måndag 13 oktober 2008

När det kvällas...

Börsrally!

Det är precis som om man fått en slägga i huvudet, vaknar upp och det första man tänker på är party.

Vad som inte dyker upp i skallen är tvättstugetiden som är bokad, hämtningen av ungarna på dagis, en rotfyllning och en del annat som är tidskrävande och mindre trevligt.

Börsen hade vid halv tio idag på morgonen gått upp 6,5 procent och har nu ”bara” backat 40, 5 procent sedan årsskiftet.

Men det är inget party. Den här uppgången kan vara borta om två timmar eller två dagar. Det finns enskilda och företag som driver kurser enbart för att göra sig likvida. Pensionsspararna hade varken tid eller råd att göra så här.

En sak kan alla vara säkra på. Att börsen förr eller senare går upp. Förra året gick börsen ner 10 procent från dagens datum till jul. Det blir 50 procent.

Så ifall börsen går upp 55-60 procent nästa år så är aktiespararna på banan igen. Ja inga fantastiska klipp men man håller jämnt skägg med bankräntan.

Jag vet inte vad de här människorna som sagt att börsen är ett bra sätt att spara pengar på finns just nu. Alltså hur deras kalkyl ser ut.

Fondbolagen. De som sitter varenda dag och petar bland aktierna, läser analyser. Hur många av dem flyttade till silver och guld eller rent av cash. Idiotiskt? Absolut inte. Hur försvarar de ett tapp på 55-60 procent. Marknaden. Oron i världen. Saken är den att de borta införa ett avgiftsfritt år liksom bankerna och skämmas skjortan av sig.

Men istället är det troligt att de vill ta igen sina egna förluster och låta dig och mig betala något slags värnskatt som de senare ska betala igen. Har vi hört det förut?

Igår i teve nästan vädjade Fredrik Reinfeldt till oppositionen att de inte skulle kräva för mycket av honom och alliansen eftersom vi befinner oss mitt i krisen.

Den här krisen dök inte upp i förrgår. Den har nu pågått i mer än ett och ett halvt år utan att denna regering har lyckats förstå vad som krävs. Reinfeldt bröstar upp sig och nämner Angela Merkels namn så ofta han hinner. Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner så det vore rent tjänstefel av Reinfeldt att inte tala med Merkel. Jodå, Sverige har viktiga erfarenheter av bankkriser säger statsministern. Sådant som övriga världen kan dra nytta av.

Men den 13 mars i år sa riksbankschefen, Stefan Ingves så här:

"Avsaknaden av ett särskilt avpassat regelverk för avveckling av probleminstitut med förmåga att ta tillvara samhällets intresse av finansiell stabilitet var något som särskilt underströks av Banklagskommittén. Det var den utredning som tillsattes 1995 i spåren efter bankkrisen för att se på behoven av en moderniserad lagstiftning för banker. I sitt slutbetänkande lade kommittén också fram ett förslag till en ny ordning för hantering av banker i kris, kallad offentlig administration. Detta förslag har nu varit under beredning, som det heter, i regeringskansliet sedan år 2000. "

ÅTTA ÅR!

Då har vi haft en Persson och en Reinfeldt. Dessutom jobbade Anders Borg själv som rådgivare åt riksbankens direktion 2001-2002 innan Bo Lundgren fick tag i honom. Båda ville på den tiden liberalisera och urholka reglerna för säkerheter dvs. värdepapperisering, att göra illikvida medel likvida.

Spintabs Göran Zakrisson talade med stolthet om att man gjort Sveriges första värdepapperisering 2001 genom sitt FARM Securitisation Ltd.

Så när Sahlin och Reinfeldt nu flankerade av sina hjälptrupper försöker få det som hänt till en enda stor mystisk internationell farsot som dumpit ner från himmelen så är det inte sant. Det finns orsaker till att det ser ut som der gör.

Det bästa är ju ifall det vore Fannie Mae och Freddie Mac som såg till att det blev problem i världens finanssystem.

På samma sätt kan man säga att det var Nyckelns fel att vi fick en bankkris för snart 20 års sedan i Sverige. Så enkelt var det inte.

Om vi ska kunna bidra så vore det ju trevligt ifall Sverige åtminstone införde vad man oupphörligen talade sig heta för igår på tvenne sidor lokalen i Agenda.

Att höra en liberal borgerlig regering tala om regleringar är ovanligt.

Maud pratade om ökat samarbete, regler och problemet med bonussystem. Det ska finnas bra regleringar, sa Reinfeldt medan Björklund tyckte att vi i Sverige skapat förbättringar i femton år och nämner; riksbankens oberoende, budgetlagen, EU-medlemskap och det nya pensionssystemet. Mona på andra sidan tyckte att nu är vi starka därför vi har samlat ihop oss och Wetterstrand högg Björklund i ankeln om aktiedelen av det nya pensionssystemet.org ut och pratar om ny finanslag om några dagar.

Så här sa Anders Borg till Ekot så sent som den 24 september 2008(Källa: Ekot):

”– Vi kommer aldrig bli slutgiltigt klara, men delar av det här arbetet kommer att drivas vidare i år det är jag övertygad om, säger Anders Borg.
En ny banklag om hur man ska hantera en bankkris är på gång här i Sverige. Saken utreds av finansdepartementet. Vi har kommit ganska långt, säger Anders Borg.
– En nyckelfråga som har varit kontroversiell är huruvida man ska kunna ta över ägandet av banker. Jag anser att det är väldigt centralt att man kan det. Jag tycker att det vi nu sett i USA alldeles tydligt visar att det är en nyckelpunkt och vi ska arbeta fram en lagstiftning med alla de överväganden som krävs som gör att vi har ett bra och säkert system.
– Jag vet att det arbetet har kommit långt på finansmarknadsavdelningen och Mats Odells del av finansdepartementet, så det kommer vi att återkomma med. Det ska vara en solid produkt som kan stå sig under lång tid, säger Anders Borg.”


Kan det måhända var delar av det som Ingves pratade om i mars och som legat på denna regerings bord och den tidigare regeringens bord i åtta år. Nu har de fått eld i baken:

Den nya lagen som kommer om några dagar skall enligt Borg innehålla följande komponenter:

1. Att varje land tar ansvar för att utfärda statliga garantier för bankernas finansiering
2. En statsgaranti för upplåning ska gälla fram till 31 december 2009
3. En tredje åtgärd är att man skapar möjlighet att rekonstruera banker

Borg upprepar att vi inte har några problem i Sverige. Men de första punkterna är enligt Borg ett bra sätt att återskapa förtroendet för bankerna.

Borg tillägger att de svenska bankerna uppfyller solvenskraven.

Den SOU som Ingves talar om SOU 2000:66 kallas Banklagskommittén slutbetänkande.
Advokatsamfundet var starkt kritiska i sitt remissvar till ovanstående SOU. Man sa att förslaget inte handlade om enskilda bankföretags problem, inte en systemkris och avslog förslaget. Två andra remissinstansers svar var särskilt intressanta. Dels Riksbanken som 2001-01-25 Dnr 00-1256 DIR anförde ett remissvar till Finansdepartementet.

http://www.riksbank.se/upload/4725/banker_kris.pdf

Av dess framgår tydligen de problem som fanns och finns i samband med ingrepp i en bank- och finanskris. Detta har flera regeringar nu alltså haft lång tid på sig, faktiskt sedan förra bankkrisen och nu ska en lag bankas igenom – varför? Jo, för att det blivit en ny kris i det finansiella systemet som våra politiker inte har tagit tag i medan de haft tid på sig.

Det talas om kollektiva åtgärder. Vad sägs om en kollektiv ursäkt från samtliga partier för att man inte gjort vad som skulle gjorts för många år sedan.