måndag 26 januari 2009

Forskardrömmar del 5



På trottoaren ligger ett par gamla nyårsraketer, papperspåsar, hundbajs förstås som någon struntat i att ta upp och sist men inte minst en uppspydd pizza.

Vi skyndar raskt vidare och tänker på något trevligare än töandets obönhörliga avslöjanden.

Loopen den trevliga restaurangen vid vattnet hade öppet i helgen. Spiken var lite sugen för han brukar få sitta på stolen och de är hundvänliga därute. Hundvänliga betyder trevligt bemötande, vad heter hunden, där finns en vattenskål om han vill ha och inga sura miner när hunden sitter bredvid och knaprar jordnötter medan husse drar en Oscar.

Men då krävs det sol och den lyser med sin frånvaro.

Nu när Prix d´Amerique är över känns det som om året börjar en gång till.

I morse läste jag Anna Tells undersökning om hästars tänder och munskador.

Det har gjorts tre större undersökningar. Två äldre med avsevärt lägre skadefrekvens. Det är svårt att dra några skarpa slutsatser från Tells undersökning från 2004. Jo, att det kanske inte räcker att raspa tänder och att man nog ska kolla i munnen oftare. Sedan tycker jag att Anna kunde redogjort lite tydligare för vilka hästar som var ridhästar och vilka som arbetade som travhästar eller användes för annat.

De flesta skadorna verkade finnas i P2 området. Förvånansvärt många hästar hade sår i munnen. Om det sedan berodde på foder, tänderna , bett och/ eller nosgrimma var svårt att utläsa. Men undersökningen är intressant och kan laddas ner av den som är intresserad.

Däremot skulle man vilja se en undersökning på enbart travhästar.

Så det stämmer säkert som Anders Darenius skaldade. 70 procent har haft munskador. 100 av alla människor har också haft det. Eller är det någon som inte bitit sig i tungan eller kinden så hör gärna av er.

Se: Veterinär Anna Tells undersökning: ”Munhålestatus hos arbetande hästar(2004)”
http://ex-epsilon.slu.se/archive/00000060/01/03.1472_Tryckfil.pdf

Inga kommentarer: