måndag 12 januari 2009

Bra läge för att testa gränserna!

Israel har tänkt igenom allt ordentligt. Eller också får man bara det intrycket.

Abbas mandat på väg ut. Eget komplicerat val i sikte. Hamas hade för tre månader sedan knappast något större förtroende bland palestinierna för sitt sätt att sköta saker och ting. Bush på väg ut och en sällsynt israelvänlig regering på väg in. Dessutom i skiftet mellan Frankrike som ordförande tillsammans med Tjeckien och Sverige i ett gemensamt program där Tjeckien och den milt sagt varme israelvännen Karel Schwarzenberg ska förklara att det finns en part som bär skulden och det är Hamas.

Så Israel lär knappast få ett bättre taktiskt läge att klippa till på Gaza än nu.
Samtidigt passar de på att läcka att de frågade USA och Bush ifall de kunde bomba Irans nukleära anläggningar i början av 2008.

Smart.

Vad ska Bush säga? Att han satte sig emot det hela? Att han sa till Israel, visst men skyll er själva ifall de svarar direkt och skickar en ordentlig pärla tillbaka.

Att nu avslöja detta är ännu ett exempel på Israels totala renons på verklighetsuppfattning.

USA boxade för Israel i Irak två gånger och har sammanlagt offrat tusentals amerikaner och tusentals miljarder i dessa krig.

Just när USA är under press från den irakiske premiärministern och shiamuslimen al-Maliki som verkar total ha glömt vilka som givit honom makten i landet så väljer Israel att ringa Bush och fråga ifall det är OK ifall de bombar Iran.

Det finns bara ett land i hela världen förutom möjligen Somalia som kan bete sig så korkat och det är Israel.

Det skulle vara roligt att höra det samtalet.

Så vart syftar Israel med sitt totalt meningslösa krig på Gaza. Krossa Hamas? Knappast. Hamas eller någon ny konstellation kommer ofelbart att dyka upp efter den här raiden.

Hamas har fått sina martyrer. Var det vad Israel ville. En ny tydlig fiende som ingen kan acceptera vid förhandlingsbordet. Hur många israeler har dött? Tio? Varav några har skjutit varandra.

FN skiter ju Israel i och jag hör inget om sanktioner. Vad måste Israel göra för att FN ska kunna enas om en liten sanktion. Var går gränsen? Vid 10 000, 100 000, 500 000 döda.

Israel har nu inte bara den senaste resolutionen utan en hel hög som de struntat i och som bland annat gäller vad man kom överens om i Annapolis vad gällde bosättningar. Till och med Condolezza Rice verkar ha ruttnat på israelerna. Där möjligen i senaste laget.

Jag är helt övertygad om att palestinierna fortsätter att skicka Kassamraketer. Israel ska vara glada så länge palestiniernas inte får tag i skarpare grejer för allt finns att köpa till rätt pris och vem ska Hamas fråga om lov? Iran?

Hans Corell intervjuades i SVT ikväll. Han talade om krigsförbrytelser och en krigsförbrytartribunal.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förintelseoffer utför etnisk rensning vilken ironi.

Stefan Hagberg sa...

Till Mike: Det har jag faktiskt funderat på mycket. Nils Bejerot kan ha varit svaret på spåret. Åtminstone har hans teori förekommit i massor med filmer under begreppet Stockholmssyndromet:

Stockholmssyndromet är ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer eller personer hållna mot sin vilja – fångar – utvecklar en relation till kidnapparen/kidnapparna.

Bejerot var polisläkare och skrev en analys a Norrmalmtorgsdramat där flera av offren efteråt talade väl om gisslantagarna. Andra exempel är Natasha Kampusch och Patty Hearst.