torsdag 18 december 2008

Ekdals trollerihatt

Det känns lite svårt att släppa det här med Svanstedt.

Skälen är två. Dels TV4:s stora julshow ikväll i Kvällsöppet med Lennart Ekdal, dels så är det faktiskt en otroligt allvarlig händelse att två personer sitter och anklagar en av sveriges främsta travtränare på bästa sändningstid för systematiskt djurplågeri av travhästar.

Det var en mäktig föreställning som Ekdal och hans Sidekick Belinda Olsson presterade. Först fick vi höra en snyfthistoria om Belindas farfars travhästar som han vårdade så ömt och som Belindas pappa sedan fick ta över. Historien kunde blivit riktigt bra om Belinda kommit ihåg vad som blev av de ärvda familjemedlemmarna. Men hon trodde i varje fall att de såldes, så försvann gjorde de i varje fall.

Ekdal började lite dovt med att det varit en massa kritik mot Kalla faktas inslag om travet.
En helt ointressant genomgång av Reinfeldts jultal inledde.

Som tur var övergick Ekdal ganska raskt till kvällens huvuduppgift. För hans del hade det inget med travet att göra. Jag tror att Ekdal inte direkt rusar och köper Travronden på fredagarna. Han sitter nog mest och kör gamla Juve-repriser på platten.

Nu hade han kollat lite trav på tisdagen och reagerat kraftigt över alla böter för drivning. Stig H Johansson gjorde ett tappert försök med att påvisa att det överskrids regler i alla sporter. Antar att unge Ekdal som jag glömt namnet på aldrig blivit utvisad för att ha glidtacklat någon med dobbarna.

Så Stickans försök att föra upp debatten på diskussionsnivå torpederades raskt av Ekdal som hade större uppgifter denna afton. Han började med att ta rygg på Jordbruksverket som under dagen överlämnat sin utredning till åklagarmyndigheten i Skövde.

Här börjar Ekdals spin. Han frågar Jordbruksverket om inte Kalla faktas program lett till att saken uppmärksammats och att Kalla fakta tagit upp anmälningar som fanns på verket och till sist att det inkommit en massa anmälningar sedan Kalla fakta sänt sitt program.

Fakta är att det som anmäldes för två år sedan om Svanstedt var utrett och färdigt när Kalla fakta började rota i hästsporten i början av november eller möjligen ännu tidigare. NÄR Kalla fakta ringde runt och frågade om någon sett djurplågeri hos Svanstedt kom den första anmälningen till Jordbruksverket.

Den som hörde av sig var samma person som ringt för två år sedan. Den personen hade inte sett något. Det hade ingen av de övriga som anmälde innan Kalla fakta sändes heller. Först fredagen den 5 december kommer en anmälan där en person säger att den är beredd att gå ut om fler gör det.

Om man ska använda lite logik så är Disa Zetterman den enda som sett något med egna ögon. Hennes sambo, inbo eller vad det nu är, Tomas Pettersson har inte sett något. Disa säger i programmet att hon flera gånger sett grisfösare användas dock på håll. Det där med ”på håll” kommer Silbersky göra ett stort nummer av kan jag försäkra.

Båda har sett hästar förberedas för grisfösning hos Svanstedt. Helstängt huvudlag, uppbunden svans mm.

Jag tycker det var mycket modigt av de här två att ställa upp och säga det här direkt i teve. Två vettiga frågor ställdes i programmet. Resten var en scharad. Jag ska återkomma till det men först det som var viktigt.

Ingen av dem har anmält saken när den hände. Tomas antagligen för han arbetade så kort tid hos Svanstedt och dessutom såg han inte saken. Han kunde anmält men gjorde det inte. Disa däremot jobbade enligt egen uppgift tre och ett halvt år hos Svanstedt. Hon såg det hända och enligt uppgift med egna ögon.

Det var inget som hände någon enstaka gång utan regelbundet.

Disa Zetterman ska också enligt egen uppgift ha konfronterat Svanstedt med saken och han ska ha svarat att det var bättre att strömma hästarna än att piska.

De säger att de inte haft några andra meningsskiljaktigheter med Svanstedt.

De hästar de nämner som skulle utsatts för grisfösare är bl a Mysig(sprungit in 1 000 013 varav 865 000 hos Åke Svanstedt) Bengali saknas uppgift om i STC:s register, liksom Tag The Devil m fl av de hästar som nämndes av Disa och Tomas.

De sistnämnda har troligen sålt utomlands.

Mysig tävlar inte längre. Hon är tio år och numera fölsto med två färska avkommor. Tvååringen Nick Frontline efter Gidde Palema och en ännu inte registrerad född 2008 efter Turbo Sund.
Stig H Johansson skrädde inte orden om det som påstods.

”- Osannolikt. Man får inte en bra häst på det här sättet. En katastrof om det är sant. ”

”Avskyvärt brott, sa Peter Forsberg, STC:s överveterinär ”

Sen fick Belinda Olsson ett infall att Stig H Johansson skulle bedöma Disas och Tomas trovärdighet. Då var det nog väldigt nära att Johansson höjt tonen rätt mycket vid det tillfället.

-Vill du ha mig som domare, frågade han med tillkämpat lugn.

Jodå, det ville hon. Han skulle bedöma om de var trovärdiga. Nu är Stig H Johansson tillverkad av lite grövre virke än så. Han går inte på sådana där finter. Men det var ett bra försök. Det hade suttit smällfint för Kalla fakta som var kvällen inofficiella tema eller officiella om man så vill.

Mantorps banveterinär Anders Darenius försökte återupprepa sin förvirrade Mantorps odyssé från Kalla fakta men blev avbruten av Ekan när Darenius grävde för djupt i sina pärmar. När det gäller Darenius verkar tyvärr nästan alla indianer ha lämnat kanoten redan. Vi fick se några bilder med hästar som enligt Darenius blödde ur munnen vilket hästar gör ibland eftersom de biter sig bland annat.

Sedan ville han prata om Going Kronos men då hade Ekan inte tid och till och med Ekan tyckte kanske att Darenius inledande filosofiska hörna tagit ner helhetsintrycket lite väl mycket. Darenius började nämligen med att berätta att han kom från en annan miljö med en annan ”värdegrund” än travets. Om det var pingströrelsen eller sprätthönsfrämjandet fick vi inte veta. Däremot tjatade han glatt vidare om dolda skador som Forsberg redan sagt för två veckor sedan att det inte var Darenius jobb att upptäcka. Det är fullt möjligt att det var här de olika värdegrunderna kom in i bilden. Sedan släppte Ekan in Sara Asterborg från Djurens Rätt som upprepade Darenius drapan om lungblödningar, munskador och magsår. Djurens Rätt som turligt nog hade en hel färdigtryckt kampanj mot travsporten dagen efter kalla faktas program.

Men någon genomgång av alla sakfelen i Kalla faktas program hann inte Ekdal med. Det var heller inte meningen för mot slutet hade han spottat upp sig ordentligt. Men först fick den undersökande journalistikens nestor, Belina Olsson som förgyllt pausen med ett djuplodande reportage om vilken julklapp som folk ville ge Idoldeltagare, läxa upp travrondens Lars G. Dahlgren. Gräva, gräva var Belindas lösning och det är ju inget fel i sak även om vi inte förstod riktigt var någonstans. Hon kanske borde kanske själv forska lite mer var de där hästarna blev av så de inte fortsatte till Åke.

Kvällens nyhet hade Ekan. Kalla fakta borde haft den i sitt program men det hade de inte. Deras program var lika dåligt då som nu.

I slutet talade Ekdal nästan i tungor och drabbades av en sjukdom som en del debattprogram lätt får. Det händer att programledare plötsligt tror att de är något slags domare tillsatta av gud eller staten eller båda.

Först tjatade han om att det var ”löjligt låga bötesbelopp” för otillåten spödrivning. När han fick Stig H med sig på längre avstängningar och kanske permanenta sådana för återfallsförbrytare. När det var klart så fortsatte han en runda till att mala om ”löjligt låga bötesbelopp”. Om Fredrik B Larssons 25000 var löjligt lågt vid föra Elitloppet när han körde in 10000 så vet jag inte men höj dem hellre efter en skala. Många förseelser av grövre art ger en sådan modell allt högre böter och länge avstängningar. En i bustrojkan Robert Bergh fick inom parentes faktiskt 30 dagars avstängning 2007.

Den frågan är alla överens om. Men det hade inte räckt till ett helt program om travets osundhet, kvinnofientlighet och vad det nu var.

Kalla faktas uppgifter och siffror var inte korrekta i det fallet heller och de var dessutom hårdvinklade på ett djupt oetiskt vis.

Men Ekan fick hybris på slutet och skulle återupprätta Kalla faktas heder. Det var tydligt att det var hans mission för dagen.

Så när han tjatat färdigt om bötesbeloppen så riktar han sig till Stig H Johansson och resten av travvärlden:

”-Är det inte så att det behövs en rejäl självsanering inom den här sargade sporten.”

Sedan vänder han sig till STC och ger Peter Forsberg en dyngare i förbifarten

”-Är det inte dags att börja jobba ordentligt?”

Sedan var det dags för Jordbruksverket:

”-Har ni inte varit lite väl slappa?”

Sen vet jag inte om Ekdal fick ett pip i örat som det heter för plötsligt efter att ha tagit heder och ära av en av Sveriges mest övervakade sporter en gång till utan grund så fick han totalt hjärnsläpp:

– ”Fast jag ska säga att de allra flesta är ärliga och schyssta.”

Då hade han redan inledningsvis föreslagit att spelet och pengarna var överordnade sporten. Det är en skön lirare Ekdal.

Sedan kom det till sist i en halv bisats där resten handlade om alla problem med ”den sargade sporten” . Undrar om det var Luciano Moggiland han tänkte på. Jodå Kalla fakta innehöll några ”småfel” tillstod han i förbifarten utan att närmre precisera vari dessa bestod.

Inte mycket att bråka om man pratar om en sargad bransch blandad med schysst och ärligt folk där en del sysslar med systematiskt djurplågeri och andra piskar hästar för pengar och resten startar lungblödare, munblödare och magsår.

Jag lärde mig två saker under programmet.

Det ena var att Kalla fakta ligger betydlig risigare till än jag först trodde. Det andra var att räddningsaktionen kunde lyckats om man gått igenom de felaktigheter som fanns i Kalla fakta programmet på ett öppet och konstruktivt sätt. Nu halade Ekdal istället fram två nya kaniner ur hatten, som delvis försatte församlingen med tunghäfta. Räfst och rättartinget kom av sig. Det var tanken och sedan var det bara att köra på.

Det finns en sak som är intressant i detta. Det är medias benägenhet att tro på människor bara för de säger en sak.

Som jag ser det så har Åke Svanstedt och han 22 anställda som skrivit på ett upprop exakt lika stor trovärdighet som två före detta anställda varav den ena sett något på håll för två år sedan som den personen nu tillsammans med sambon som inte sett något intygar två år senare utan att ha minsta bevis utom sin berättelse.

Dessutom anmälde ingen av dessa djurvänner det som skedde när det skedde. För huvudvittnet som arbetade hos Svanstedt i tre och ett halvt år tog det två år att komma till skott för djurens bästa.

Disa Zetterman var "rädd och feg" sa hon själv. Det var modigt sagt men hon kunde anmält anonymt och STC kunde gjort en blixtaktion och tagit grisfösarna på bar gärning. Tomas Petersson påstod att STC alltid ringde innan och förvarnade och att de inte gjort någon inspektion under tiden han var där. Det är inte sant och då undrar man vad Pettersson mer missuppfattat.

Frågan är när de jobbade där. Det fick vi inte reda på. Jag kanske är naiv men jag kan inte frigöra mig ifrån att vi inte hört hela historien ännu.

Nu ska åklagare först avgöra ifall han eller hon ska väcka åtal mot Svanstedt. Då är det trovärdigheten hos Disa och Tomas och de som för övrigt kan tänkas ha något att tillägga i saken som räknas. Det är fem års preskriptionstid och inte två för sånt här. Det var tidigare två men nu är det fem.

Antingen blir detta den största skandalen inom travsporten och då kan vi vara helt säkra på att det blir fler än Svanstedt som rullar. Eller också kommer Silbersky som är helt rätt person för den här typen av mål i händelse av åtal mot Svanstedt eller TV4 att framgångsrikt spela på samma tangenter som Ekdal använde när han försökte dupera oss att tro på den sörja Kalla fakta sände. Då väntar upprättelse för Svanstedt och ett fett skadestånd.

Just nu är ingen dömd trots Belindas ansträngningar.

20 kommentarer:

Veronica sa...

Alltid lika intressant läsning. Tack!
Anklagelserna låter ju väldigt lösa och jag hoppas att verkligen att rättvisan vinner.
Jag har sett hur man förbereder hästar för grisfösare och även hur hästarna blir efter det. Det är inget man vill åstakomma med en brahäst!

Stefan Hagberg sa...

Tack Veronica.

Nej, det är det jag inte kan får in i mitt huvud. Ingen jag varit kontakt med hävdar att det skulle vara en framgångsrik metod.

Du har sett det. I Sverige eller Italien? När har det en "bra" effekt på resultatet?

En av historierna från Svanstedts träningsanläggning talar istället om en häst som kommer tillbaka till stallet med skadat knä och 200 i puls. Jag vet inte om du såg programmet igår men där fick man inte intrycket att det gjordes enstaka gånger utan att det mer eller mindre var regel. Då skulle t ex stoet Mysig som sprang in drygt en miljon hos Svanstedt ha varit ett framgångsrikt exempel på att grisfösare fungerar.

Flera jag talat med säger att ston är särskilt känsliga för sånt här och bara "lägger ner".

Sen det här med Arras T C B men det måste jag nog ha lite mer kött på benen innan jag skriver vidare om.

Hur som helst. Jag är glad att det nu är rättsväsendet som har hand om det. Leif Silbersky är också en bra advokat som inte viker ner sig i första taget.

Så här långt är det synd om alla inblandade.

Mest synd är det om TV4 som vägrar rätta till vad de ursprungligen ställde till med.

Anonym sa...

Såg i "Aftonblaskan" att Silbersky
sågat Kvällsöppet totalt.
Han menade att vittnesmålet från
Disa Zetterman och Tomas Petersson
inte skulle hålla ens 5 min. vid
en rättegång. Han påpekade också
att Disa Zetterman dessutom hade
fått sparken från Svanstedts
verksamhet, vilket jag tolkar som
att en shism kan ha uppstått
mellan parterna vilket lett till
att Zetterman / Petersson gått ut
i media för att få en hämnd.

Om man Googlar på Disa Zetterman:
http://www.allabolag.se/what/disa_zetterman
så ser man att hon och Tomas
Petersson har en firma tillsammans
och troligtvis är dom ett par.
Hon bär också namnet Hanné vilket
antyder att hon kan vara släkt med
en annan känd travtränare Tommy
Hanné.

Anonym sa...

Håller med det om grisfösare. Kan man påvisa att hästar verkligen
gör bättre prestationer i lopp om man använder grisfösare i träningen???

Sedan kan man undra varför finns det grisfösare överhuvudtaget?
Är det tillåtet för slakterierna att använda elström för att fösa
slaktdjur!? Borde inte det också förbjudas?
Är det mera legitimt att ge grisar, kor, hästar elchockar innan dom går mot sin egen död. Borde inte grisar få en mera värdig avslutning av sitt liv innan dom hamnar på julbordet.

Verkar som det är Travsporten man vill åt, inte djurrättsskyddet!

Veronica sa...

Jag har inte sett något av programmen. Jag har bara följt dina artiklar.
Dom gångerna jag sett grisfösare användas är i Italien. Och även här, och då pratar jag om Italien där man respekterar djuren mindre, såg jag det användas två gånger på två olika hästar. Det första exemplet var en ganska ung valack som stannade på upploppet. Han fick aldrig någon karriär plus att strax därpå fick han problem med böjsenan. Det andra exemplet var en gammal valack, som säkert upplevt mycket under sina år, och effekten blev bara att han var mer nervös inför lopp. Om nu tränaren hade uppnåt ett sånt fanatstiskt resultat av att använda elstötar tror jag att han använt det på fler hästar. Men det gjorde han aldrig!

Stefan Hagberg sa...

Tack alla för kommentarer.

Angående grisfösare så får de inte användas i uppfödning av grisar utan bara del av transport till slakteri och endast på några grisar om jag förstått Jordbruksverket korrekt. Sedan används de enligt uppgift av veterinärer i mycket speciella fall då kvigor inte vill resa sig och det finns fara för djurets liv om det inte reser sig.
Det är reglerna som jag uppfattar dem i Sverige.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym:

Hanne följs av en ' men en sådan finns i början också. Jag aning om vem Disa är släkt med men mitt stalltips är att henn andra förnamn är Hanne och inte Hanné och att det är danskt typ Hanne Boel. Uttänkt av en gammal helsingborgare;-)

Anonym sa...

Det pinsammaste i alltihop är ni entusiaster som är tvärsäkra på vad som INTE hänt med färre bevis än de som finns för motsatsen.

Det förekommer avarter i alla hästgrenar men jag har aldrig sett maken till förnekelse som när travbranschen diskuteras. Tror ni på allvar att det inte förekommer oegentligheter? Om inte så är det den frågan ni borde ta tag i.

Jag har inte sett en enda blogg av en traventusiast som inte låter som du, inte en enda som vill se några problem. Det skadar hela förtroendet för branschen när ingen vill ta det på allvar utan bara skriker om lögner.

Anonym sa...

Det som är tragiskt i såna här sammanhang oavsett vad det gäller är att så många människor pga tv4s otroligt kvällstidningsaktiga journalistik redan har ställt svanstedt i ett hörn och håller på att montera upp galgen. oskyldig tills motsats bevisats, var tog detta vägen???

Han har genom sina drygt tjugo år som proffs haft tresiffrigt antal anställda. Nu kliver två av varann helt beroende, ej oberoende dom är sambos, fram och säger sig ha sett hästar göras i ordning för att köras med el. Själva träningsmetoden har dom däremot ej sett.

Den ena av dessa fick sparken från svanstedts stall men säger sig inte ha nåt otalt med honom? Den andre påstår att det inom travet ej finns avundsjuka, detta i ett av världens avundsjukaste länder och en bransch som enligt mina egna erfarenheter definitivt innehåller massor av avundsjuka.

Dom frågar sig varför dom skulle sitta där och ljuga?. Ordet som slår mig är hämnd och efter att ha fått bakgrunden på båda klingar det ännu klarare att det ordet är mycket relevant i detta sammanhang.

Jag hoppas och förmodar att oavsett om Åke är oskyldig eller ej kommer travet och TV4 att gå skilda vägar efter denna affär.

/En som väntar med att döma och föraktar alla som gör motsatsen. Hoppas ni alla råkar ut för samma sak som Åke nu gjort och detta i en sits där ni är oskyldiga.

Anonym sa...

http://www.travsport.se/shestinfo?kommando=hestResultat&hestId=406337 där finns Bhengaali

Anonym sa...

Igår efter programmet somnade jag sent, med en stor klump i magen. Min familj tränar och kör travhästar. Med stor respekt för deras väl och ve.
Nu följer jag din välskrivna och intressanta blogg.
Klumpen i magen skingrades när jag tokskrattade åt din beskrivning av Darenius, bl.a.
Tack!
Jag har länkat din blogg från min hemsida, hoppas det är o.k.?
M.v.h. Sally

Stefan Hagberg sa...

Till Anso: Tack för dina synpunkter. Vad är det mera konkret som jag förnekat? Jag har förnekat såväl en del journalister som travfolk rätten att ta heder och ära av Åke Svanstedt och en hel bransch på felaktiga grunder. Nästa gång drabbar drevet kanske dig?

Det förekommer djurplågeri inom hästsporten. Men det krävs lite mer än att någon påstår det för att jag ska tro på det. Eller du tror på allt vad folk säger?

Till Sally: Tack. Du får länka så mycket du vill.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet! Väldigt intressant läsning.

Anonym sa...

Citat: Kalla faktas uppgifter och siffror var inte korrekta i det fallet heller och de var dessutom hårdvinklade på ett djupt oetiskt vis.


Hårdvinklat hmm hmm hmm

Stefan, din artikel har möjligtvis inte någon liten vinkel .. eller.
TV4 vore kanske nått för dej!

Stefan Hagberg sa...

Till anonym:

Jag kanske inte är så snäll men jag försöker hålla mig till fakta i sak.

Jag har pratat en hel del och ganska långrandigt om vad som var fel i vinklingen och fakta.

TV4 och för den delen en del annan etermedia har ett generellt problem. Det är bara att kolla TV:s TO, Janne Anderssons artikel tidigare i år i Journalisten. Finns på TO:s hemsida på nyhetskanalen.se

Kalla fakta gjorde ett dåligt jobb och struntade blankt i kritiken. Istället försökte Kvällsöppet med Ekdal reparera igår genom att säga att de skulle diskutera sakfrågorna. Istället halade de upp Disa och Tomas och kryddade med Djurens Rätt och Darenius struntprat.

Ikväll toppade TV4 Nyheterna med att Svanstedt är avstängd. Man skulle kunna tro att att vad Åkes personal anklagas för är att jämföra med Finanskrisen eller Klimathotet.

Skadereglering kallas det. Är fakta fel så påpeka gärna det. TV4:s Kalla fakta har en halv miljon tittare och lyder under Radio och TV-lagen. Jag lyder under min egen etik än så länge och jag tycker den är rätt fair. Alla kan skicka in vad de vill. Jag har ingen förhandcensur på min blogg och jag försöker bemöta efter förmåga.

Skulle jag bli för jävlig antar jag att Blogger hör av sig.

Anonym sa...

Alla har rätt till en åsikt. Det största problemet oavsett om Åke är skyldig eller inte är att TV4 väldigt medvetet försökt skada ALLA inom travsporten. Jag menar verkligen ALLA. Går du ut på stan idag och frågar människor som inte håller på med trav eller är intresserade så har de tack vare TV4 "insett" att travhästar strömmas, mår dåligt, lider av magsår, lider av munsår, piskas till mållinjen mm. Detta har TV4 skapat på kort tid.Enligt Kalla Fakta så sysslar tydligen alla inom travsporten med djurplågeri och misshandel, eller? Hur skall vi tolka det? Drivning inom sporten har alltid diskuterats. Här finns det kuskar som inte håller sig till reglerna, dock ett fåtal, men de behöver läxas upp och göra bättre ifrån sig. Sporten jobbar med det och gör framsteg hela tiden. Sätt och syn på drivning av häst kan börja redan vid ponnystadiet. 6 - 12 åringar är ganska lätta att lära upp. Sätts dessa regler i ryggmärgen vid detta tidiga stadium så kommer detta bli bra. Även jag tror på att lyfta bort en del killar och tjejer som missköter sig på banan. "där förnuftet slutar tar våldet vid". Inget mer att säga om det. Vad som egentligen skall framhävas är att DET FINNS ETT REGLEMENTE. Det döms efter detta reglemente och när folk döms av domarkåren betyder det bara att reglementet fungerar... Viktigt att understryka är drivningens påverkan. Sköts den som den skall så mår inte hästar dåligt av den. Ta fram bilder på en upploppsstrid så får ni se. Jämför med en hockeymatch. Det finns ett reglemente och gör du fel får en utvisning. Kör du bil för fort får du böter eller avstängning för att köra din bil. Det är samma inom travet.Böter och avstängning ifall du inte sköter dig. Alla kan inte varje gång sköta allting fläckfritt, oavsett vad det gäller. Även du som läser detta vet med sig att DU någon gång gjort något fel eller mindre bra. Det är en helt omöjlig sak att inte göra det. Det som är riktigt beklämmande är vinklingen av TV4s nyheter om travet. Nu svartmålar dem EN HEL INDUSTRI. EN näring som sysselsätter massvis med människor och företag i Sverige. I folks munnar är ingenting med trav idag bra, tack vare TV4. Hur tänkte de här när de dessutom sänder trav och galopp 7 dagar i veckan....? en sport som är så fruktansvärd, där hästens värderingar och status inte framhävs för alla miljarder som omsätts. Jo, TV4 tjänar nämligen GROVA pengar på denna sport!! SVenskt trav betalad dyra pengar för att sända sin sport. En sport där MÅNGA inblandade tydligen lider, är skadade, har sår i munnen och piskas fram för att just det, tjäna pengar. Snacka om dubbelmoral. Vart går dessutom gränsen för förtal? Kalla Faktas program borde kunna bli skyldig till förtal i ett flertal saker. Lögner som var skrivna för ett syfte, att förstöra svensk travsport. De har lyckats väl för grundsynen hos människor på stan är långt under Svensk travsports förtjänande. Lugna fantastiska människor som Stig H Johansson, Sveriges störste och bäste ambassadör för svensk travsport kunde knappt hålla sig i Ekdals pajasprogram när han på ett horribelt sätt inte fick chansen att tala om detta utan utsattes för pajaseri från en människa som bara vill skapa negativ publicitet och synas i rutan (ekdals sidekick). Detta var för övrigt ett riktigt skämtprogram. Vad ska vi då göra? Många skriker om hämnd. Det kanske vore bra, men vad vinner vi på det? Jag tror personligen att vi får rättvisa när detta är över. Nä, vi sitter lugna. Väntar ut förundersökningen (som antagligen läggs ned)och börjar sedan diskutera åtgärder mot dessa patetiska, elaka, fruktansvärda människor som skapat dessa problem. Travet bör sedan byta samarbetspartner när det gäller att visa trav i TV. Frågan som blir viktig är hur vi ska sätta stopp för dessa människor i Kalla Faktas program. Nu har vi(travsporten) blivit drabbade, vem/vilka är nästa offer, nästa näring, nästa person som skall bli påhoppad och förtalad? Vi får väl se. Det kommer säkert nya program, för det är klart, dessa reportrar gör ingenting som är fel utan håller sig alltid inom lagens ramar och belyser alltid problemen på ett objektivt sätt, så TV lär det nog bli framöver...

Stefan Hagberg sa...

Till Mathias: Tack för dina synpunkter. Jag håller med dig. Jag har tittat runt lite på nätet och funnit en hel del exempel på människor som jobbar med travhästar som nu folk fryner näsan åt; Jaså, du jobbar med sånt. Hoppas du kan sova på nätterna o s v. Jag är inte tränare själv. Min relation är att jag gillar sporten och spelet. Men vi har delägt två hästar i familjen. Carina, min fru hade en tillsammans med sin bror och sedan hade vi en med Amir en kompis.
Jag har på nära håll sett både hur amatörtränare och större professionella tränare arbetar. All tid och kärlek de lägger ner. Sedan alla tjejer och killar som sliter i stallen och runtomkring för att hästarna ska ha det bra.
Veronica som skrev här om hur det är i Italien och Anders Lindqvist som berättar om att man inte är så upprörda i Frankrike. Vi har genom hårt slit fått en av världens om inte världens starkaste djurhållningsreglementen.

Perfekt är det inte. Det finns inget som är perfekt förutom Kalla faktas sorgliga gäng uppe i vi-är-oss-själva-nock-tornet.

När det gäller journalistiken så finns det skulle jag vilja påstå betydligt allvarligare problem än inom travsporten.

När Kalla faktas redaktionschef och ansvarige utgivare Johan Åsard ska svara på den massiva kritik som riktats mot hans arbete gör han ett kardinalfel. Istället för att erkänna det som var fel i programmet och be om ursäkt, ta Sofia Hartung och redaktionen och sig själv i örat så attackerar han istället som en pitbull och beskriver branschen som sluten, osund och kvinnofientlig.

Det skulle jag vilja säga är en bra beskrivning av hur stora delar av media fungerar i Sverige.

Så här skriver TV4:s egen tittarombudsman(TO), Janne Andersson den 17 april 2008 i en debattartikel i branschtidningen Journalisten;

”Låt oss vädra ut kollegialitetet och släppa in konsumenterna.”

När folk blev förbannade och upprörda i detta fallet så värnade TV4 om sin kollegialitet och stängde ute konsumenterna d v s oss som tittar.

Man kunde inte ens vända sig till TV4:s TO och diskutera programmet.

Du undrar vad vi kan göra.

Som konsumenter av media kan vi göra en hel del. Vi kan göra vår röst hörd som vi gör här och på andra ställen på nätet. Du ska inte tro att TV4 och Kalla fakta inte är berörda av att det ligger 25 anmälningar på Granskningsnämnden och den folkstorm som riktats mot dem.

Problemet är att Kalla faktas reaktion är just precis den som de pådyvlar kritikerna, sluten, osund och faktiskt om man ska spetsa till det kvinnofientlig eftersom de flesta som sköter om hästar fortfarande är kvinnor.

Du säger att det kommer nya program och att det här kommer att upprepas. Ja, det är troligt om ingenting görs av media själva och statsmakterna.

Janne Andersson föreslog inrättande av en ny ombudsman:
”Och låt den nya MO - Massmediaombudsmannen - organisera och leda detta. Och skapa Massmedias Opinionsnämnd, en modern organisation som är till för alla massmediakonsumenter : läsare, lyssnare och tittare.”(Journalisten 17 april 2008).

Men det räcker tyvärr inte om det inte finns en ärlig vilja och ett sunt förhållningssätt till konsumenterna.

Man kan inte prata en massa om öppenhet och förstärkt konsumentinflytande och sedan agera precis tvärtom när man stöter på kritik.

Så vi får kämpa på och hoppas att detta blir en vändpunkt. Oavsett hur det går med Svanstedt så var själva programmet en katastrof och all time low för den här typen av granskande magasin.

Problemet är inte att göra fel – det gör vi alla förr eller senare. Problemet är att förstå att vi gjort fel och sedan rätta till det och viktigare – inte göra om det.

Anonym sa...

Tack för en mycket intressant läsning!
De tankarna som slår mig mest är att om Åke är oskyldig är hans namn smutskastat för alltid... Han kommer alltid att kommas ihåg för sina "påfösar rykten"..
Och om dessa rykten är sanna, varför har det inte kommit upp till ytan tidigare? Jag menar, förmodligen har ju en mängd personer sett detta inträffa då, och varför har de inte gjort något? Jag vet ju hur mycket travhästskötarna värnar om sina hästar!

Anonym sa...

Mkt välskrivet, jag trodde också att de skulle rätta till eventuella felaktigheter som nämndes i Kalla fakta,men situationen blev än värre.
JAg selar också ut med slaggjord, helstängt, rycktussar i träning då och då, men för att testa de olika hjälpmedlen. Jag vågar inte prova rycktussar i lopp utan vill testa hemma så man inte får en Aman i det läget använder en slaggjord är kanske för att hästen är känslig och kan bli rädd och då slår de flesta.När jag hörde att ÅS skulle selat ut med mystisk utrustning så började jag undra varför inga bilder fanns men sen fick jag veta att det var helt vanlig utrustning, som man ibland testar för att se om det ger effekt.
Hoppas denna cirkus lägger sig snart, ÅS jul är iallafall förstörd, hoppas det nya året ger honom en nystart.

Stefan Hagberg sa...

Till Lotta:

Tack för synpunkter och God Jul!

Tomas Pettersson säger att han inte som han uttrycker saken tipsat Jordbruksverket. Det betyder att han inte ens anmält saken till den myndighet som har hand om tillsynen - nämligen Jordbruksverket.

Jag har svårt att få det att gå ihop.

Jag håller med Stig H att skötarna är de bästa poliserna för verksamheten.

Till AnnSofie: Tack för synpunkter och God Jul.

Det var intressanta uppgifter och bekräftar vad jag hört från annat håll. Jag undrar varför Tomas tycker att utrustningen är så konstig. Han har ju faktiskt med framgång arbetar som amatörtränare. Enda förklaringen är att han vet att han riktar sig till en bred publik som inte har en aning om vad helstängd och slagjord är för något. Men det var Ekdal & Co:s uppgift att reda ut.