söndag 19 oktober 2008

Söder

Vi satt nere på ”Söder” och kollade när personalen spolade planen för vinterns bandysäsong på Zinken. Boz har ordnat med internteve direkt till rinken. När det tog slut slog vi över till Agenda för alla var hjärtligt trötta efter helgen.

Den här söndags kvällen hade de engagerat Figge. Det slår mig att en del reportrar faktiskt har ett bäst före datum. Jag tror att Figge borde vara chef eller något. Han körde nån blandning mellan Konsumentekot och ordentlig SVT pojke. Svårt att avgöra vilket som var sämst. Den energiska Ordinarie såg stundtals pinsamt berörd ut.

Det var ordentligt med tungmålstalande och Odell trivdes ordentligt.

Alla var där och biktade sig. Odell och Majspojken Östros, Krugman på länk, Borg, Vanja Lundby Wedin, Magnus Böcker på länk, Claes Dinkelspiel och Stefan Ingves. De hade till och med lyckats få dit Stefan De Vylder och en grönsak, Rockström och så Lars Ohly som tuggade på om sin marknadsfundamentalism. Jag tror det är så nära fundamentalism Lasse kan komma.Geléråttan som annars har ägnat helgen åt att pussa på sossarna dörr tills färgen flagnade. Det var bara Mona och Pigge som fattades och Mumintrollet förstås.

Ni fattar själva. Norrlands Gunnar var djupt imponerad och spände fast sig bakom biran.

-Nu, jävlar sa han.

Alla i studion var överens om att det var allvarligt och att alla borde ha bättre moral och sedan försökte Figge som har varit överbetald de senaste tjugofem åren ta på sig ”Det bli ju vi som får betala” kostymen. Men Stefan Ingves spände ögonen i Figge och förklarade att det blir ännu jävligare om vi inte betalar kalaset.

Det var en långkörare och när allt var slut satt man helt stenad. Vad hände? Svaret är att inget hände.

Sop-Roffe ringde och beställde sin specialmacka med köttbullar och räksallad. I morgon är det måndag som vanligt. Det enda som har hänt under helgen är att Sydkorea beslutar slanta upp för sina banker och att en holländsk bank har problem. Vi kommer att få höra mycket sånt framöver.

Borg sa däremot en intressant sak. Han trodde att folk skulle ha lite svårt att acceptera alla pengar som nu hamnar i banksystemet om det inte krävs lite motprestationer. Så det blir inget julbord i år bankers!

Det är den där balansen som intresserar mig. De fem högsta cheferna i fyra stora banker. Falkengren. Hade hon 8 miljoner i lön och fyra i bonus eller var det tvärtom. Vi säger att hon är representativ. Fast Handelsbanken har inga bonusar. Vi säger att det var fyra och nu alltså tre banker. Vad blir det? 4 x 3 x 5 = 60 miljoner. Bankerna sparar 60 miljoner och får låna 100-200-300 miljarder eller troligen hur mycket som helst till konkurrenskraftiga villkor. Det Borg erkände var att det var bra villkor för bankerna för att få de där pengarna. Så därför måste man inställa några bonusar några år och ett par julbord. Så inte folk blir förbannade och slaktar upp några bankdirektörer.

I morgon är det vanlig måndag. Börserna öppnar och regeringen ska lägga fram ett hårt paket eller mjuk beroende på vem som får betala. Men det visste vi ju redan.

De talades mycket om girighetskompass, ett nytt ord och ett tag trodde jag Mats Odell skulle börja gråta så hänförd blev han av sin egen bekännelse. Halleluja vare pris!

Det var som ett gammal hederligt väckelsemöte i Kramfors.

Inga kommentarer: