onsdag 21 januari 2009

När uppmärksamheten kom till byn



Jag vet inte riktigt hur det låter i era öron. Så här står det att läsa på Trav 365 idag:

”– Polisen har hållit förhör med vittnen som berättar om sina upplevelser. Jag ska nu sätta mig ner och kolla igenom detta ordentligt för att se hur tillförlitliga vittnena är”, säger Anders Gustafsson, åklagare vid Åklagarmyndigheten i Skövde.
Om Åke Svanstedt:

”– Det är inte beslutat när och om han ska förhöras. Men med tanke på vilken uppmärksamhet det här ärendet har fått så kanske det är bra han får berätta om sin sida av det här”, säger Anders Gustafsson.

Jag har tidigare sagt att jag tycker det vore bäst om saken fick redas ut i domstol. Då skulle förundersökningen bli offentlig för var och en. Allmänheten kunde sedan under domstolsförhandlingarna bilda sig en uppfattning, vittnen höras under ed och själva ansvarsfrågan redas ut.

För Svanstedt skulle det ta tid från rörelsen med ett åtal. Men ett eventuellt frikännande i domstol smäller högre. Om förundersökningen läggs ner så kommer hela det sorgliga ”ingen rök utan eld” snacket igång. Det tugget är redan igång för övrigt.

Å andra sidan ifall vittnena bedöms som mindre trovärdiga och skäl framkommer för detta som är rättsligt intressant för Svanstedt så kan det bli ett civilmål av saken som kan leda till samma resultat.

Åklagaren Anders Gustafsson ska i detta läge ta fram såväl sådant som talar för som sådant som talar emot och värdera detta noga innan han fattar sitt beslut.

Om det ”kanske är bra” att Svanstedt får berätta sin sida av saken så måste det tyda på att åklagaren redan hyser starka tvivel om bevisläget. Om han nu är rätt citerad.

Motsatsen skulle ur rättsäkerhetssynpunkt vara förskräcklig.

Vad Anders Gustafsson säger? Han är på tjänsteresa. På fredag är han tillbaka.

Inga kommentarer: