tisdag 9 december 2008

Staketkusken Harry Boy



Debatten om TV4:s program Kalla Fakta tuffar på.

TV4:s Kalla Fakta och dess redaktionschef Johan Åsard vill gärna att debatten dör ut. Hans redaktion har festat färdigt på Åke Svanstedt. Nu ska vi äcklas av julmaten istället.

Johan Åsards taktik är att etikettera kritiska frågor om travinslaget som ”rätthaveristisk smörja” eller att hänvisa till ”nya anmälningar på Jordbruksverket”. Debatten som hittills genererat mer än tusen inlägg på TV4:s diskussionsforum har inte direkt gjort vågen åt Kalla Faktas journalistiska etik om man säger så.

Så det borde finnas utrymme för lite bemötanden från redaktionens sida.

Men massiv kritik av sakinnehållet viftar Åsard och redaktionen bort. Sofia Hartung, reportern som gjorde inslaget blev tillfrågad att debattera programmet i travprogrammet Dagens Rätt men avböjde och ingen annan orkade ställa upp från Kalla Faktas sida.

När sedan Åsard bemöter kritiken på TV4:s hemsida sker det med ett frontalangrepp på travsporten som sådan.

Åsard är intervjuad i fredagens Travronden.

Under rubriken ”Tittarstorm mot TV4:s Kalla Fakta” försöker Travronden förgäves att få Åsard att diskutera den etiska sidan av saken.

Enligt Åsard så var syftet med inslaget i Kalla Fakta att ”granska djurskyddet och skildra banveterinärer som inte kan sköta sitt jobb ordentligt. Allt vi berättade i programmet är känt inom travsporten sedan tidigare, även beskyllningarna mot Åke Svanstedt. Det ligger nya anmälningar mot honom hos Jordbruksverket, men det är deras sak att ta ställning till, vilket tydligen också ska göras.”

Travronden: Men kan man hänga ut en person på så lösa boliner som Kalla Fakta.

-Vi har en del uppgifter, men problemet är – som vi har förstått det – att folk är rädda för att tala om detta offentligt. Många är skraja eftersom de är i branschen och beroende av sin försörjning. Det är ett problem för oss journalister att ej kunna visa upp namn och ansikte, men i det här fallet anser vi att vi har grund för den publicering eftersom Åke Svanstedt är en så pass känd person också.

Travronden: Men om det visar sig att era uppgifter inte stämmer?

-Det är Jordbruksverkets uppgift att utreda.

I intervjun i Travronden gör Åsard ett par intressanta dragningar. Syftet med inslaget i Kalla Fakta var enligt honom att granska djurskyddet och att skildra banveterinärer som inte kan sköta sitt jobb ordentligt.

I nästa ögonblick säger Åsard att allt varit känt sedan tidigare.

Så hur var det med den saken.

Faktum är att på Jordbruksverket finns det inga formella anmälningar om man med det menar skriftliga redogörelser för missförhållanden undertecknade av en fysisk person.

Det som finns är ett antal så kallade tjänsteanteckningar som gjorts efter anonyma telefonsamtal. Det här att anmälningarna är nya har också sin historia.

Som jag tidigare berättat så kom det en anmälning som rörde Svanstedt till STC för två år sedan. Den anmälan var skriftlig men personen var anonym.

Vid samma tid för två år sedan ringer en person till Jordbruksverkets lokala enhet i Skara. Personen berättar om en händelse som skulle innefatta användning av grisfösare hos Svanstedt. Men det är inte Svanstedt utan en anställd som skulle använt metoden.

Göran Åkerström på den lokala enheten kontaktar STC som också fått en anonym anmälan. STC gör också en razzia på Svanstedts träningsanläggning. Det berättar man däremot inte för Jordbruksverket.

Det som enligt Åsard är känt sedan tidigare är att STC genomfört en oannonserad inspektion med sju personer som lett till att ingenting hittats för två år sedan.

I november i år ringer samma person som ringt för två år sedan till Göran Åkerström som nu sitter på Jordbrukverket i Jönköping.

Då har redan Kalla Faktas kartläggning påbörjats. Den person som ringer har inte sett något nytt utan refererar till sina tidigare uppgifter. Den personen känner också till att Kalla Fakta frågar runt.

En tjänste anteckning görs. Personen vill inte gå ut eller vara offentlig men hävdar liksom tidigare att en annan person hos Svanstedt använt elpådrivare, så kallad grisfösare två år tidigare.

En annan person kontaktar också Jordbruksverket vid ett par tillfällen och berättar om händelsen två år tidigare.

Också här upprättas tjänsteanteckningar.

Det sker inte alltid. Det har ringt personer som sagt samma sak om sju eller åtta av landets största travtränare. Sådana anonyma anmälningar hamnar på ett speciellt ställe.

Så de nya anmälningar som Åsard talar om gäller samma gamla fall och dessutom är de anonyma och ingen av anmälarna har själv sett något och ingen har sagt att Svanstedt skulle ha använt grisfösare.

Däremot har Jordbruksverket och STC bedömt uppgifterna så intressanta att de blivit uppsatta som tjänsteanteckningar och STC gjorde alltså också en inspektion som friade Svanstedt.
Jordbruksverket bereder nu detta nygamla fall som kommer att överlämnas till den lokala enheten där Svanstedt har sin träningsverksamhet. Kalla Fakta anonyma rånarluva kommer inte att följa med akten eftersom Jordbruksverket bedömt uppgifterna i Kalla Fakta som ”för vaga”.

Den bedömningen delas nog av större delen av svenska folket.

Det som är synd är att TV4 inte hade någon annan källa som kunde bekräfta eller styrka att grisfösning används som träningsmetod inom svensk travsport.

Sedan återstår förstås frågan om den anonyme anmält saken antingen till STC eller Jordbruksverket eller båda. Men den frågan vill inte TV4 Svara på.

Stall Rosa har jag varit inne på tidigare. Dennis Ek som driver Stall Rosa och hans hemsida är en frisk fläkt. Dennis är amatörtränare. Han medverkade i Kalla Faktas inslag och uttalade sig om drivnning med körspö. Det var inget fel på vad han sa där.

Dennis verkade ovanligt slak i senaste ”Fredagsbrevet” . Han förklarade att rånarhuvan i Kalla Fakta inte var han som en del föreslagit och en hel del annat. Så här skrev Dennis bland annat:

3: Rykten bland Harry Boy maffian har börjat antyda att det var jag som var den ?anonyme? som anklagade Åke Svanstedt för att använda sig av grisfösare i träning:Detta är naturligtvis fullständigt nonsens! Som de flesta antagligen känner till så brukar jag stå för allt som jag säger och gör och hade jag haft något som helst bevis för de anklagelser som nu riktats mot Åke så hade ni inte sett en ?mörkad? Stallchef med förvrängd röst, var så säkra. Men som sagt, jag har inget som helst med detta göra och jag tycker som de flesta att påhoppet mot Svanstedt med en ?dold? källa var mycket illa.

Så långt allt gott.

Långt bak i mitt medvetande minns jag att det debatterats djurskyddsfrågor på Stall Rosas hemsida. Nämligen i något som kallas Gästboken i vilken man kan skriva kommentarer. Dennis kallas sig där och för det mesta själv för ”Stallchefen”.

Så jag kasar iväg ut på nätet och börjar bläddra mig tillbaka i tiden. Närmare bestämt för två år sedan för att se ifall någon debatterat just Svanstedt och hans metoder på Dennis Ek:s sida.

Det jag upptäcker är rätt överraskande.

Jag vet inte riktigt hur det står till med Dennis.

Fredagsbrevet är borta men kommentarerna och Dennis karakteristiska svar under epitetet ”Stallchefen” finns kvar. Döm själva:

Wednesday 07/12/2006 7:55:59pm
Namn:
Plurus2
E-post:
bombaje@yahoo.se
Skriv:
REPLIK:Jag betvivlar inte ditt påstående,vad som är inkorrekt är att du,under 25(?)års tid åsett och tydligen jobbat hos djurplågare utan att någonsin AGERA!Men det är ju faan så mycket lättare att prata skit via internet istället för öga mot öga med folk.Sören är väl 90 snart och lär knappast uttala sig,inte BWT heller,du kan vara lugn för att jag inte anmäler dig,det får någon annan göra,inget svar gav du hur väl du känner Svanen,hur ofta du varit i hans stall och hur många tillfällen du sett honom använda grisfösare.Helt klart är du en skvallerkärring som gillar att prata skit och föra rykten vidare,ansikte mot ansikte är du en feg stackare som det entligen är synd om,du får din kick i att prata skitom andra,men rätt vad det lider kan du ha pratat om fel person,det brukar sluta så...mvhTommy Stadin

STALLCHEFEN SVARAR:Har ganska god kontakt med några av Svanstedts fd. anställda. Men hua så arg du låter... Är du över eller under 17

Namn:
Plurus2
E-post:
bombaje@yahoo.se
Skriv:
Som replik till ditt "svar":I senaste fredagsbrevet skriver du att allt fler gör som Svanstedt,alltså kör med grisfösare.Det är till att vara säker på sin sak!Så landets topptränare använder grisfösare som träningsmetod?Varför går du inte ut i kvälls+travtidningarna med din nyhet och får fett betalt för det,för du har väl grund till påståendet?Annars är du nog rätt illa ute vad det gäller förtal,du har namngett en person samt publicerat det på din hemsida.Man får kalla folk mycket i Sverige utan rättsliga påföljder,men du är sannerligen ute och vinglar på slak lina.Med 99,99% säkerhet har du aldrig varit inne i Svansteds stall,varken på Bergsåker eller i Skara.Med det hästantal Åke har hinner han personligen inte träna alla hästar,lika lite som Sören Nordin på sin tid,därtill har man anställd personal,men träningsschemat är han ansvarig för.Menar du då att på det angivna schemat står att på denna häst skall grisfösare användas,eller tar han hästskötaren lite åt sidan bakom stallknuten och viskar det till honom/henne sådär lite i smyg?Kom igen nu och förklara dig så vi alla som följer travet får veta.Varför har du inte polisanmält detta,varför har ingen av de anställda,nuvarande eller fd gjort det,det är ju gravt djurplågeri som försekommer hos Svanstedt och andra, entligt dig?Du borde verkligen sätta lampan på svensk travsport och få bort dessa människor en gång för alla,men är det nu så att du INTE vet så där exakt,utan att "man hör väl vad folk säger",då skall du stå för detta oxå,om du har nå'n som helst ryggrad,vilket verkar tvivelaktigt.Åsikter,skämt och skoj är en sak,men du driver nån sorts hat och förtalskampanj mot personer,där går väl helt klart gränsen.Förklara dig eller stäng igen denna sida.mvhTommy Stadin

STALLCHEFEN SVARAR:Min insikt i travet är nog rätt god. Jag har personligen sett hur träningen av travhästar ibland genomförs med grisfösare. Jobbade tidigare hos Sören Nordin. Fast egentligen så har du hakat upp dig på fel sak. Det finns en hel massa metoder inom träning av travhästar som absolut går under, djurplågeri. Grisfösare är egentligen en "smekning" mot vad som förekommer och har förekommit. Min erfarenhet sträcker sig från Sören Nordin, Bo W Takter fram till dagens aktörer. Men ok, du kan ju anmäla mig för förtal om du vill, under tiden så rullar anmälningarna vidare mot Solvalla tränare, Bergsåkers lärlingar och andra som behandlar hästarna illa...

Det här är inget som jag har hittat på. Det ligger på Dennis Eks egna sidor (Gästboken 52-53) och han helt på egen hand skrivit kommentarerna.

Så nu är frågan vad som egentligen stod i det gamla ”Fredagsbrevet” som Dennis Ek skrev för två år sedan. Det skulle vara roligt att läsa. Att det handlade om Svanstedt och grisfösare verkar ju uppenbart liksom Dennis övriga iakttagelser.

Så TV4 Kalla fakta kunde ju helt enkelt bett Dennis träda fram eftersom han ovan själv säger sig vara både rak och har kunskaper på området.

Men mitt syfte var att undersöka ifall någon kunde fått en idé att anmäla Åke Svanstedt för två år sedan, vilket är ganska exakt när den här skottväxlingen om Dennis ”Fredagsbrevet” utspelar sig mellan Dennis Ek och någon som heter Tommy Stadin.

Tommy är förbannad på Ek för han inte anmälde och för anklagelser om grisfösare mot Svanstedt.

Nu två år senare så går Dennis ut och säger som ovan att han inte har något med detta att göra och att han tycker att påhoppet på Svanstedt var ”illa”.

Så ”illa” verkar han inte tycka att det var för två år sedan. Vad har förändrats? Om Dennis hade ovanstående uppfattning för två år sedan så borde han anmält saken till Jordbruksverket och STC. Gjorde han det?

Kalla Fakta hade alltså inte behövt maskera en källa för att rikta anklagelser mot Åke Svanstedt.

Dessutom kunde Kalla Fakta intervjuat Dennis Ek om de andra träningsmetoderna som fick grisfösare att framstå som ”en smekning”. Varför föreslog inte Dennis det själv? Då skulle han ju kunnat göra en verklig insats för djurskyddet.

Dennis är lite trött säger han på Travrondens forum i fredags. Dennis undertecknar försvarstalet: ”inte usel men?trött? B-tränare”. Jag tycker faktiskt att Dennis är lite usel. Nu fick rånarluvan inget stöd alls i Kalla Fakta och eftersom Dennis känner före detta anställda hos Svanstedt så kommer ju Dennis kompisar som arbetat hos Svanstedt att misstänkas för att ha läckt eftersom Dennis har berättat om Svanstedt och grisfösare på sin hemsida för två år sedan.

Om Dennis nu gått ut och bekräftat det här med användningen av grisfösare som han själv sett fast inte hos Svanstedt om jag tolkar honom rätt så skulle trovärdigheten ökat en smula i den delen av programmet. Det är här jag inte får ihop det riktigt.

Så nu får Dennis be folk om ursäkt igen eller åtminstone förklara vilken Dennis som gäller till nästa fredagsbrev.

För Kalla Faktas del är det ett strukturellt problem.

När man sållat bort allt skitsnack så kvarstår det Kalla Faktas redaktionschef och ansvarige utgivare Johan Åsard säger till Travronden i all sin prydnad:

"Det är ett problem för oss journalister att ej kunna visa upp namn och ansikte, men i det här fallet anser vi att vi har grund för den publiceringen eftersom Åke Svanstedt är en så pass känd person också."

Så ifall man är känd så behövs det inga fakta eller bevis? Det blir en intressant typ av samhälle om Kalla Faktas nuvarande policy får bestämma den granskande journalistikens inriktning.

Djurskyddet då? Tyvärr.

Men jag fick lära mig en viktig sak idag. Det finns tydligen elektriska hundkoppel som är tillåtna. Det hade jag inte en aning om. Vet Johan Åsard det. Eller han har kanske ingen hund. Spiken, vår hund ska i varje fall INTE få ett sådant koppel i julklapp. Han ska få en irakisk sexleksak istället hörde jag idag.

PS. Dennis Ek har inte jobbat hos Åke Svanstedt DS

7 kommentarer:

Fridizz sa...

Dennis Ek verkar ju mest vara en stor pajas som vill synas och höras utan att egentligen ha någon koll på själv vad han tycker och vet om saker och ting. *suck*
Tack för underbar läsning! Du verkar vara en utomordentlig journalist som lägger ner otroligt mycket jobb, själv och hjärta!

Anonym sa...

Fredag 7e juli.
Sådan far, sådan son...

I onsdags kördes V-64 på Lindesberg istället för Solvalla, mycket bra tycker jag. Solvalla borde inte få ha kvar V-64 som "gratisreklam" varje onsdag, banan förvaltar detta dåligt. Alla V-64 omgångar borde flyttas runt varje vecka, precis som V-75 så att de mindre banorna får lite mer "fest" dessa dessa gånger. Tvivlarna mumlade om att omsättningen skulle dyka men de få millar som fattades från föregående veckas Solvallaomgång berodde mest på fotbollsmatchen. Hur som helst, trivseln bland pick nick korgar i gröngräset var en stark kontrast till Solvallas asfaltssluttning som ligger i skuggan för Kongressen.

I första V-64 avdelningen så försökte Åke Svanstedt försvara ledningen med osäkre, Ballast Palema. Det blev brasa mitt i första sväng. På bonndrängens vis så slog Herr Svanstedt tvärstopp på sin häst, utan att vända sig om och titta, en enda gång. Där skulle jag ha suttit med Union Boxer så hade farbror Åke kört färdigt för säsongen, han skulle haft två st halvrunda järnskor med tillhörande hästhovar och ben intryckta i sin ryggrad. Nu var det ju "bara" favoriten, Mellby Pin High och Erik Adielsson som satt i rygg. Han försökte kasta sig ut men galoppen var oundviklig. Jag kollade aldrig om Åke fick böter och i sådant fall, hur mycket, men hade jag varit Erik så hade jag lastat in en sving med järn 7an i nacken på tölpen. Stig H var, även han en mästare på att störa ett helt fält när han alltid drog tvärstopp på sina galopperande hästar i ledningen, det värsta jag vet.

Ok, då sprack man direkt i första avdelningen, men vi kämpade vidare med bongen. I fjärde avdelningen skulle lärlingarna visa musklerna. Och tänk ett sådant sammanträffande. Jag hade min andra spik där. Nummer 2, Warner Hill med ingen mindre än Svanstedt jr i jollen. Bilen släpper fältet och den ivrige junioren kör gunga, ganska direkt. Då var man helt borta från liret, men det var inte nog med det. Lilleman ville göra som pappsen, så han slog i handbromsen på två steg, och vips så gick Eternity Village och Somolli Winner nästan omkull i rygg! Jag skall in på kliniken och försöka köpa ett par blyhandskar från röntgen, och skicka till far och son Svanstedt...

Jag läste Bengt Adielssons krönika i Expressen nyligen där han förordade "prissummelättnader" för lärlingskörda hästar. Jag tycker det låter utmärkt, jag föreslog detta för länge sedan i ett Fredagsbrev (se Fredagsbrevet 24e feberuari) och denna idé skulle säkert röra om lite i de ytterst tråkiga travloppen vi nu får se.

Att fler än Svanstedt kör eller kört med grisfösare i träning är ju ingen nyhet. Frågan är bara om detta nu är så otroligt mycket smärtsammare än att randas upp med enhandare efter ett dåligt snabbjobb inne i ett mörkt stall på Solvalla, sådant sker garanterat dagligen i travsverige.

V-75 går som bekant nere på Halmstad denna helg och denna gång har vi en riktigt bra vinnare, avd 5, nummer 3 Proud ÅS med Olsson i vagnen.

Ha nu en trevlig helg i solen så skall undertecknad försöka lösa mysteriet med den galopperande vallacken på Skrubbs...

Stefan Hagberg sa...

Pantern: Tack för synpunkter och uppmuntrande ord.

Anonym: Först trodde jag att det var Stallchefen som kommit på besök.Men sedan ser jag att det är det forlorade fredagsbrevet från 2006 som återvänt från de Döda Skeppens Ö.

Då är dokumentsamlingen liksom komplett. Man tackar! Proud Ås vann i alla fall.

Anonym sa...

Hej Stefan,

Jag läste gårdagens inlägg. Intressant! Det är dock ett par fakta jag vill rätta till. Vi upprättar tjänsteanteckningar även om någon ringer till oss och kanske inte är så trovärdig. Däremot diarieför vi inte alltid dessa tjänsteanteckningar om de inte visar sig leda till något.

Elhalsband finns att köpa, sälja, inneha osv. men de får absolut inte användas.

Tack för samtalet och en intressant blogg.
Med vänliga hälsningar

Göran Åkerström
Veterinärinspektör,SJV

Veronica sa...

Tack för forsatt bra läsning.

Jag vet inte hur stort utrymme den här missen som Kalla Fakta gjort får i svensk media. Jag hoppas att det kommer fram till alla, främst och framförallt dom som inte är insatta i sporten, att anklageserna mot Svanstedt är lösa och utan grunder.

/Vera

Anonym sa...

Hm, det börjar klarna mer och mer vem som spyr ut skit om Åke.
Nu har rosa mannen stängt sina gästbok också.
Storstädning på gång?
Härlig läsning som alltid Stefan.
//Kent

Anonym sa...

Det är avundsjuka människor som Ek som sänker travsporten och dess rykte.. Riktigt bra skirvet..varför inget av detta kom med i kalla fakta kan man ju också undra..du grävde fram det här genom lite sökning på nätet, ägaren till sidan du hittade det på var till och med i programet..skrattretande! nu kanske folk förstår att Åke blev sur när han får en micc upptryckt i ansiktet av en parfymfabrik till fjortis som kommermed såndana påståenden. jag hoppas att man slipper se grisrosa varbölden Ek i tv mer och det samma gäller fjortisen. Undrar om tv 4 har så dåligt med tittare på kalla fakta så dom måste ta till sånt här. tack än en gång för en underbar läsning!