lördag 27 december 2008

Gojor i Förskingringen


Libanesiska papegojor i Flyktingläger




Det blev ingen snö på potatislandet. Julen i Kungsberga var frostnupen men kan knappast kallas vit. Det var i varje fall några helt underbara dagar med familj och släkt. God mat och dricka.

Sista rycket blev biscotti ett slags italienska skorpor som vi gjorde på julaftonens förmiddag innan vi åkte till landet. Doppas med fördel i en fem stjärnig ungersk Tokajer. Rekommenderas även andra tider på året.

När det var dags att kvista över till svågern och Kalle passade Spiken på att sminka sig i kattskit som han hittat trädgården så det blev till att dressa om till kallingar och skura hund. Själv var han helt oförstående och sällsynt nöjd med sina nya fartränder.

Jag ska inte gå in mer på julaftonen men den var väldigt lyckad och alla stöp i säng sent om natten med en leende som man kunde förunna alla en dag som denna.

Efter tre slappa dagar planerar vi att återinträda i stratosfären.

Samtidigt ska man bestämma sig för hur hästarna ska springa på Solvalla.

Spika Triton eller inte spika Triton. Det skulle väl vara Adams Hall och Debbie Brodda emot då. Vånda.

Bläddrar runt lite för att få lite ny information. Juan Carlos som spik? Tom Raider och Steel Pepper…

Snubblar över Dennis Ek:s brev som efter julskinkan inte verkar helt säker på att Åke Svanstedt ska få kratsa hovar i Stall Rosas stall längre. Märkligt med tanke på alla vittnen som fanns för en vecka sedan. Nu är det helt plötsligt inte troligt att en domstol skulle fälla Åke på grund av en grupp vittnen och Dennis verkar inte heller hålla för troligt att det finns någon teknisk bevisning. Times the are a changing, som Bob Dylan sjunger.

Men Dennis Ek verkar ändå uppiggad av vetskapen att även om Åke frias så är han dömd av folket.

”Det känns som att vi får ett liknande scenario här. Svanstedt friad av tingsrätt men dömd av folket.”

Förutom att Dennis Ek är lite väl snabb och glömmer bort att innan någon blir dömd i tingsrätt så ska det väckas åtal till att börja med.

Det är just det som är problemet. Redan innan den rättsliga processen har haft sin gång så har Dennis Ek och en del andra fällt. I en rättsstat måste man försöka ordna allt så att rättliga frågor inte avgörs av en folkpöbel som rullar runt medborgare i tjära och fjädrar längsmed Storgatan.

För de ”som vet”, och älskar uttrycket ”ingen rök utan eld”, eller kan bevisa saker och ting med att ”jag känner några” eller har en ”säker källa” eller "har en syster som har en pyssling som har en brorsa vars farmor har en brorsa som prata med en av Svanstedts före detta anställda på Konsum 1987" så är det bästa som nu kan hända att förundersökningen läggs ner. Då kan de fortsätta kladda runt och suga tand medan de stärkta av uppmärksamheten kring sladdret tvinnar nya spännande historier.

Det bästa som kunde hända är att det väcks åtal mot någon eller några och att vittnen och omständigheter tvingas fram i ljuset i en riktig domstol. Det behöver inte nödvändigtvis vara Åke Svanstedt som är svarande i ett framtida mål. Det kan lika gärna vara ett förtalsmål där de som anklagat Svanstedt får vittna under ed.

STC borde ta sig en allvarlig funderare över om de själva skött den här affären på bästa vis ur många synvinklar. Blev inte STC:s säkerhetschef Granbeck rätt citerad i Travronden så vill vi se en dementi. Det duger inte att Granbeck sladdrar runt på bygden om att han blivit felciterad.
Den som anklagats arbetar idag som proffstränare men inte hos Svanstedt och det finns minst ett annat fall där folk hört av sig till Jordbruksverket. Om STC ska ha en tipstelefon så borde man alltså breddat frågan en smula.

Som ett bra tips så kan jag rekommendera Granbeck att fortsättningsvis begära att Travronden skickar över alla citat för påseende till Granbeck. Det har han rätt till och borde rimligtvis känna till. Vad journalister skriver för övrigt har han ingen rätt att se eller ha synpunkter på.

Dennis Ek är orolig över att STC nu inte ska göra en ordentlig utredning ifall förundersökningen läggs ner.

Vi är inte där än, men STC bör för sin egen skull reda ut den här affären till grunden och gärna låta någon eller några som inte deltagit i de inte turerna gör det. En oberoende utredning åtminstone i den del som rör STC:s eget agerande. Det skulle inte minska förtroendet för STC.

Ser att Anders Darenius hittat en ny undersökning. Den här undersökningen är enligt Darenius från 2006 och visar på magsårsförändringar hos 70 procent av hästarna. Det ska enligt Darenius gällar ”travhästar i träning och tävling hos nio olika tränare” Det märkliga med Darenius är att han aldrig verkar vara intresserad av att tala om var undersökningarna publicerats och vem som gjort dem. Hans förra undersökning var från 2004 och den har ingen återfunnit. Nu är det han själv som skriver till Travronden så chansen var god att han skulle fått in lite källhänvisningar. Efter jul lovar jag att jag ska gå till botten med alla dessa undersökningar om magsår, lungblödningar, munskador. Var så säkra på det.

Till dess: God Fortsättning!

Till Dennis Ek:s Fredagsbrev hittar ni så här: http://www.stallrosa.se

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid lika bra och välunderbyggda bloggar. Visst är det intressant att se hur många fladdrar i sina från början "bestämda" åsikter hit och dit.

Darenius för övrigt verkar det ha brunnit för. Snacka om att bli "blockerad" och går på likt en don Quixote i kampen mot väderkvarnarna.

Anonym sa...

Är Dennis Ek orolig för att STC ska lägga ner Svanstedtaffären?

Dennis Ek borde oroa sig mer för sina oreglerade skulder hos Solvalla häst klinik.

Ser fram emot din utredning om lungblödare o.s.v.

God fortsättning // Sally

Anonym sa...

Anders Darenius om alla påstoenden om travsporten, han kom ju från en annan del av hästsporten nämligen RID sporten där har vi ju inga problem av större art som,barrering,senskydd med nubb(spik)för att det ska göra ont om dom slår i en bom även grisfösare för att få dom som bromsar mot ett hinder att hoppa så han e rätt man att dömma travsporten med sina på hopp.