måndag 20 oktober 2008

Söder



Det var helt stilla på ”Söder” i morse.

Man märker redan av att folk skär ner på latte och utgifter. Per E. hade förstås att göra. Boz ringde och fixade till en begravningslunch. Någon släkting hade kastat in handduken. Fint skulle det vara och Snälla Sally skulle komma och göra avlånga köttbullar(cevapcicci) som Norrlands Gunnar brukade säga.

Lill-Perra skuttade runt, drog Spiken i svansen medan Snälla Sally tog bilen till Martin Olsson.
Sop-Roffe hade fått en skärva i handen och var förbannad och sjukskriven.

Rita och Agnes hade inte vaknat och övriga var väl bara borta. Salem dök förstås upp lagom till Per E. var färdig med sina frallor.

– Hej, kompis, skrek Salem och dök på Spiken som såg förväntansfull ut. Salem brukar alltid ordna fram saker som går att äta.

– Hej, hej, sa jag och drack lite kaffe ur koppen. Är det bra med dig?

– Visst, fina laxen, tutade Salem.

Sedan talade vi en stund om Rosalind Franklin. Var det gubbväldet i Kings College som gjorde att hon kom i bakvattnet. Salem hade en brorsa som gick på Kings på 60-talet. Då var det betydligt öppnare. Men Rosalind dog i varje fall i cancer 1957 bra 37 år gammal. Crick, Watson och Wilkens fick Nobelpriset. Men DNA fotot 51 taget av Rosalind 1952 är lika vacker då som nu.
Det blev bra en extra kopp på ”Söder”. Spiken surade lite för det där med svansen. En gång var det en tvååring som ställde sig på hans tass. Nu jävlar blir det Expressens förstasida tänkte jag . Men han sa inte flaska och ungen flyttade sig självmant. Om jag råkar peta på hans tass så skriker han som en stucken gris. Det är svårt att förklara eller inte.

Efter lite jobb hemma så var det dags för Borgs och Odells lilla show.

Varför har man en allt starkare känsla av att man inte fått veta allt? 1500 miljarder. Lika mycket som statsskulden skall finnas tillängliga för banker och bolåneinstitut. Nu verkar de mest oroliga för att inte bankerna ska gå med. Jag fattar ingenting. För två veckor sedan var allt lugnt i Moder Svea och nu är det annorlunda fast ändå inte. Jag har svårt att tro på det Borg & Co säger och var det inte förtroende det handlade om. Sedan kan de visa hur många legohus och askar de vill. Spintab berättade stolt om att de gjort en värdepapperisering, bildat nått bolag utomlands. Så vad hände med det. Hur många har gjort affärer utomlands?

När har de hunnit räkna ut det?

Det här med bonusar. Ursäkta! Om ett eller högst två år så har bankdirektörerna hittat på nya fiffiga konstruktioner för att berika sig. Hela den branschen bygger ju på tantiem. Skulle var Handelsbanken då som har ett annat system.

Nu har vi också hamnat i en märklig situation. Borg sa igår att han förutsätter att alla går med. Ja, för vem skulle vilja handla med en bank som inte gick med. Så nu verkar det först och främst som om bankerna ska sitta och analysera det hela. Men inte tack så mycket utan mera, ja vi får se om det är lika bra som i övriga Europa. Enligt rykten så kan det också bli så att Handelsbanken väljer att stå utanför. Skälen är uppenbara. De har inte samma hysteriska bonussystem som andra banker och de har en egen hög likviditet. Där vill man gärna veta hur det blir. Är det så att alla skithögar som lett oss in i detta ska får julklappar medan de som skött sig ska få konkurrensstryk. Vilka signaler skickar det ut? Jo, gör gärna om det om ni lyckas för då pyntar staten.

En annan intressant lärdom är att Sverige sas stå starkt. Men nu heter det att vi måste ha samma villkor som övriga EU:s banker och de som inte vill ha statliga pålagor och skött sig är osolidariska.

Jag tycker istället att regeringar ska gynna de banker och andra delar av marknaden som visar gott omdöme. Ge dem fördelar istället.

Inga kommentarer: