fredag 10 oktober 2008

Den lilla giriga människan i politiken

Så vad är det som marknaden vet som inte vi andra dödliga vet? Det kan man fråga sig. Här nedan redogör DI:s Bengt Göransson som varit tidningens Wall Street krönikör under många år för det så kallade läget på Wall Street inför fredagens öppnade. PANIK, är väl bara förnamnet.

Igår gick en före detta Riksbanksledamot i Sverige ut och sa att räntan borde ner flera procent på en gång. Samma person är chef för 4:e AP fonden. Vad drar jag för slutsatser av detta?

Nej, Mona Sahlin. Jag tror inte att det handlar om ifall du ska krypa i säng med Peter och Maria eller Lars eller allihop samtidigt eller ingen alls. Det handlar om något mycket, mycket större som just nu sker alldeles NU.

Hela det ekonomiska system som byggt upp efter andra världskriget är just nu i färd med att bryta samman. Det handlar inte om en lite avmattning i konjunkturen eller lite räntehöjningar. Det handlar just nu om att det finansiella system som de bästa skolorna utbildat studenter för inte lyckats med annat än att förstöra kapital i en omfattning som de kommer at ta åratal att ens räkna ut.

När riksbanken förutom gigantiska utlåningar till banksystemet äntligen sänker räntorna om alla villaägare och bostadsrättinnehavare som de senaste månaderna plågats av så säger bankerna helt fräckt att de inte alls tänker sänka de räntor de höjt utan först ska se över sina marginaler. Det vill säga de ska rädda sina spekulationer och dåliga affärer och sedan kan eventuellt vanliga svenskars villor och bostadsrätter komma ifråga.

Nu kan man ju som Anders Borg och en del andra skylla på att det finns några ruttna äpplen i korgen, men så enkelt är det ju inte.

Det här började för många år sedan på 80-talet med en slags avregleringsekonomi som skulle frälsa alla. Grundtanken var möjligen god men närmast av religiös natur. Individen är god och strävar av naturen mot att maximera sitt eget och därmed det allmännas bästa.

Härav kommer allt prat om att individen, den enskilda människan är bäst skickad att ta hand om sin egen framtid i varje givet skede. Hon ska själv betala sin sjukvård, pensionerna ska aktiefieras, jobbet ska bli flexibla, projektifieras, skolan ska diversifieras, individualiseras. Grundtanken är lysande ett slags jättelikt IKEA där alla individer monterar ihop sitt eget Shangri La.

Det som började med tårar i ögonen, slutar med tårar i ögonen.

Vad sägs i stället om att vi nyss kutade runt i djurhudar och högg ner varandra för en vildsvinsstek? Vad sägs om att människan är girig?

Mona Sahlin och hennes parti har ingen väg ut ur detta. Jo, den vanliga. Svenska folket ska betala notan, spara och hålla igen för de få jobb som finns kvar inte ska försvinna och nuförtiden så vet alla svenskar med en aktiefond vad som kan hända om det blir oro i systemet. Så nu ska vi sitta extra still i båten och sedan kommer det lite retorik innan valet som väter ner brallorna på nostalgikerna.

Ohly som just avpolletterats av SAP med hänvisning till att han inte var att lita på när det brallar i byarna, går ut i Svenska Dagbladet idag och tuggar sina vanliga kokablad:

Marknadsfundamentalism, spekulation istället för samhällsnyttiga investeringar och så ska man höja ersättningarna till arbetslösa och sjuka.

Ohly hade haft ett gyllene tillfälle just här mitt i denna kris att samla vänstern kring ett program som skulle tvinga Mona Sahlin och resten av högern inom hennes parti att erkänna efter valet 2010(om inte förr) att det krävs en allians med vänstern och inte mitten eller högern.

Mona Sahlin har gjort ett gigantiskt misstag, både politisk och taktiskt. Hon förstår uppenbarligen inte konsekvenserna av vad det är som sker framför ögonen på henne.

Ohly tigger och ber att få prata med sossarna. Han vill så gärna åt en ministerpost att han totalt glömmer att det som inte fungerat tidigare kräver en ny politik. Men V har varit så sugna på att vara med i en regering att de helt tappat perspektivet och därmed väljarna.

Faran med Ohlys fantasilöshet och brist på långsiktiga politiska lösningar och Mona Sahlins val är ett högt spel. Antingen kommer Sahlin att tappa väljare till V, dra till sig några mittväljare och ompröva sitt beslut. Då kommer v,mp och s inte att behöva vara oroliga för ett sd. Ja, så här kan man ju spekulera.

Men faktum är att oavsett vilka taktiska piruetter riksdagspartierna gör innan valet så behöver Sverige och resten av världen se en ny ekonomisk politik där vi tar hänsyn snarare till att människan är ett litet girigt djur än ett stort gossigt individdjur som bara vill allas bästa och skapar system för detta.

Sedan kanske om tre- eller fyratusen år så kan vi kanske överlåta saker och ting till en marknad bestående av goda individer.

Klipp gärna ur nedanstående och spara till nästa gång, alltså innan nästa gång:


Dagens Industri 2008-10-10:

Wall Street: Klockslaget som håller världen i ett järngrepp idag

Uppdaterad 2008-10-10 07:17Klockan 15.30, svensk tid, öppnar New York-börsen idag.


Världen håller andan. Varje handlare här nere på börsgolvet, varje fondchef och investerare på Nedre Manhattan och i finansdistrikten runt om på jordklotet, har bara en enda sak i huvudet idag. Hur kommer USA-börsen att gå nu? Rädslan för att bli sittande med en gigantisk Svarte Petter skrämmer hanken av Wall Street-folket. Jag hörde det hela kvällen igår, i telefon och på möten, har aldrig hört sådan här panik förut här. Rädda, nervösa, oroade över att recessionen redan är här och har en global spridning. Ingen har förtroende för någonting eller någon. The Confidence Factor, vad är det för något löjligt? Fundamenta? IBM väntas komma med en rapport som är mycket bättre än väntat? Ingen här bryr sig längre. Ingen här vet riktigt vad man sitter och väntar på. Ingen förstår varför Libor inte rör sig i rätt riktning. När sätter Fed och finansministern igång med en konkret räddningsplan, inte bara en massa teorier? Vad väntar vi alla på egentligen? Håller vi på att överdriva oron så att den blir självuppfyllandet, eller...? När kan vi kalla det en botten? Är det 800 punkter till i backen eller är det 1000 punkter? Hur vet vi när det är en botten? Nästa stödnivå för Dow Indexet är 7 500, vad händer sedan? Bara frågor, frågor, frågor... Bästa Wall Street, samla ihop nervbuntarna, plocka fram sunda förnuftet och försök att se mer optimistiskt på börsen och framtiden, please! Efter regn kommer ju alltid solsken, inte sant???

Inga kommentarer: