tisdag 30 september 2008

Bildt bloggar om Dnepr:s historia medan världen trillar samman

Brukar kolla på Carl Bildts blogg ”Alla Dessa Dagar”. Han är en av få svenska politiker som har någon internationell vana på högre nivå förutom Margot Wallström och möjligen folkpartikeln Cecilia Malmström.

Sierskan Saida är död. Må hon vila i frid men jag tror att hon kunde levererat mer handfasta råd än de CB levererar idag på sin blogg. Antingen var det mycket champagne i Ukraina eller också stötte han i huvudet när han lämnade regeringsplanet.

”Att det amerikanska representanthuset nu överraskande underkänt den stora kompromissen om det finansiella räddningspaketet för oss mycket snabbt in i en situation av mycket stor global finansiell osäkerhet.

Kanske finns det någon snabb väg ut ur detta. Det får de närmaste dygnen utvisa.

Men vad som nu äventyras är inte bara finansiell stabilitet, utan också tilltron till USA:s förmåga till globalt ledarskap och ansvarstagande.

Och det kan komma att få politiskt konsekvenser väl utöver de finansiella.”

Så vad har regeringschefen Reinfeldt att tillägga i ämnet som åtminstone oroar större delen av den svenska befolkningen och är den viktigaste frågan i världspolitiken. Mja, han talar om att aktieägarna är luttrade och manar till lugn.

Vi får också vet att vi är en liten öppen ekonomi.

Det är ungefär som att öppna fel dörr, upptäcka att man är på en bastuklubb och samtidigt tappa byxorna.

Tar man uttalanden från Borg, Bildt och Reinfeldt och lägger dem bredvid varandra så slås man av en sak.

Antingen är det så att de inte tycker att det finns något problem för svensk ekonomi och har teckning för det eller också är de helt vettskrämda och har ingen som helst aning om vad de ska göra förutom att be Ingves & Co emittera statsskuldsväxlar och skicka ut mer dollar på marknaden.

Hur ser egentligen Sveriges risk exponering ut, hur ser svenska företags belåning etc. ut. Swedbank hängde på gärsgårn menar en del. Var det så eller?

Med tanke på att vi rusar rakt in i en världsomspännande finansiell kris som är den värsta sedan 20-talet så agerar den svenska regeringen som en tidigare regering fast i ett helt annat ärende.

Bildt kasar runt i Ukraina och skriver små historiska kåserier medan svenska folket sitter hemma och biter på naglarna och undrar om världen ska trilla ihop eller inte.

Jag förstår inte vad som händer och jag misstänker starkt att det gör inte den här regeringen heller.

Så nu väntar vi på Mona och Lillpersson. Gud hjälpe oss!

Inga kommentarer: