torsdag 22 januari 2009

Många val och en krånglande tass




Inte så pigg som för två veckor sedan!

Kom just hem från apoteket.

Upptäckte att Spiken höll på och gnagde på en baktass igår. Han har klarat sitt lilla men händelserika liv utan skärskador vilket kan anses vara ett mirakel med tanke på att han vuxit upp och levt större delen av sitt liv vid Hornsgatan och Zinkens Damm där det är glaskrossarfest nätterna igenom året runt.

Till och med när vi bodde i Irak klarade han sig trots all skit folk kastade och kilometervis med tistelåkrar uppe på berget. Hans svar var att låta håret växa på trampdynorna. Kan i och för sig ha varit skydd mot värmen. Femtiotre grader blev rekordet.

Men såret han hade såg inte roligt ut. Han tycker själv han är en utmärkt doktor så det blev en kort debatt om den saken. Det blev till att åka till Djurakuten - igen!

Nu var det inte glas men väl en ordentlig infektion, tratt och hela baletten. Han hatar tratt så nu visar jag tratten när han pillar och då slutar han det falska stycket. Ett slags diplomatisk överenskommelse. När han bröt benet för sex år sedan funkade det.

Smärtstillande och antibiotika inpillade i köttbullar.

Carina åker tillbaka till jobb och Irak i natt. Packa, packa.

Handla allt som inte finns där. En del kryddor, ordentligt kaffe, Ipren, bacon, sardeller och en massa annat. Fröer. Det är alltid roligt att se vad som växer.

Persilja provade vi. Det funkade. Dahlior också.

Snart är det lokalval därnere. Under tiden bråkar Iraks premiärminister Al-Maliki med vicepresidenten i landet Adel Abdul-Mahdi. Båda tillhör den shiamuslimska delen av den arabiska befolkning i landet. Abdul-Mahdi är en ledande politiker inom Supreme Islamic Iraqi Council det största islamska partier i Landet och en rival till al-Malikis Dawa också detta ett shiamuslimskt parti.

Vad bråket gäller? Vice presidenten är starkt kritiskt till den centraliserade makt som al-Maliki enligt honom strävar mot i Bagdad. Supreme Council bildades 1982 och står nära Iran.

Supreme Council vill har en decentraliserad makt med starkt regional självstyre i södra delen som är shiadominerad medan al-Maliki med flera fruktar att detta i praktiken skulle dela landet i tre delar och därmed minska hans egen politiska maktbas. En kurdisk del, en del i mitten dominerad av arabiska sunnimuslimer och en del i söder dominerad av Iran närstående shiapartier som sitter på landets olja precis som kurderna i norr(Kirkuk m fl). I mitten finns det mest al-Maliki, sand och Bagdad.

Så här säger Abdul-Mahdi:

"The monopoly of power in Baghdad by the government and its ministries must be removed because it has become a hurdle to any development," said Abdul-Mahdi, who has this week toured seven of the nine southern Iraqi provinces and described conditions as "deplorable."(Associated Press 21 jan 2009)

Det ser ut att bli händelserika lokalval i Irak. Överhuvudtaget är det många val på gång i mellanöstern framöver. Iran, Irak, Libanon, Israel, Palestina.

Inga kommentarer: