Den var klar och hade tillfört något åtminstone enligt deras egen uppfattning.
Man kan faktisk ställa frågan om inte STC medvetet försöker skada Åke Svanstedts rörelse?
Vad är annars skälet till att det medvetet fördröjt utredningen och själva turnerar i media med det ena märkliga utspelet efter det andra.

Däremot håller Ulf Hörnberg ett långt anförande på Årets Hästgala om ”Fallet Svanstedt”. Där säger han enligt Hans Brolin att han(Hörnberg) ”visste att polis och åklagare nere i Skövde prioriterade fallet”. (Guiden Nr 4 21 januari 2009) Hur i helvete kan polisen prioritera fallet om inte STC ger dem informationen de har? Eller rättare sagt även om polisen prioriterar aldrig så mycket så kan de inte slutföra förundersökningen ifall Granbeck, Hörnfeldt och company inte hjälper polisen.

Om nu inte Travronden missuppfattat saken totalt så anser jag att detta är ytterst graverande för STC som intresseorganisation och jag hoppas verkligen att styrelsen för STC vrider om Hörnberg öron ordentligt. Silbersky kommer garanterat att ifrågasätta STC:s agerande. STC har ifall uppgifterna stämmer undlåtit att lämna uppgifter till förundersökningen under en hel månads tid. Helt otroligt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Finns att läsa på Travnet:
"Kan ni tänka er att STC:s högste chef Ulf Hörnberg inte har bytt ett enda ord med Åke Svanstedt sen TV4-programmet som drog igång världens storm visades? Att Hörnberg inte ringt upp Åke, att han inte har träffat honom?

Jo, det är faktiskt sant."
Varför blir man inte brydd längre...?