måndag 15 december 2008

Fri Skomakt eller tvärtom

Who´s Next!

George W Bush fick en 44:a susandes över skallen på en presskonferens i Bagdad.

Aftonbladet och andra kvalitetsorgan gör en stor sak av detta. Det är naturligtvis en nyhet som tårtan på vår egen kung. Ingen tvekan.

Men i detta fall är det absolut något mer.

I Sverige utses utan blygsel goda och dåliga människor. Jag vet inte riktigt hur det här uppkommit. Är det handvrängarna i frimureriet som dunkar sina hjärnor tre gånger i bordet och bestämmer vilka som är goda eller onda.

Kanske. Fast inte så troligt.

Problemet med goda och onda människor är att i Sverige som redan belastas med en sen utveckling så biter den här metoden skallen av varje försök till dialektisk synsätt, intellektuell debatt eller problematisk förhållningssätt. Bush är en skitstövel och därmed basta. Jag följde det värsta dyngskyfflandet två gånger på avstånd i regionen. Den första gången 1991 och den andra 2003-2006.

Nu ska Bush gå så ni behöver inte försvara folk som kastar skor på några år. Republikanska AB är djupt bekymrade när Kungen får en tårta i nyllet medan man applåderar skokastande irakier.

Bush kommer precis som Nixon(öppnandet av USA och Kina-relationerna) att bli ihågkommen. I Bushs fall för att ha befriat det irakiska folket från Saddam. Det kommer att ta några år men det kommer. Hans Blix däremot kommer att bli ihågkommen som chef för IAEA för att inte ha upptäckt och försökt åtgärda Saddams nukleära program under 80-talet.

Min mammas mor drog rot.

Jag vet inte om ni vet vad det innebär att dra rot.


Min klasskamrat brukade åka till Margit i Ängelholm. Hon kunde spå. Sas det. Åtminstone tog hon betalt för att spå.

Vi har fortfarande ett talesätt som lyder ingen rök utan eld. Man kunde vända på det. Då skulle det bli något bättre men det stämmer inte ändå. Ändå är det ett av våra vanligaste uttryck.

Det fanns en annan skoman som satt och dunkade sig sko på Saddams staty när den föll för fem års sedan våren 2003. Står det 1-1 eller?

Hade Blix, Wolfgang, Jönsson och Bo Inge och de andra mjuklallarna fått bestämma så hade FN hävt sanktionerna och lämnat tillbaka kurderna och shiamuslimerna till Saddams omvårdnad 2003 eller senast 2004. Ivrigt påhejade av säkerhetsrådsrepresentanterna Frankrike och Ryssland som redan i hemlighet skrivit under feta oljeavtal. Sedan hade samma gäng organiserat namninsamlingar för Amnesty och Human Right Watch när imperiet slog tillbaka någon gång under våren 2005.

Nej, det kommer nog att dras rot i Sverige i några hundra år till.

Det förtjänar vi.

Inga kommentarer: