onsdag 29 oktober 2008

Söder


Precis som Elvis gillar Spiken bilar / Med favoritgummiben i Sari Rash



Jag minns plötsligt hur Görans lillasyster som hette Karin lade på en grammofonskiva. Skivan var Görans för hon var lite stirr. Det var 1960 och Karin var min två år äldre granne. Vi körde trehjuling och lekte doktor eller hade roligt i hennes lekstuga. Vi var grannar. Det var första gången jag minns att jag hörde Elvis Aaron Presley sjunga.

Det året gjorde Elvis tre album. Ett hette ”Elvis is back!”

Antagligen gjorde Elvis stort intryck på mig eftersom jag kom ihåg den där gången för fyrtiosex år sedan. Det var en sådan där uppfällbar skivspelare.

Men det skulle gå fyrtiosex år till dess jag själv köpte en skiva med Elvis och då till min hund. Det hade jag nog inte tänkt mig den där gången i Göran Hanssons pojkrum.

Spiken gillar Elvis och speciellt de smöriga låtarna så för två minuter sedan köpte jag ”The 50 Greatest Love Songs” med Kungen.

Spiken trivs och det blir en tidigt födelsedagspresent till honom från Matte och Husse. Han fyller nio år den 14 november.

Då ska han firas.

Alla dessa minnen och den glädje han skänkt genom åren ska firas.

Från när alla hans syskon kom fram och hälsade på kenneln Top Nice i Lilla Edet och Bright Light som han då hette satt och pissade i en hörna till utskällning av katt på SJ under resan till Stockholm.

Dricka champagne ur glas och sedan tre månader gammal skälla ut värdens tax så den försvann under soffan. Jakt på rullskridskosportare som kastar flaskor på Spiken. Vassa mjölktänder i hälsenorna. Lek med polarna i Skinnarviksparken. Leka rymmare med kärleken tvärs över Ringvägen i rusningstrafik. Transport under jacka till stamställena. Konsums köttdisk, Söder, Jonnis, Eclaire, Platini och Zinken. Kräkas på bussen till Stenhamra. Uppsprättad hals i Tantolundens hundgård. Dränage och tratt. Biff av Amir på Zinken. Valpkurs med hopplöst resultat. Simma och släpa pilträd vid Smedis. Race med kompisarna, Zigge, Folke och de andra. Sova uppochner i pälsmössa på bardisken på Zinken. Jordnötshunden. Ankleverhunden. Jakt med huvudet i Ahlgrens bilpåse på Milleniekontoret i Gamla Stan. Avsliten sporre i Tanto under race. Besök på djuraktuten. Utskällning av husse och matte efter Kretabesök. Pussa sönder svärfar. Gräva upp svärmors alla lökar. Rymma genom häcken. Favoritleksaken ett gummiben inköpte på Konsum.

Överfallen av snauser och ridgeback.

Tant sliter av vänster framben efter att ha kastad godis till två hundar. Sin egen och den här skurken. Hej Djurakuten. Spik i benet, tratt och elände på självaste påskafton.

Nu vill vi inte se dit här på ett tag. Hej, hej…

Svimma i Vasaparken efter narkos och utskällning av andra Jack Russlar.

Flyg till Helsingborg. Kontroll av katten Elsa 22 år. Taktisk reträtt. Jakt på travhästar.
Käka lite hästbajs på Solvalla. Långa turer till Erikssund för att kolla egen travhäst med jäääätttttetänder. Vrafffff! Tomtens skägg!

Ta sprutor för Irak. Flyg till Istanbul. Kolla tik i hamnen intill Holiday Inn. Bur i bagageutrymme till Ankara. Omlastning till Diyarbakir. Özel Tim inspekterar på flygplatsen. Bil till gränsen. Skicka hundpasset till turkiska säkerhetstjänsten från Silopi. Första natten i på hotellet i Duhok. Ny tur till Sari Rash. Inspektion av trädgård och vildhundar.

Vinter, snö, vår,sommar, höst, vinter, vår…två år i Irak. Cikadajakt, grodjakt, musjakt, ormjakt och framför att jakt på röd katt. Bilåkning. Toppen! Flyg hem från Erbil och första räkan på flera år. Räkor är gott. Egen flygstol till Arlanda. Bråk med korkad veterinär. Kidnappad av Danuta, Danila eller vad hon hette. Finsk Statsveterinär läser lagen för polska Danila. Flyg till Åland på darriga ben. Karantän på Åland i fyra månader. Matte och Husse hämtar en slimmad men välmående liten stekare som undrat var idioterna blivit av. Träffar sin favoritkompis kocken Amir igen men portad på en del krogar.

Matte tillbaka till Norrland och sedan Irak. Var blev hon av? Kommer igen. Åker igen. Kommer igen.

Kattjakt hos svärmor. Skälla på Nicke. Sluta skälla på Nicke!

Fortsatt kattjakt. Åka bil med Johan. Lite hästbajs på ridningen. Toppen!

Insläppt på”Söder”. Toppen! Heja Boz!

Idag är matte ute på jobbet och Husse är förkyld som en örn. Men nu ska vi gå ut en sväng i friska höst mot vinterluften. Kanske blir det snö snart. Spiken älskar snö för det blir bättre dofter då. Han är en kär liten krabat, envis, egensinnig men med ett hjärta av guld. Matte hade lunginflammation i bergen Irak. Det snöade ute och hon mådde inte så bra. Vem ställde upp. Gorga Spi; ”Den Vita Vargen”. Vem vek inte från hennes sida en enda sekund?

Nu ska vi gå ut och göra Tantolunden osäkrare än vanligt.

Det är inte så konstigt att en sådan hund gillar Elvis. Deras liv är inte så olika varandra...onyttig mat, brudar, festa och lite sentimentala...

Inga kommentarer: