torsdag 23 oktober 2008

Söder

Renskurat och fint var det på ”Söder” ikväll. Det är så med alla ställen. De behöver uppryckning ibland. Salem, Norrlands Gunnar och hororna hade bänkat sig för kvällen. Boz hade lagt på nya dukar och nått pynt med höstlöv i vaser som såg ut att kunna ta fyr när som helst. Men tanken var fin och Snälla Sally hade kommit förbi med olja till de små fotogenlamporna. Det är inte bara att sopa in pengar på en krog. Precis som i ett samhälle måste organisatörerna anstränga sig lite då och då.

En släkting som ingen visste vad hon hette jobbade med serveringen. Hon var nog inte så gammal. Jag minns när man jobbade på krog i den vilda ungdomen. Först som smörgåsnisse på Traveline och Svea Star som gick mellan Helsingborg och Travemünde och sedan på Nya Avenyn, Linnea och Vikens Värdshus.

Då kunde man jobba tre kvällar i veckan och ändå gå runt på det. Vad hände med den tiden?

I morgon kommer Carina. När matte kommer är det storstädning. Då går Spiken till dörren och passar. Storstädning är lika med att matte kommer hem och luktar intressant.

Så får han en tysk mus som Carina köper under mellanlandningen i Wien. Den brukar han bli glad åt och sedan åker ögonen ut. Alltid ögonen först och sedan fyllningen. Det är ett slags rituell avrättning.

Spiken är bra på det där med vad som ska hända. Han kommer med tips som att brevbäraren hans fiende nummer ett är på ingående. Intuition kan man kanske kalla det.

I USA finns det en myndighet, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Det är dit alla havererade banker och kreditinstitut nu vänder sig för att gråta ut och får sina skitlån inlösta. Fannie, Freddy, IndyMac för att ta några.

Chefen är en kvinna och heter Sheila C. inte Sheila E. och efternamnet är Bair inte Blair. Hon kanske kommer att uppskattas om några år. Hon höjde tidigt ett varningens finger när hon undrade varför alla snackar om stöd för banker men ingen prata om de som får gå ifrån sina hus.
I dagens Wall Street Journal redovisas hennes öppningsanförande inför ”The Senate Committee on Banking, Housing and Urban Affairs”.

Det hon redovisar är en plan för att lägga om mängder av huslån så att dessa belastar den enskilde låntagaren mindre så att de slipper lämna sina hem.

Att många har köpt lägenheter till höga priser i Sverige de senaste åren är ingen hemlighet. Så vad görs nu innan i vårt eget land. Nu har vi ett annat system men låt säga att eländet fortsätter några år. Då kommer inte bara Volvo att drabbas av uppsägningar. Varför inte justera hela marknaden för dessa grupper under den tid det tar för ekonomin att återhämta sig. Om 100 000 hus- och lägenhetsägare får gå ifrån sina bostäder kommer det att drabba hela finansmarknaden. Men om det finns en möjlighet att stabilisera räntorna och amorteringarna på en nivå som folk klarar så kan man på så sätt minska den så kallade oron.

Kom ihåg att det var fina fisken i Sverige för en månad sedan. Väl rustade och ordning på grejerna. Nu låter det lite annorlunda och då får man kanske bita i det sura äpplet innan det sura äpplet själv biter en.

Vi har visserligen ett annorlunda system men det finns likheter. Det gäller att underhålla sina system inte bara på krogen.

Spikens nos syns utanför täcket. Svärmor har lånat ut sin röst till Dolmio såsen i tevereklamen och nu tror han att det kan vara mat på gång. Klok hund!

http://blogs.wsj.com/economics/2008/10/23/bair-testimony-on-foreclosures-and-stabilization/

Inga kommentarer: