måndag 6 oktober 2008

PV som förebild

Rallybilar och takgök



Det har varit en trevlig eftermiddag. Min svåger medverkar i en film som heter ”Rallybrudar”. Det var förhandsvisning på Grand och filmen tog mig tillbaka till 60-talet med Volvo Amazon, VW bubblor, Volvo PV, Pucko och limpmackor med ost

Jag tror inte att livet var lättare då. Speciellt inte om man var tjej. Men det fanns åtminstone ett par illusioner som man inte hade blivit berövad.

När man sedan kliver ut i höstsolen på Sveavägen är det som vanligt. Börsen har fortsatt dyka. Kvällstidningarnas redaktörer verkar ha fått ett allvarligt samtal från Överstyrelsen för Psykologiskt Försvar för den ena skriver att Skolmaten är dålig, vilket vi i och för sig kände till sedan 60-talet och den andra botar svullen mage.

Medan jag vandrade bort mot Hötorget slog det mig plötsligt att människorna runt om såg bekymrade ut. Är det verkligen vad vi behöver. Så när det är kris i landet och världen så plockar Sverige fram Bert Karlsson som enligt min uppfattning lätt platsar bland de femtio minst pålitliga svenskarna. Kantarell Bert får tala om att skolmaten är sämre än kattmat. Att just Bert Karlsson är inblandad gör mig omedelbart misstänksam. Antagligen har han just kommit på en lysande idé om att ta över skolmaten i hela Sverige och göra om det till Karlssons Frestelse.
Det är sådana pseudohändelser som får mig på tårna.

Hur det egentligen var med den svullna magen vet jag inte. Man ska nog inte dricka mjölk som Bert i varje fall.

Jag vet inte men jag föreställer mig att Sverige intellektuella reserv sitter hemma och plitar på något epokgörande som innebär att det som händer i ekonomin inte bara kan förklaras utan samma personer också kan tala om hur vi för all framtid ska slippa en liknande situation igen.

Två saker har jag lärt mig i livet. Ett socialistiskt samhälle som fungerar har jag inte sett. Men jag har inte heller sett ett kapitalistiskt samhälle som fungerar.

Vad jag har sett sedan den tid på sextiotalet som jag tillbringade bredvid min farbror som körde in rallybilar på sin fritid är ett samhälle som stadigt gått från en stark och ibland överbeskyddande stat till dess motsats.

Det började med strukturomvandlingar inom industrin och fortsatte med stål och varvskriser, anpassning, glesbygdsstöd och AMS, avregleringar på 80-talet, fastighetskris och bankkris, följt av åtstramningar, svångremmar, värnskatter, IT-bubbla, åtstramningar, spara, duktiga Persson och nu en finansiell kris som ingen ens verkar förstå.

Vi lever i en datoriserad modern värld där jag kan komma i kontakt med hela världen på en sekund via nätet. Det borde bekymrat den tidigare regeringen liksom de sittande mera hur en sådan marknad bör vara beskaffad för att fungera. Jag talar om den finansiella. Vilka regler måste man ha? Man kan inte tro att människor som sysslar med finanser är goda människor. Det finns inga empiriska fakta som stödjer den tanken. Alltså borde det som nu hänt inte hänt.

Men när det nu ändå hänt så vill vi höra av specialisterna dels varför det hände och sedan måste vi skapa regelverk som ser till att det inte händer igen. Vi har automatiska börsstopp, så varför fanns det inga finansiella stopp i systemet.

Det svider antagligen för den nuvarande alliansen med pigga små ekorrar som Maud, Mats och Anders att deras system inte fungerar. Kom inte dragande med några giriga direktörer. Det är det finansiella systemet skapat av politiker som tillåtit giriga direktörer och företag att skapa denna sörja som nu svenskar och andra ska få betala.

Det kommer att bli mycket svårt för någon regering i framtiden att be några hålla igen lönebildning, reformer etc. Själva finessen med hela efterkrigspolitiken har ju varit att ifall vi bara sitter lugnt i båten och inte kräver för mycket så blir allt bra. Jag tror vi kan vara överens om att det inte blev så. När notan är klar så har vi förlorat. De som drog oss in i detta har fallskärmar, livstidsavtal eller får nya jobb som ambassadörer, landshövningar och chefer för statliga myndigheter eller hos någon PR firma.

Vad vi behöver är något att tro på. Något nytt. Sarah Palin har helt rätt. Det behövs något nytt i amerikansk politik. Om hon sedan är det som behövs är en annan fråga men det är inte bara i USA som det behövs förändring. Jag ser framför mig ett val 2010 som inte blir så roligt för vare sig de nuvarande partierna som för den så kallade oppositionen.

Tom Trana körde Volvo PV med takgök innan han övergick till Volvo Amazon. PV var en för bra bil för att fortsätta tillverkas. Den höll i all oändlighet, den var enkel så att man kunde reparera den själv och den var ganska billig i inköp.

Jag tror Sverige slog in på fel väg ungefär samtidigt som PV:n slutade tillverkas.

PV:n hade alla egenskaper som ett slitstarkt finansiellt system behöver. Kan inte Volvo börja tillverka PV:n igen?

Inga kommentarer: