fredag 5 december 2008

Kalla Fakta utvecklar sin filosofi!

Hästpiska

TV4 och Kalla Fakta har nu samlat sig någorlunda efter den pågående stormen mot söndagens inslag om travsporten. På sin hemsida* under rubriken ”Vi trampade tydligen på travsportens ömma tår” försöker Kalla Fakta redaktionen lamt försvara sig mot den massiva kritik man fått för sitt undermåliga inslag från i söndags.


Nu ska inte någon tro att Kalla Fakta gått igenom kritiken och kommit sig för att rätta till de felaktiga och missvisande påståenden man gör i programmet. Nej, redaktör Kajsa Lindohf och redaktionschef Johan Åsard hänvisar istället infantilt till att det visst funnits människor som tyckt deras program var bra*. Det är ju glädjande att höra även om Kalla Faktas insändare talar ett helt annat språk när det gäller proportioner för och emot det som påstods i programmet. Då ska man hålla i minnet att programmet innehåller mängder av felaktigheter.


Istället för att besvara de principiella grundfrågorna om det var journalistiskt rätt att låta en f d anställd med rånarluva berätta att Sveriges mest framgångsrika travtränare använder el för att få sina hästar att springa fortare och ta upp sakkritiken som riktats mot programmet bl a från STC:s överveterinär och Stig H Johansson med flera så väljer TV4:s Kalla Fakta redaktion att bita sig fast vid ännu flera anonyma förståsigpåare som de händigt nog inte presenterar, samtidigt som de klagar på en blandning av sexism och slutenhet inom branschen.


Så här avslutar Lindohf och Åsard sitt närmast pinsamma försvar på Kalla Faktas hemsida.


”Det är sorgligt att se hur en bransch sluter sig samman i en osund blandning av förnekanden och kvinnoförakt. Är det den bilden svensk travsport vill ge av sig själv?*”


Kalla Faktas stora misstag är att de inte försöker ta tag i missförhållanden inom travsporten utan landar i att travsporten i sig är ett missförhållande.


Nu har Sofia Hartung, Lindhohf och Åsard fått så mycket pisk att de inte ens tycks förstå att de ska förklara hur de lyckades få med i princip enbart felaktiga och missvisande uppgifter i sitt program. Då vänder de taggarna utåt som femåringar. Nu är travsporten en osund kvinnoföraktande bransch.


Nej Lindhohf, Åsard och Hartung. Det som är riktigt sorgligt är hur en hel redaktion lyckas med konststycket att smutsa både sig själva och alla som jobbat med reportage för Kalla Fakta genom åren. Dessutom drar ni er inte för att ge sig på hela travsporten när argumenten tryter.


Påståendet från er att travsporten är kvinnoföraktande och osund är verkligen ett sexistiskt uttalande. Micke Nybrink är reporter på TV4 och en Kvällstidning. Freidenwall på Travronden. I så fall måste TV4 vara en del av den sexistiska och osunda branch ni svamlar om. Men frågorna som dykt upp i samband med ert avslöjande reportage. När ska ni besvara dem? Nå, jag ska hjälpa till lite och friska upp minnet med risk för att bli uppskriven i er lilla bok över osunda och kvinnoföraktande personer inom travbranchen.


Jag har nämligen några frågor:


Är det bevisat att Åke Svenstedt använt grisfösare?


Har ni någon bild på grisfösaren som användes(s) i Svanstedts träning?


Varför bad ni inte rånarluvan tala om vilket fabrikat det var och ringde tillverkaren?


Har er källa eller TV4 anmält Svanstedt till Jordbruksverket ?


Är det banveterinärens uppgift att kontrollera lungblödningar och magsår?


Varför skiljer förekomsten av magsår i ert program och de siffror som STC:s överveterinär Peter Forsberg redovisar i Kanal75. Vem ljuger? Det handlar om en faktor femton skillnad.

Stig H Johansson säger i Kanal75 att förekomsten av magsår och lugnblödningar är ytterst ovanliga. Ljuger Stig H Johansson?


Enligt banveterinär Anders Darenius har tio procent akuta munskador och sjuttio procent har haft det. Enligt vilken undersökning då? STC håller på med en sådan som inte är färdig. Sådana skador ska anmälas och de sker sällan.


Ni hänvisar till en undersökning från 2004 som handlar om magsår: ”Men alla skador syns inte utanpå och enligt en svensk undersökning från 2004 lider 40 procent av alla travhästar som tävlar och tränas för tävling av magsår. I genomsnitt dör tre hästar varje år under tävling.”



Varför inte lägga ut den undersökningen på er hemsida? Vad heter undersökningen och var finns den? I er undersökning tävlar hästar med magsår. Hur har man kommit fram till det?

Dör de årliga tre hästarna också av magsår?

Har ni några medicinska belägg för att det norska systemet är bättre med tanke på var tömmarna slutar?


”-Den här hästen är långt ifrån unik. Majoriteten sållas bort på vägen.” säger Sofia Hartung i reportaget om J-Å Hoas 4-åring. Så majoriteten går till slakt som 4-åringar? Hur vore det att utreda förhållandet mellan de som går till slakt på vägen och de som blir ridhästar, montéhästar eller bara går i en hage. Och den där vägen, hur exakt ser den ut? Är det inte så att vägen är att man som uppfödare, ägare och tränare hoppas att en häst ska fungera som travhäst precis som ni hoppades bli bra journalister en gång i tiden.


Hur var det med 4-åringen hos Hoas? Var finns den nu?


Varför får man intrycket av att Busligan leds av tre hästpiskare(se nedan!)?

Är det inte så Hartung, Lindohf och Åsard, att ju mer man kollar fakta ju lättare är det att reportageuppslaget spricker och det är ju då som formuleringskonsten tar vid?


Man kan vidare undra om TV4:s ledning anser att Kalla Fakta redovisat fakta och uppträtt journalistisk hederligt mot Åke Svanstedt m fl. Att Lindohf och Åsard gör det är helt naturligt. Lindohf har släppt igenom Hartungs skitjobb och Åsard är ansvarig utgivare för Kalla Fakta och den som ska stå till svars i ett förtalsmål.


Om TV4:s ledning tycker det så borde STC/ATG se sig om efter en ny kanal att visa travet i eller driva det i egen regi.


Sexismen var Micke Nybrinks krönika om att han visste vilken röv han skulle stoppat upp miken i och Claes Freidenwalls artikel i Travronden som han dessutom nervöst har bett om ursäkt för. Freidenwall borde kanske redogjort för varför PO först friade Resumés artikel om sossen som blev förälskad i Hartung och sedan fällde samma artikel efter påtryckningar. Det är en märklig och intressant läsning. Hartung överklagade nämligen PO:s första beslut.


Min kritik mot Sofia Hartung har inget med att göra att hon är kvinna. Hon är helt enkelt en reporter inte gjort ett bra jobb. Det kan hon kanske göra i framtiden om hon lärt sig något av den kritik som framförts. Hennes kolleger Åsard och Lindohf är mera rutinerade och borde hjälpt henne under resans gång. Nu verkar de mest tycka att travsporten är osund och kvinnoföraktande så där kunde hon uppenbarligen inte fått så mycket stöd för att utvecklas.

Men nu över till dagens huvudtema; att piska häst!

Det är troligt att den betydande del av svenska folket som inte varit på en travbana efter att ha tittat på Kalla Fakta såg framför sig något som liknade en blandning av Victor Sjöströms ”Körkarlen”och Igor i Frankenstein, vilt piskande några löddriga, utmärglade hästkrakar som släpade sig fram i vatten och lervälling till knäna.


Det är så med den mänskliga hjärnan. Bilden har en betydande roll. Hör vi pisk så associerar vi och ser bilder framför oss. Då är det troligen en piska som den här ovanför vi ser om vi inte varit på en travbana och sett ett körspö tidigare.


Hästpiskor är förbjudna. Så var det sagt.


Nästan alla drivningar av häst i travlopp i Sverige bedöms som korrekta och regelmässiga. Då ska man komma ihåg att vartenda travlopp övervakas enligt reglerna för att se ifall det förekommer brott mot reglementet**. Ett par procent faller utanför ramen och bestraffas då. Det kan vara böter eller avstängning beroende på förseelsens art. Jag ska återkomma till det.


Men inte ens när en kusk fällts för felaktig drivning behöver det vara så att kusken driver hästen med körspöet på ett felaktigt sätt hur märkligt det än kan låta.


Därmed inte sagt att alla kuskar håller sig till reglerna. Men det gör man inte alltid inom journalistiken eller innebandyn heller. Men inom travsporten finns det regler och reglemente*, straff i form av böter och avstängningar och i sista hand vidtar polisanmälan en civil process.



Hade man haft samma intensiva övervakning inom journalistiken som man har inom travet så hade det helt säkert sett annorlunda ut i media utan att det fria ordet hade fått stryka på foten.


Pisk är alltså som redskap förbjudet att använda. Däremot används fortfarande ordet ”pisk” ibland om körspöet. I trav heter det alltså körspö och det är ett rakt spö som används i undantagsfall någon gång under loppet för att korrigera hästen**. Så det som debatten handlar om är vad som händer under de sista 400 meterna i loppet där det är tillåtet att driva hästen undantagsvis som anges i reglementet** i slutet av den här postningen. Före den gränsen är det alltså endast tillåtet för korrigering vilket är en väsentlig skillnad. Men det är inte alla som driver sina hästar eftersom hästar, liksom kuskar är olika. Det här är en komplicerad värld.
Om det finns en klar ledare i ett travlopp så skulle aldrig de andra kurskarna sätta igång att driva på sina hästar för att komma ifatt ledaren. Många hästar behöver dessutom inte drivas överhuvudtaget.


Tro mig jag har sett tiotusentals travlopp. Eller tro mig inte men då vill jag gärna se lite fakta som bevisat motsatsen.


I det beramade programmet som sändes i söndags och som vållat om inte en folkstorm så i varje fall en stor debatt inom travvärlden och resten av Sverige framställdes en rad anklagelser mot sporten och dess utövare som vid närmre påseende inte visade sig vara trovärdiga eller sanna.


En av de ”sanningar” som presenterades gällde tre kuskar i den så kallades ”Busligan”. Det finns en sådan som sammanställs av Svenska Travsportens Centralförbund(STC). Anledningen är att STC publicerar denna lista eller liga är att de vill understryka vikten av att sköta sig inte att visa upp några busar som unga lärlingar ska ta efter.


Det intressanta är att de tre kuskar som nämns i programmet samtidigt är några av Sveriges bevisligen skickligaste travtränare. De kör travlopp men driver också omfattande rörelser vid sidan av. Fredrik B Larsson tränar 61 hästar, Lutfi Kolgjini tränar 125 hästar och Robert Bergh tränar 67 hästar. De flesta hästar de kör tränar de samtidigt själva mellan travloppen och hästar står i deras stallar och hagar. Normalt betalar en ägare mellan tummen och pekfingret 10-15 000 kronor per månad till en travtränare. Sedan kan det tillkomma veterinärkostnader, utrustning mm.


Ägarna ska då enligt ”piskteoremet” sedan komma till en tävling med barnen och se hur den tränare de har betalat, piska livet ur hästen. Tror någon på allvar att den hästen blir kvar hos tränaren efter att de gråtande barnen tröstats. Speciellt som hästtränare i princip är den enda kvarvarande yrkesgrupp där man kan bli uppsagd på minuten. Gråter barnen så hämtar jag hästen och byter tränare. Som hästägare har man också tillträde till stallbacken och där träffar man alltid andra kuskar och andra tränare. Då skulle det enligt piskteoremet heta; Jaså, du har hästen hos ”Pisk-Olle”, då har han väl bankat skinnet av din häst kan jag tänka. Barnen...


För den som till skillnad från TV4 och Kalla Fakta känner till lite om hästekonomi så vet var och en att ifall man köper t ex en 1-åring så tar det normalt minst två år till den startar – om den startar. Låt säga att du betalar 50 000 för din häst. Sedan ska hästen vara i träning i två år. Det är billigare till att börja med men flera hundra tusen får du räkna med att hästen kostat redan innan den startat – om den startar. Ifall du vid slutet av treårssäsongen har en häst i full träning sedan ett år tillbaka så har du kanske lagt ut 300-400 000 tusen.


Att du skulle få in de pengarna är näst intill otroligt och de flesta som har travhästar tror inte att de ska få igen pengarna. De hoppas kanske men de är realister och äger häst därför att de tycker om hästar och gillar sporten och kanske spelar själva.


Jag minns när vi brukade åka ut till Bålsta och Eriksund där Fredrik B Larsson tränade vår senaste häst. Vi tog första pendeltåget vi fem på morgonen, åkte buss och sedan stod vi där i minus femton grader och tittade på när de körde på isen med hästarna på vintern. Sedan gav vi vår häst morötter, klappade om henne pratade med Fredrik och Ylva som passade hästen, fikade och åkte hem igen.


Så gjorde vi vinter, vår, sommar och höst. Eftersom vi inte hade bil var det lite stökigt eftersom vi bodde på söder i Stockholm.


Fredrik B Larsson skulle alltså var en av de värsta busarna. Carina min fru, Amir och jag själv som ägde hästen borde reagerat men vi var väl redan då en del av den osunda kvinnoföraktande branschen som kallas trav.


Den piskliga som TV4:s Kalla Fakta serverade oss har i verkligheten en lite mer komplicerad struktur:

Jag har tagit del av del statistik som också fanns tillgänglig för TV4 och där Fredrik B Larsson, Lutfi Kolgjini och Robert Bergh pekas ut som ledare av den så kallade ”Busligan” 2007. Kalla Fakta har gjort en lista som man kallar ”Vinstpengar” och ”Böter”.***


Efter att ha tråcklat sig till Kalla Faktas hemsida på TV4 råder det ingen tvekan.
Fortfarande kan man läsa på TV4:s hemsida där man har vävt samman ett smaskigt uttalande av Stall Rosas Dennis Ek. Rubriken är ”Piskad till framgång” med underrubriken:”Dolt djurplågeri inom travsporten” . Nedanför syns tre bilder på Fredrik B Larsson, Lutfi Kolgjini och Robert Bergh. Under bilderna en ny underrubrik: ”Proffskuskarna har fått flest böter” Det citat som följer direkt under bilden lyder: ” ”Du kan piska en häst hur mycket du vill.Böterna är ändå bara några tusen kronor, säger amatörtränaren Dennis Ek”.



Kolla gärna Dennis Ek:s Fredagsbrev där Dennis lovar att läxa upp alla staketkuskar. Dennis är alltid lika underhållande.


Nu ska jag bjuda på lite sifferexcercis för den som är intresserad av fakta. Så här ser det ut:


Enligt TV4 så har är Larssons ”Vinstpengar” 6 miljoner 2007, Kolgjinis 9 miljoner och Berghs 14 miljoner. Det blir en bra julskinka det för piskkungarna. Sanningen är lite magrare.



Vinstpengarna är vad hästarna springer in, inte Larsson. Larsson, Kolgjini och Bergh springer inte en meter utan får viss procent av vinstpengarna vanligen tio procent. Det är den lön de får när de kör en häst åt en hästägare. I vissa fall kan en kusk också var tränare och få ägaren betala en månadsavgift oavsett ifall hästen vinner eller inte.


Så ligger det till med den saken.

Sedan var det böterna då. Återigen TV4:s lista*** Där står det att de tre herrarna fått respektive 88800, 88900 och 78800 i böter. Man har väl tyckt att de var Larsson som ledde ligan eftersom han fått mest vinstpengar i förhållande till böterna.


Nåväl så här ligger det till i verkliga livet utanför TV4 huset:


Fredrik B Larsson tjänar 600 000 brutto och kör in 6 000 000 till hästägarna.


Detta gör han genom att köra 328 travlopp 2007.


Jesus, vad han måste ha piskat hästar, tänker man ifall man tittar på TV4:s lista. Tjänat en massa och piskat hästar. Det är meningen att man ska bli först avundsjuk och sedan förbannad.


Men sanningen är lite mer modest.


Under dessa lopp rapporteras Larsson för förseelsen ”felaktigt bruk av körspö” 11 gånger.
Totala böterna för ”felaktigt bruk av körspö” är 44000 för Fredriks del, är ganska exakt hälften av vad TV4:s Kalla Fakta uppger. Han piskar ju inte hästar med svångremmen utan med körspö om det förekommer. Hela artikeln på TV4:s hemsida handlar om hästpiskning. Men hur förklaras de andra 44800 kronorna. Ja, tro det eller ej men Fredrik B Larsson har fått böter för annat också där inte spöet är inblandat.


Men det blir intressantare än så. Bötesbeloppet är relaterat till storleken på prissumman i loppet. Så vilka lopp fick Fredrik böter i. Nu måste jag säga att TV4 grävexperter har lite otur.
Fredrik B Larsson tränar en häst som heter Giant Superman. Den hästen är nio år nu. Den har Fredrik haft i träning sedan den var unghäst. Två bröder i Köping äger hästen och de har haft hästen hos familjen Larsson i träning sedan den var ett år eller så. Det är lång tid det. Det är en fantastiskt fin häst som har tjänat 10 miljoner kronor åt sina ägare.


Förra året tävlade Giant Superman och var bl a med i Elitloppet som är ett av världens tre största internationella lopp med ett förstapris på 2 500 000.


Alla som gillar hästar brukar se på Elitloppet. Ibland blir det orättvist. Jag ska inte gå in på vad som hände mellan Larsson och amerikanen Ron Pierce under loppet. Larssons Giant Superman kom till final i Elitloppet men får ett dåligt spår, spår nummer åtta.


Larsson får efter loppet böter i finalen 25000 för felaktigt bruk av körspö. Larsson blir femma. Ron Pierce får 75 000 i böter och blir tvåa. Dessutom blir Ron Pierce avstängd i sammanlagt sju dagar. Han får två olika böter på sammanlagt 75 000. 50 000 för felaktigt bruk av körspö och 25000 för att inte har hållit rakt spår på upploppet och därmed stört en medtävlare.


2005 blev Giant Superman tvåa i Elitloppet. Då fick Larsson inga böter.


35 000 av Larssons böter för felaktigt bruk av körspöet, är just stora lopp och gäller just Giant Superman. Ett uttagninglopp till Olympiatravet med 200 000 i förstapris. Där blir Giant Superman tvåa och får 100 000. Larsson får 5000 i böter. Så var det Elitloppets final som jag berörde nyss och Åbys stora pris som Giant Superman vann efter skiljeheat med den franska hästen Oiseaux de Feux. Jag ska inte gå in på det men ett skiljeheat innebär att två hästar tävlar sida vid sida. Båda hade samma tid så det var jämt. Där fick Larsson böta 5000 för felaktigt bruk av körspö.


Så 35 000 av Larssons 44000 är böter för tre lopp med Giant Superman. Under 2007 gjorde Larsson 16 lopp med hästen och totalt har Fredrik kört 100 lopp med hästen sedan 2001. Ingen annan kusk har kört hästen som också tränas av Fredrik. Jag antar att ägarna har större förtroende för Larsson är TV:2 specialister har.


Resterande 9000 ska då fördelas på 8 lopp


Böterna motsvarar c a 1 procent av inkörda pengar.



Lutfi Kolgjini tjänar 900 000 brutto och kör in 9 000 000 till hästägarna under 2007.


Detta gör han genom att för sin del köra 523 travlopp 2007.


Under dessa lopp rapporteras Kolgjini 12 gånger för felaktigt bruk av körspö.


I Kolgjinis fall var böterna 88900. Rensad för andra förseelser som t ex 13 500 för dålig anslutning till startbilen som inte har ett skvatt med hästens rumpa att göra så fick Lutfi Kolgjini 24 000 i böter för felaktigt bruk av spö.


Böterna motsvarar cirka 0,5 procent av inkörda pengar.


Jag har inte gått igenom hur många hästar det är frågan om när det gäller Lutfi men jag skulle inte bli överraskad om man ser ett liknande mönster. Höga böter vid några få tillfällen.

Robert Bergh tjänar1 400 000 brutto och kör in 14 000 000 till ägarna.


Detta gör han genom att köra flest lopp av alla tre, 766 travlopp 2007.


Under dessa lopp rapporteras Bergh för samma sak sammanlagt 18 gånger 2007.
I pengar är det 18200 kronor av 78800.


Böterna motsvarar cirka 0,2 procent av inkörda pengar.


Det ska också tilläggas att Bergh stängdes av 30 dagar 2007 medan Lutfi Kolgjini fick 3 dagar och Fredrik 5 dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö.

TV4 driver också testen att kuskar driver hästarna hårt och har med hjälp av avancerad matematik räknat ut att i 20 – 25 procent av lopp körda under tre månader i år (augusti, september och oktober) så bröt kuskarna mot reglementet när det gäller spödrivning.
Lopp?!

Det säger ingenting om hur vanligt det var av kusken att använda spödrivning på ett sätt som uppfattas som oriktigt av funktionärerna. Om en kusk av femton använder körspöet oriktigt så blir det en siffra medan ifall fem eller alla kuskar använder sig av felaktig drivning så blir siffran en helt annan.


Som vi ser så håller toppkurskar som Fredrik B Larsson, Lutfi Kolgjini och Robert Bergh sig på några få procent av alla lopp de kör under ett år.


Man kan naturligtvis diskutera ifall det är lite eller mycket.


Men TV4 ville inte göra det trista fotarbetet att undersöka alla kuskar, professionella som amatörer och ta reda på exakt hur det förhöll sig. Reportern efterfrågade inte dessa siffror, tvärtom ville hon inte ha någon uppdelning från STC.


Så, ställ inte för många frågor då kanske hela vinkeln spricker och följande scenario kanske dyker upp:


En amatörkusk som t ex kör 5 lopp och dömts till 17000 kronor i böter för felaktig drivning i 4 av dessa. Då har han drivit felaktigt i 80 procent av körningarna och fått snittböter för felaktig drivning på sammanlagt 4250 kronor. Den kusken skulle lett den här ligan med hästlängder.
Fler professionella kuskar kör i större lopp och därmed får de högre böter och detta bli en större summa i kronor och ören räknat eftersom professionella kuskar kör mycket fler lopp än en amatörkusk.


Körspö.


Jag går till en större näthandel för hästtillbehör. Letar efter spö eftersom jag behöver kolla lite olika modeller. Haglunds säljer allt möjligt men inte spö. Det kan vara en tillfällighet. Men däremot har de en massa andra produkter som jag tycker visar vad som säljer till människor som äger eller tränar hästar lägger ner pengar på. De säljer visserligen både sadlar, betsel och andra tillbehör men deras storsäljare verkar vara skydd av olika slag. Ja, inte för kusken utan för hästen när den tränar, går i hagen eller är på väg till och från tävlingar. Inte sällan ser man hur det kommer ut hästar ur transporter som liknar Mumiens återkomst, dyrgripar som man lindats för att de inte ska skada sig under färden.


Man skulle kunna tänka sig att spö vore en storsäljare. Att proffskuskarna slet ut ett i varje lopp i princip.


Men istället verkar det vara helt andra artiklar som är storsäljare. Benskydd, transportskydd, flyg & myggtäcken, flughuvor, transporttäcken, regntäcken, vintertäcken, sommartäcken, stalltäcken och… mer täcken.


Ja, till sist; varför hör man ALDRIG NÅGONSIN på en travbana besökare eller travkommentatorer säga:


-Det är bra Örjan(Lutfi, Erik, Åke, Fredrik, Robert m fl), ge den med pisken!!!

Om det var det som avgjorde, menar jag.

Så allt är bra inom sporten? Nej, travsporten har usla villkor och staten verkar inte fatta att det inte bara är att kamma in pengar på spelet. Tränare, kuskar och personal, alla inblandade måste tycka att det är kul att gå till jobbet om Sverige fortsättningsvis ska ha öppna landskap med hästar och hagar.

Kalla Faktas insats har som mest bestått i att måla upp något slags obskyrt Frankensteinlaboratorium där det pyser och fräser av svedda hästbakar.


*TV4 Kalla Fakta:Vi trampade tydligen på travsportens ömma tår:
http://www.tv4.se/1.752274/2008/12/04/vi_trampade_tydligen_pa_travsportens_omma_tar

**Det handlar alltså inte om att en kusk dammar på med all kraft på hästens bak eller ens på hästen.

Om det skulle förekomma blir det lång avstängning och kan även bli civilmål. Det kan var och en räkna ut att det inte är en lönsam affär för vare sig ägare, tränare eller kusk.

Så här står det i reglementet som gäller för kuskar på alla travbanor i hela Sverige:

Drivning skall alltid vara vårdad och inte utsätta hästen för onormal press.

Körspö får fram till 400 meterföre mål användas till korrigering och lätt maning. Därefter är det – förutom för korrigering – tillåtet att använda körspöet ett fåtal enstaka gånger för lätt drivning.

All maning, drivning eller korrigering skall ske med körspöet vänt framåt samt med en töm i vardera handen. Vid misstänkt fall av överdrivet bruk av körspö skall banveterinär under tävlingsdagen undersöka aktuell häst.

Vid drivning på annat sätt än med körspö för körsvennen inte sparka mot hästen, driva med bakvänt spö. Boxa eller driva hårt med tömmarna.

Körsven skall ha fötterna i sulkyns fotstöd utom vid manövrerande av sidostänger.

Tillämpningsanvisningar:

Den ena handen får ej användas för enbart drivning med körspöet. Körspö får ej föras i sidled och får ej användas för slag mot sulky eller hästens utrustning i övrigt. Det är förbjudet att utdela flera slag i snabb följd. Spö får inte heller användas utan att hästen fått tid att svara på tidigare drivning.

När måldomarnämnden bedömer att drivningen är anmärkningsvärd:

Kusken stängs med omedelbar verkan av tills vidare. STC:s disciplinnämnd beslutar om bestraffning.

Banveterinären/måldomarnämnden kan lämna en drivningsförseelse vidare till jordbruksverket, som i sin tur beslutar om polisutredning. Under utredningen och domstolsprocess hålls prispengar inne. Döms kusken dras prispengarna in.

*** TV4: http://www.tv4.se/1.742144/2008/11/27/proffskuskarna_har_fatt_flest_boter

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle vilja se hela kalla faktas team , allt från springpojke till reportrar läsa detta, och kommentera inför tv kamror på bästa sändningstid. Jag tycker de också svikit hästen i den viktigaste frågan ang. djurplågeri. Det förekommer, det vet alla, men vi inom sporten vill ju stävja detta. Varför hittade de inga riktiga fall? De har inte hjälpt ett enda djur med detta.

Stefan Hagberg sa...

Tack för dina synpunkter. Jag har skickat frågorna till dem i varje fall.

Veronica sa...

oj, saftigt inlägg.
Kalla fakta har gjort ett bra jobb ser jag, istället för att hjälpa travsporten så kastar dom bara mer skit på den.
Jag kan ju bara säga att det är tur dom inte varit i Italien och sett på travlopp. Här nere går det hett till och djur tar ofta skada, tyvärr.
Har alltid sett på Sverige som ett "förebildsland" för travsporten just för att hästarna respekteras.

Tack för bra läsning

/Vera

lurigopalia sa...

Hej jag har i min blogg skrivit om djurplågeri där hänvisar jag till det du skrivit här, och rekomenderar att läsa detta. Jag hoppas det är ok. Jag ser också mycket här i Italien men jag har en bra arbetsgivare som är emot djurplågeri. Och de mer seriösa kuskarna och stallen är helt ok här. De tycker inte om djurplågeri häller.

Anonym sa...

Du är min idol :bow:

Ang, frågan om Hoas häst så kan denna länk säkert hjälpa till :
http://www.123minsida.se/stall_springartorpet/18488555

Anonym sa...

Oerhört bra skriver. Som reporter ser man upp till stjärnreportrar som dig. Saklig, varm och ärligt så levererar du! Keep up the good work=)

Anonym sa...

Önskar att jag kunde formulera mig lika bra som du.

Själv får jag lite dålig smak i munnen när det bara några dagar efter Kalla Faktas inslag kommer en artikel från Djurens Rätt som uppenbart tagit mer än några dagar att sätta ihop på samma tema och med frågeställningar och ställningstaganden som är så lika frågorna som behandlades i Kalla Fakta att man inte kan undgå att se likheterna och ställa sig frågan om det är Djurens Rätt som beställt av Kalla Fakta eller vice versa? Osmakligt är det hur som helst.