lördag 31 januari 2009

Lokala val i Irak

















Ja, ja spikarna satt i varje fall.

Carina ringde. Hon har farit runt på vallokaler och pratat med väljare. Det är lokalval i de flesta provinser utom de kurdiska och Kirkuk idag.
5996 av 6000 vallokaler i hela landet öppnade tid i morse enligt CNN. 4000 kvinnor finns på valbar plats och totalt finns det 14 500 kandidater till mer än 450 olika politiska grupperingar att välja på. Det är lite skillnad mot när Saddams bathparti var det enda partiet och 99 procent röstade på det.

Men eftersom det finns irakier som flyttat eller flytt till de norra kurdiska delarna, människor som kommer från södra Irak, så får dessa rösta i vallokaler som finns i norr trots att det inte är val där. Militärer som kommer från de södra delarna men är förlagda i norr kan också rösta i Kurdistan.
Enligt vad som rapporterats hittills så har det gått lugnt till under dagens val som räknas som en indikator på hur det ska gå i parlamentsvalen senare i år.
Någon idiot ska visserligen ha blivit skjuten efter att ha försökt smuggla in en mobiltelefon, läs potensiell bombutlösare, i en vallokal. Är man så korkad får man skylla sig själv i ett nervöst land som Irak.

Så här kommer några bilder på valdeltagare i dagens val. Färgen används för att man inte ska rösta flera gånger. Den går inte att tvätta bort.

Hur de gick? Tja, jag lovar att återkomma till det.

Inga kommentarer: