måndag 22 december 2008

I Johan Esk´s fina salonger


Carinas bilder har alltid ett dolt budskap. Det här lyder; Vad är det för fel med de gamla metoderna. Typ: Kollade fakta!

”Om Åke Svanstedt fälls sänks en av travets största profiler.Travsporten? Inte mycket. Svanstedt blir bortstädad, bortglömd.Travsporten fortsätter som om ingenting hänt och stjärnan förvandlas snart till en - Åke Vem? ”

DN 20 december 2008


Så här skriver Johan Esk mest känd för att sitta och sladdra i SVT soffan om Zlatans knä och eller Sanna Kallur skenben. Det är hans jobb om ni undrar vad han gör. Jag köper aldrig DN. En gång i tiden prenumererade jag på tidningen. Men det var väldigt länge sedan.

Men ersätt Åke Svanstedts namn ovan med Henke Larssons och travets och travsporten med fotbollen.

Jämförbart? Tja, det tycker jag nog. Henke blev trea i VM och vann Champions League med Barca. Svanstedt har vunnit Elitloppet och en massa storlopp. Henke har inte tagit fram någon ny fotboll men Svanstedt har tränat fram storheter som Zoogin, Gidde Palema, Adams Hall, Torvald Palema med flera.

Men Esk är uppenbarligen på storviltjakt i sin krönika:

”Å ena sidan har "alla" hört en massa rykten om Åke Svanstedt. Å andra sidan kallas det redan den största skandal som drabbat travsporten om han åker fast. Det skulle drabba travsportens anseende för lång tid framöver, sägs det.Det sista kan alla inom travet sluta att oroa sig för.Det finns inget rykte att förstöra och just det borde vara den värsta insikten när Svanstedt-skandalens första svallvågor ebbat ut.För trots alla ansträngningar att putsa upp verksamheten och visa upp en annan, seriösare bild för omvärlden har det inte lyckats. I så fall skulle uppgifterna chockat sport-Sverige på ett helt annat sätt.En superstjärna misstänks för djurplågeri.”

Esk klampar vidare. Han är ute i angeläget ärende:

"När två modiga travskötare trädde fram i "Kvällsöppet" kände ni väl att Sverige för andra gången på några dagar skakade till? Först jordskalvet, sen travskandalen. Kände ni? Inte? Inte så konstigt.Travsporten har aldrig lyckats ta sig in i de finare salongerna, in i den stora idrottsfamiljen. Det som händer där, stannar där.

Det är travsportens sorg och lycka.De nya anklagelserna mot Svanstedt har fått hela innanhavet att storma, men jag har inte hört någon allmänt sportintresserad bli förvånad. Knappt ens upprörd eller intresserad. Det beror på två saker.Dels för att det fortfarande är oklart vad trav mest handlar om. Sport eller spel? Är man ointresserad av att spela på trav är man ofta helt iskall inför vad som händer i travsporten.Dels för att travet, ändå, är den del av svensk idrott som är mest proffsidrott, det finns inte samma tydliga rotsystem ner till den breda resten av idrottsrörelsen."

Ja, var ska man börja.

Låt oss börja från början. ”Det finns inget rykte att förstöra” Antingen har Johan Esk tittat på tok för djupt i glöggmuggen eller förätit sig på gratispepparkakorna i redaktionsskålen. För något mer okunnigt uttalande av en sportreporter får man väl leta sig tillbaka till Putte Kock och: Vad är det jag inte får säga, neger, säger du?

Så, Esk, vad är det som inte är seriöst med travsporten jämfört med annan sport som du bevakar.

Vilken är referensramen? Är det cyklister där hälften av stallen brukar åka fast i snitt två gånger per år för doping och då talar vi inte att de har slickat i krubban.

Eller är det burkarna med smärtstillande som står i omklädningsrummet på fotbollsarenorna. Mystiska dödsfall inom olika idrottsgrenar.

Johan Engqvists forcering av Ludmilla. Pratar vi kokain inom tennis eller friidrott, EPO, blodiga slangar på bensinmackar, hoppsan det var visst finnar.

Pratar vi om den omfattande undersökande journalistik som bl a din tidning bedriver och var mest provocerande fråga verkar vara; "Hur känns det efter, matchen, loppet, sista sträckan, målgången, sista set, sista 100 meterna, hoppet" osv. för att sedan avslutas upp med den svåra uppföljaren: Grattis!

Vad Johan Esk ger uttryck för är ett genuint folkförakt som man antingen måste var ordentligt korkad för att ge offentligt uttryck för på detta sätt eller också förstår han helt enkelt inte vad han själv skriver.

Jag utger mig inte för att vara expert på allt inom trav. Jag och min familj har delägt två travhästar som tävlat under ett antal år, förhållandevis framgångsrikt, en vann bl a ett V75 lopp , blev trea i Derbystoet 99 och den andra vann ett V64 lopp 2003. Jag har ridit en del, tycker om hästar, spelar med ett kompissystem varje vecka sedan femton år och är allmänt intresserad av sporten. Men de senaste veckorna efter Kalla faktas skitprogram och nu senast Da Capo med Ekdal har jag stött på floder av förakt och misstänksamhet från media mot en sport som till skillnad från fotbollen som jag antar Esk som konnässör tycker är inne i ”de fina salonger” där man inte ens kan gå på fotboll med barnen utan att de ska riskera att bli lynchade, få ölburkar i skallen eller ännu värre. Inte av busar utan av supportrarna.

Jag har då aldrig sett ett slagsmål på en travbana. Det har däremot förekommit. En Elitloppshelg hade ett gäng skinnskallar bestämt sig för att hylla nationen genom att gå in och röja. Nu råkar det vara just det du antyder en massa grabbar på tillfälligt besök och vanligt folk som aldrig skulle trivas att ha som yrke att sitta och snacka skit om Zlatan i tevesoffan. Sådana tål ett par käftsmällar och kan ge tillbaka ett par, vilket inte betyder att de slåss som hobby eller ramponerar T-banetåg på väg från matchen. På en Elitloppshelg brukar det vara 35000 på Solvalla. Så skinnskallarna fick på käften av bonnläpparna och sedan dess har det inte varit några bråk på Elitloppshelgen. Maggan Winberg var visserligen där en gång provocerade i sin enfald och glaffade om att det förekom prostitution på Valla när alla trodde hon skulle tacka sporten för alla miljarder som den genererat till statskassan.

Jag har aldrig hört talas om någon prostitution på Solvalla. Har ni?

Travsporten ser till att det finns hästar som håller igång bonngårdar och håller landskapen öppna. Köp Lundell, Johan Esk så kanske du fattar vad det kan ha för betydelse.

Jag undrar vad dina fina sporter håller öppet. Kirurgmottagningarna kanske, där idrottsmän som kvaddar knät och leder förlänger köerna för andra svenskar när de själva är hemma på besök från Monaco eller var de nu har stoppat undan pengarna.

Genom travsporten lär sig tiotusentals ungdomar att handskas med djur på ett respektfullt sätt. Sporten genererar inte bara nettointäkter av spelet, pengar till idrotten som Olympiatravet utan också massor med jobb för foderproducenter, transportproducenter m m. Hantverk som hovslageri, hästmassörer m fl kan överleva.

"Spel eller sport?"

Vad är problemet Johan Esk? Tänker du på stryktipset. Så du menar att ett gäng dyngraka grabbar varav hälften somnat med nyllet i potatissalladen framför Arsenal-Chelsea är finare och bättre sport för att de spelade i Korpen för tio år sedan och står och hänger på hemmamatcher några gånger per år.

Eller är det våldet inom hockey och allt som rör sig kring det du tänker på. Där Vikegård står i teve studion och skriker efter mer påslagningar. Jag har aldrig hört Hans G eller Edlund skrika: Klyv den med lien!

Sen det här med proffs. Det finns 126 000 travhästar eller så. Ungefär 350 proffskuskar. Ska du sätta dig ner och räkna lite på pluttifikatorn och undersöka om det finns någon bredd i botten. Eller tror du att Åke Svanstedt tränar allihopa.

Det är mycket vi får reda på av Johan Oraklet från Delphi blir nödig. De som spelar på trav är ”oftast helt iskalla inför vad som händer inom travsporten.”, slår Johan Esk fast.

Man undrar vilka undersökningar som ligger till grund för det bergsäkra uttalandet. Är det möjligen en snabbpoll i fikarummet på DN Sport.

Har Esk någonsin varit på en travbana eller följt diskussionerna på nätet inför en V75 omgång. Här är folk ner på luftfuktigheten i bortre sväng och om hästen har flugit för tre dagar sedan eller ifall det finns A2 på gården den eller den och den hästen har åkt i samma transport som den eller stått i ett gäststall eller hur det går med hästen som simtränar eller Svanstedts backe som numera ersatts med sand.

Hade övriga sporters fans varit lika intresserade av sporten och dess utövare så hade det nog sett annorlunda ut på våra fotbollsarenor.

Dessutom har Sverige internationellt sett mycket hårda djurskyddsregler, en fjäder i hatten för sporten som ansesledande i världen på detta område. Vad sägs om lite relativitetsteoretiskt resoneman mellan glöggpannorna?

Esk avslutar sin pinsamma odyssé mot travsporten med att berätta hur fina Disa och Tomas var . Han får nästan tårar i ögonen och han har redan bestämt sig för att det som de berättade var så som det gick hela gick till.

”Svanstedt ligger rätt risigt till i folkets domstol,” slår Esk fast.

Nej, Johan Esk. Svanstedt har blivit dömd av media, Kalla fakta, Kvällsöppet med Ekdal och av dina egna virrerier. Folket som du pratar dig varm för är som tur är klokare än så. Om du med ”Folket” menar travfolket. Om du menar hela folket så kan det möjligen stämma. Men det beror ju på att ett antal journalister inte gjort sitt jobb utan hängt ut Åke Svanstedt som en disktrasa när några före detta anställda påstår saker. Jag har skrivit för DN. Ska jag berätta något om hur det gick till och sedan ska jag bli hjälte och dåvarande redaktionssekreteraren Wifstrand ställas vid skampålen. Blir det bra som metod betraktat.

Travsporten har varit behäftad med rykten och skitsnack precis som i alla andra sporter. De som spelar bevakar sporten och alla de parametrar som finns för att deras system ska gå in. Men när de tittar på värmningen innan loppet så tittar de på hästen, rörelserna, samarbetet med kusken.

Nej, Johan Esk. Om vi hade befunnit oss i häxprocessernas tidevarv så hade du antagligen hängt på låset till inkvisitions expeditionen. Men det vi nu sett vittnar inte bara om att gränserna för media är tveksamma. Det har talats om självsanering, intern debatt och självrannsakan i publiceringsfrågor. Det verkar inte bli något av med den saken och då återstår lagstiftning. Tyvärr.

Vi behöver nämligen en modern och genomtänkt medialagstiftning som står på medborgarnas sida och inte på medias.

Det skrivs alldeles för mycket skit och vi har just sett ännu ett exempel. Om TV släpper igenom vittnen som berättar vad Disa och Tomas berättade så måste man intill visshet som söndande media vara säker på att det som de berättar är sant. Med tanke på vad som framkommit om dessa av TV4 frampushade kronvittnen ska man kanske ta sig en funderare på en del håll. Man borde kunnat ta reda på mer om deras relation till Svanstedt före och efter detta hände, deras inbördes relationer et c.

Men har man din inställning Johan Esk. Att ingen bryr sig då kan man ju bara hälla på bensin och tända på.

Du säger att Disa och Tomas såg besvärade ut. Det tolkade du som en hjältehandling. Obehaget kanske berodde på att de inte var bekväma med situationen av helt andra skäl. Det bör en journalist fundera på innan han eller hon drar bergbomsäkra slutsatser och sedan okritiskt förmedlar dessa vidare till Folket.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fantastiskt bra summering av den kroniskt okunniga Esk som nog helst av allt skulle vilja ligga och snusa på Zlatans träningskalsonger.
Håller fullständigt med dig om dessa snaskjournalister som skiter i vem dom kör över bara det gynnar deras egna karriärer.
Om Åke Svanstedt är skyldig eller inte har jag ingen aning om men blir otroligt förbannade på dessa journalister.

Anonym sa...

Du bara äger!
Jag fortsåtter att sprida din blogg.
Även om jag fördömmer djurmisshandlande träningsmetoder hoppas jag Svanstedt snart är tillbaka i "selen". Och jag tror många med mig.
Man hoppas att folk är så kloka att de föraktar snaskjournalistiken. //Sally

Anonym sa...

Hehe. Det här var kul.
Du har ju helt missuppfattat allt Johan skriver. På vissa ställen tror jag till och med du gjort det med flit. Men vi tar det från början.

Du skriver:
"Så, Esk, vad är det som inte är seriöst med travsporten jämfört med annan sport som du bevakar."

Johan säger inte att han tycker travsporten är oseriös, han säger att folk som inte sysslar med den eller spelar på trav skiter i trav.

Efter det radar du upp tillfällen där idrottare åkt dit för att fuska, kanske som ett motargument till Johans text:
"De har sina egna regler som antas vara slappare, liberalare.
Det är ofta helt fel uppfattning.
Inte minst när det gäller smärtstillande preparat. Travet tog täten, galoppen och ridsporten hängde med och i dessa områden är reglerna tuffare och vettigare än i "humansporterna".
En människa får inte ge en häst smärtstillande, eftersom män som kan tala med hästar bara finns på film och ingen häst kan säga nej.
En människa får ge en annan människa smärtstillande, att mottagaren ofta inte vet hur man säger nej bryr sig ingen om."

Stycket "Sport eller spel" är det du verkligen är ute och cyklar i.

Du skriver:
"De som spelar på trav är ”oftast helt iskalla inför vad som händer inom travsporten.”, slår Johan Esk fast."

Johan skriver:
"Är man ointresserad av att spela på trav är man ofta helt iskall inför vad som händer i travsporten."

Ser du "o:et" innan "intresserad"?
Det är själva nyckeln här. Johan sägar att de som inte spelar på trav är ointresserade av trav, och du hävdar att han säger att de som spelar på trav är ointresserade av trav. Du kan verkligen inte ha missat det här. Det är för uppenbart.

Slutligen. Ja, Johan menar folket som i svenska folket, inte de som håller på med trav. Det är själva grunden i hela krönikan. Att intresset för trav är lågt hos dem som inte spelar, till skillnad från andra idrotter där spelandet inte är en lika stor det av sporten. Och för folk utanför travvärlden är han förmodligen bränd. Men det är ingen som riktigt orkar bry sig.

Kom igen nu. Läs om det där och kom med nåt vettigt nästa gång.

Stefan Hagberg sa...

Ja,du Baron Axelsson: Det är bra att du har ögonen med dig. Det är helt riktigt att det stå ett "o". Jag hade antagligen blivit så förbannad redan i början av Johan Esk´s sorgliga krönika att det slank igenom.

Men då vet du var de som spelar har för inställning till sporten så slipper jag dra det.

Tyvärr är resten av ditt inlägg inte lika observant.

Så vad säger Esk:

Är man ointresserad av att spela på trav är man ofta helt iskall inför vad som händer i travsporten.Dels för att travet, ändå, är den del av svensk idrott som är mest proffsidrott, det finns inte samma tydliga rotsystem ner till den breda resten av idrottsrörelsen."

Vem är "man" och vad talar han om? Jag är helt övertygad om att Stig H Johansson inte tillhör spelarna. Jag är också övertygad om att alla de tiotusentals som jobbar i stall och mockar skit eller stiger upp fem om mornarna för att sela ut en häst eller följer med transporten hem efter tävling en sen novemberkväll och kommer i säng två för att stå upp klockan fem och köra jobb på isen när det är minus 20 inte gör det för att de ska samla information till nästa V75 omgång.

De är intresserade av sporten annars skulle de aldrig välja ett jobb som är så dåligt betalt.

De är bredden i sporten tillsammans med alla B-tränare och proffstall med några hästar i träning. S.edan har du de stora stallen som utgör toppen precis som i alla andra sporter

Esk dömmer ut en hel sport han verkar ha minst kunskap om hur travsporten ser ut.

"Det finns inget rykte att förstöra", skriver Esk och du påstår att han inte anklagar sporten för att vara oseriös.

Esk vill få sina läsare att tro att travsporten är en skumraskverksamhet utförd av en liten klick professionella utövare och om Svanstedt blir fällt så kommer folk att rycka på axlarna.

Så enkelt är det inte Baron Bosse.

Det finns 300 000 hästar i Sverige och antalet varmblodiga travhästar var 2006, 57 000. 12337 startade samma år.

Jag upprepar frågan. Hur många tror du Åke Svanstedt tränar? 180! Stig H då? 152! Tar alla stortränarna tillsammans så får du kanske ihop tusen hästar. Resterande 56000 vilka tror Esk och du håller på med dem. Sedan har du dessutom kallblods travare.

1237 var starthästar samma år.över 55000 travhästar som inte startar och ändå tränas för att komma till start. Det kallar jag bredd. ta procenten och överför det till friidrott, fotboll eller vad du vill.

Tack för "o":et men ta nu själv och läs Esk´s krönika ett par gånger mellan julklappsrimmen.

trött sa...

Så bra du skriver, skönt att någon med författartalang skriver ner det många av oss tänker och tycker; har inte träffat en enda bland travfolket som inte tycker att hetsjakten på Åke är förfärlig-skyldig eller inte. Dock börjar jag bekymra mig över vart denna härva ska sluta, detta efter STC:s annonsering om förhandstips inför kontroll i stallet (som fö var alldeles för rent,,)De vet självklart mer än vi och därför befarar jag att de gör detta för att förekomma vad som komma skall. För att rädda sitt eget skinn eftersom de själva inte hittat något medan andra nu gjort det, hoppas verkligen jag har fel, men VARFÖR skulle de annars gå ut med denna information på det här sättet? Åke Svanstedt är enligt min uppfattning , utan att förespråka grisfösare, ingen djurplågare, ström eller inte, då skulle inte hans hästar se ut och bete sig som de gör.
Visst är det dessutom fascinerande, i dessa mediatider för oss travfolk, att man ägnar rubrik på rubrik, tv och radioprogram på att oskyldigförklara Thomas Qvick,, medan Svanstedt, han är Sveriges mest jagade man..

Unknown sa...

Häxjakten som pågår i Sverige just nu där Åke Svanstedt uppenbart är utsedd till att bära hundhuvudet för en hel nations travport är sorgligt pinsam ur alla synvinklar.

Rättssamhället Sverige har total havererat och det som från början startade som ett pinsamt reportage av Kalla Fakta har nu lockat fram den en dumskallen efter den andra som gör sitt bästa för att svartmåla Hr. Svanstedt ytterligare.

Av den stora massan är Åke Svanstedt redan dömd och oavsett skuld eller oskuld så trodde jag i min naiva tillvaro och med alla timmar vid skolbänken på universitet i ämnen såsom lag och rätt att detta skulle vara omöjligt att någonsin ske i Sverige.

Att media och allmänheten sedan riktar in sig enbart på Åke i första hand och travsporten i andra hand när landet kryllar av glada amatörer inom alla hästsportens grenar och inriktningar som både i all välmening och i maxad okunskap mer eller mindre plågar sina hästar dagligen verkar man välja att ignorera. Hela historien är sorglig!

Stefan Hagberg sa...

Till alla: Tack så mycket för synpunkter, uppskattande ord och lite uppsträckningar. Det är bra att det blir lite diskussion i de här frågorna.

Till Trött:

Jag har också noterat STC:s Säkerhetschef Lennart Granbeck högst märkliga uttalande. Jag kommer tillbaka med en postning om detta.

Till ET: Författaren Lars Gustafsson skrev en gång dock inte om trav ungefär så här: I primitiva samhällen i mellanöstern brukade man driva in allt ont i en get och sedan hugga huvudet av geten. På så sätt trodde man att allt dåligt försvann.

Så upprepar TV4 Nyheterna så sent som i morse att Åke Svanstedt är anklagad för att ha använt grisfösare. Ingen har gjort det vad jag vet. Om något hänt så handlar det om ÅS har beordrat detta och ifall detta i så fall kan bevisas alternativt ifall ÅS har suveränt ansvar för vad hans personal hittar på som anställda.

Det är med största sannolikhet en inte helt trivial juridisk nöt att knäcka och jag gissar att Leif Silbersky som är väl förtrogen med brottsbalken kan ha ett och annat att invända.

Jag kan knappast tänka mig att Jan Scherman tar straffet för Kalla faktas Johan Åsard där den senare är ansvarig utgivare.

Till Alla:

Jag vill passa på att önska en god jul och skickar med tre osorterade julklappsrim för tre olika klappar:

Rim 1:
Med denna kan du knappast fösa gris
Men den bubblar trevligt och trivs på…

Rim 2:
Med detta kan du både se och lära
Men du måste titta riktigt…

Rim 3:
Med den här kan du om djuren värna
Här får du en…