tisdag 2 december 2008

TV-profilen, Åke Svanstedt och Stureplansprofilerna

Tack för synpunkter och reaktioner på postningen om inslaget om travet i TV4:s Kalla Fakta.

När det gäller tvååringar så är det en amerikansk sjukdom. Där startas hästar mycket tidigare och nu har vi importerat den idén. Det är en väldigt liten del tvååriga hästar som tävlar och de tävlar sällan på samma sätt som äldre hästar. Men jag kan hålla med Nina och att det är rätt tveksamt.

Många tre och fyraåringar som tävlat i USA säljs hit när de stora årgångsloppen är över där borta för två-och treåringar. Det är inte alla som upprepar sina bedrifter senare under karriären om man säger så.

Men det är inte så att alla startar tvååringar. Det finns tom femåriga hästar som bara gjort några få starter för de är sent utvecklade. Tiderna är en annan sak som kan mana till eftertanke.

Treåringar springer idag inte sällan på 1,15 tider och ibland lägre. Det var mera ovanligt för bara några år sedan. Så yngre hästar springer snabbare idag. Gör de det därför avel, träning och kost är bättre, annorlunda eller huvudsakligen för att de tränas hårdare. Där kan det i det senare fallet uppstå skademönster som STC och veterinärer forskningsmässigt borde titta närmre på.

Livet går vidare i Mellerud och jag märker att jag inte riktigt kan släppa den här historien med Åke.

Idag har en 76-årig så kallad TV-profil skjutit en annan man, skjutit mot polis som enligt vad man förstått skjutit mannen tre gånger.

Jag vet inte om det har stort allmänt intresse att veta vem mannen är, alltså känna till hans identitet. Det är tveksamt om han kommer att göra om det. På Gotland är det säkert känt vem han är hur som helt. Att den här mannen kommer att åtalas är också hundra procent säkert. Det är också säkert att han kommer att fällas för något om inte så för att ha skjutit mot polisen.

Här någonstans tappar jag tråden.

I travtränare Svanstedts fall har en maskerad före detta anställd påstått att Svanstedt använder elektricitet på hästarna för att de ska springa fortare.

Den anklagelsen riktar sig mot hela Svanstedts yrkesförsörjning och därmed ett stort antal anställda.

Det räcker tydligen för att media i Sverige ska gå ut med uppgifterna i varenda tidning. Programmet bevisade ju ingenting.

Så om en granne till den nu vilt skjutande så kallade TV-profilen uppträtt i rånarluva i TV4 nyheterna och sagt att mannen skjutit en man och mot polisen och sedan hade polisen skjutit mannen så hade man kunnat berätta vad mannen heter.

Eller är det något slags kollegial hänsyn. ”Olle” är lite lätt irriterad, men va fan han var en bra kille när han jobbade på SVT så vi behöver inte gå ut med hans namn.

I stället får man gissa. Åldersuppgifterna skiftar, han ska ha gjort två långfilmer och skriver poesi. Det passar säkert in på mer än en 70+ som jobbat på SVT. Där har vi ett annat problem precis som när det gäller de så kallade Stureplansprofilerna.

Nu är jag i grund och botten inte ett dugg intresserad av vem TV profilen är. Min reaktion är hur märkligt det än kan låta strikt principiell.

Med Stureplansprofilerna är det annorlunda.

Om jag vore kvinna och stötte på ”Stureplansprofilerna” i framtiden så skulle jag nog gärna vilja veta vad de heter. Där är det fullständigt glasklart etiskt. De är dömda för brottet i tingsrätt, hovrätt och har överklagat till Högsta Domstolen och fått avslag där.

Anhållna, häktade, misstänkta ska inte behöva få sina namn nedsvärtade. Men de här pojkarna är dömda. Då borde media talat om vilka det handlade om. Inte minst därför att det antagligen förekommer spekulationer om andra unga män i samma ålder som raggar på Stureplan.

Men media fortsätter att kalla de här två svärmorsdrömmarna för ”Stureplansprofilerna”. Det var inte heller första gången de misstänktes men den gången slutade misstankarna med att JK fick betala sammanlagt 181 000 eftersom staten ansågs att de lidit skada. När JK beslutet fattades i den så kallade 21 åringens fall så satt han dessutom redan häktad för den våldtäkt han nu är fälld för. MEN han var inte fälld i alla instanser.

De här killarna heter Andreas Jonsson och John ”Brax” Kjellström och under följande länk kan man få en bild tillskickat sig som kan vara bra att ha i plånboken om ett par år när de dyker upp på gatorna igen:

http://img530.imageshack.us/img530/1896/vidrigaasensu5.jpg

Inga kommentarer: