onsdag 1 oktober 2008

Det blir Carlyle som anger tonen

Jo, nu när jag följer debatten om den amerikanska finanskrisen så får jag en märklig känsla i magen. Det är något som inte stämmer. Det här är inte huvudnumret. Vi bevittnar snarare ouvertyren till något mycket större.

Ja, ja eller hur. Man vill ju gärna att det ska vara så.

Egentligen började det med att jag snubblade över ett namn. Carlyle Group. Det var några månader sedan. Jag höll på med research för en roman. Plötsligt fanns det där. Vid sidan av Halliburton, KBR, Cheney, Rumsfeld, George W Bush, George Bush Sr.

Ett stort investment bolag med tillgångar för 90 miljarder amerikanska dollar. Investerar i militär industri, säkerhet, fastigheter. Startade 1987. Inte dåligt marcherat.

Men så har företaget också en osannolik sammansättning.

Rumsfeld jobbade där, G W Bush jobbade tidigare där. Bush pappa jobbade där till helt nyligen. Bin Laden familjen var en av investerarna till det blev för kontroversiellt efter 9/11. Förre amerikanske utrikesministern James A Baker jobbade där, förre brittiske premiärministern John Major, förre amerikanske försvarsministern Frank Carlucci. Alla satt de i styrelsen eller hade rådgivare toppositioner i bolaget.

Ja, men det var då. Nu har de avgått och Bush har varit president i åtta år.

Louis V. Gerstner, Jr, Oliver Sarkozy, Christopher W. Ullman och många fler har eller har haft positioner där.

Gerstner som var ordförande i IBM under många år och tidigare chef för American Express. Nicholas Sarkozy bror till en annan mera känd Sarkozy, nämligen Olivers bror Nicholas.

Men Oliver finns kvar och har haft ett avgörande inflytande över en lång rad företagsaffärer för Carlyle. Han leder en grupp inom Carlyle kallas Global Finances Services Buyout som bl a sysslar med omstruktureringar av företag. På hans avdelning jobbade till helt nyligen en viss David Zweiner.

Oliver Sarkozy var tidigare på Credit Suisse First Boston och UBS. På UBS arbetade Sarkozy med ett antal stora bankköp, sammanslagningar och försäljningar av banker. Bl a när Wachovia köpte Southtrust för 14 miljarder dollar.

Wachovia som gjorde ett antal mycket stora bankförvärv under början av 2000-talet, bl a Prudential Securities, Metropolitan West Securities, Westcorp och Golden West Financial.

Plötsligt under andra kvartalet 2008 visar Wachovia en gigantisk förlust 8,6 miljarder dollar och den 29 september meddelar staten vis FDIC att Citigroup tar över driften.

Ungefär samtidigt sker följande: David Zweiner från Carlyle blir ny vd på Wachovia medan Wachovias förre finanschef James Burr kom till Carlyle i somras. Jag bara skojade. Det var såklart tvärtom.

Men Zweiner finns kvar som medarbetare i Carlyle.

Både Sarkozy och Zweiner kom till Carlyle för att bygga upp avdelningen så sent som förra året.

Wachovia har varit i blåsväder för helt andra saker. Falska sedlar, checkar som saknat täckning för mer än hundra miljoner dollar och senast 2008 en utredning med misstankar om pengatvätt åt Mexikanska och Colombianska företag. Nu ska de sägas att det vara flera banker som granskades.

Wachovia är idag USA:s 46:e största bank.

Carlyle Group har investeringar i mer än 600 företag över hela världen. Det är ett privat företag vilket gör att insynen är begränsad.

En annan av Carlyles prominenta medarbetare är David M. Moffett med förflutet i ledande positioner vid ett antal banker bl a BankAmerica Corporation och som rådgivare vid Standard & Poors ratingavdelning. Han sitter också i eBays styrelse. Moffett blev den 23 september i år chef för Freddie Mac men står fortfarande upptagen som medarbetare i Carlyle. Freddie Mac är ett av de två stora havererade amerikanska bolåneinstituten som staten nu tagit över.

Freddie Mac och Fannie Mae har tillsammans åtaganden på bolånemarknaden för cirka 6000 miljarder dollar, vilket är ungefär hälften av den totala marknaden.

Jobbet fick Moffet av Henry ”Hank” Paulson, finansminister i Bushadministrationen. Paulsson som själv kom från en ledande position vid före detta investmentbanken Goldman Sachs 2005.

En av Paulsons närmaste medarbetare, biträdande finansministern hette till Randal K. Quarles.

Han jobbade på US Treasury(finansministeriet) redan på Bush Sr. tid under Brady 1990. Sedan jobbade han på juristfirman Davis Polk & Wardwell till 2001 då han blev övertalad att återvända till US Treasury(Finansdepartementet) Där jobbade han fram till 2006 och inte med vilka frågor som helst. Som vice finanisminister(under secretary) hade Quarles hand om finansmarknaden, kapitalmarknads policy, utarbetandet av administrationen policy för kapitalmarknads instrument som kallade hedge fonder och derivat. Vidare regleringsreformen för Fannie Mae och Freddie Mac. I princip alla Bush administrationens reformer när det gäller regelverken inom det amerikanska finanssystemet.

Nu har Quarles nytt jobb och arbetar på Carlyle med Sarkozy och före detta ordföranden för JP Morgon & Co Sandy Warner, också den sistnämnde på Carlyle.

Den 6 april i år var Quarles gästtalare på Washington D.C. National Economists Club där talade han bland annat om problemen på bolånemarknaden och inom banksektorn.

Han diskuterade problemen att få fram det kapital som skulle komma att krävas för att lösa krisen och framhöll där möjligheterna för företag som Carlyle. En av de förändringar som han efterlyste var att begränsningarna för den andel som ett företag som inte är en bank kan äga i en bank måste ändras.

Ett par månader senare talar nyhetsbyrån Bloomberg om att representanter Carlyle just diskuterar detta med amerikanska Federal Reserve. Att sådana samtal förts har också bekräftats av Carlyle.

Företaget nämns ofta som närstående familjen Bush och Bush Sr. var till helt nyligen aktiv i bolaget. Vem som rent faktiskt äger Carlyle är ett mysterium. Det har antagits att Bush familjen har intressen i företaget. Det startades 1987 av David M. Rubinstein som hade ett kort förflutet i Carter administrationen i början av 80-talet. '

Idag leds företaget av samme Rubinstein som också sitter i 30-talet prestigefyllda styrelse alltifrån Harvard till JP Morgans nationella råd.

Men också Carlyle har stora intressen att bevaka i finanskrisen.

Carlyle Group startade ett dotterbolag Carlyle Capital Corporation 2006 . Innan någon hann säga flaska hade Carlyle dotterbolag lånat 21 miljarder amerikanska dollar av olika banker som säkrades i amerikanska bolåneinstitut. Sen gick det inte så bra. I mars 2008 annonserade man att dotterbolaget skulle gå omkull då hade man skulder på nästan 17 miljarder dollar som man inte kunde betala till långivarna som var amerikanska banker. Då hade man femton dagar tidigare fått en ren årsredovisning underskriven PriceWaterhouse. Utredning pågår.

Många har intressen i Freddie Mac och Fanny Mae. Många är intresserade av att deras intressen kommer att prioriteras. Det kommer att finnas goda möjligheter att göra klipp när hela branschen stuvas om. Speciellt för de som inte får tårar i ögonen så lätt. Jag håller en krona på Carlyle.

Gör Moffett och Paulsson ”bort sig” så finns det säkert en öppen dörr en bit ifrån vita huset där Carlyle har sitt kontor. Då är säkert Bush och Rumsfeld redan där och fikar. Sedan kommer kanske Cheney förbi.

Hur som helst så skulle jag hålla ögonen på Carlyle Group. De kommer att tjäna pengar men frågan är vem som ska betala.

1 kommentar:

Adryan von Linden sa...

Kul att även du har hittat Carlyle Group... Du är på rätt spår, är något värt att följa upp så är det Carlyle. :) Bofors är ägd av Carlyle Group via Brittiska BEA-system och nyligen köpte man Globen.

Intresserad att göra något?