söndag 18 april 2010

Pappa vet inte bäst!Judar i Malmö är oroliga på grund av det ökade antalet hatbrott av olika slag som riktats mot judar. Förra året anmäldes 79 fall i Skåne varav två tredjedelar i Malmö och Lund, vilket mer än en fördubbling gentemot året före då 33 fall anmäldes.

Den socialdemokratiske politikern kommunalrådet Ilmar Repaluu, själv baltisk flykting under andra världskriget har fått kritik för att inte han har gjort tillräckligt mycket eller uttryckt sig luddigt.

När han pratar om antisemitism och sionism i samma mening ser många judar rött.

När han sagt att judiska församligen i Malmö kunde sagt något om Israels aktiviteter på Gaza föll inte det heller i god jord:

”– Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler. – Samtidigt skulle jag önska att företrädare för muslimer i Malmö klart och tydligt säger att judarna i Malmö inte ska blandas in i Israel-Palestina-konflikten.”(Skånska Dagbladet 27 januari 2010)

Nu i valtider har de flesta politiker uttalat sig i saken och frågan har också anknytning till de oroligheter som varit i fr a bostadsområden med muslimsk dominans tex Rosengård.

Nu senast har socialdemokratiska Kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul uttalat sig i Aktuellt den 8 april om att det finns muslimska extremister i alla politiska partier som är delaktiga i trakasserierna mot judarna i Malmö.

-Jag skulle vilja säga att det finns extrema muslimer i alla partier, som är delaktiga i trakasserierna av judar i Malmö. Ja. Och dom finns också i vårt parti.

Hon varnar också på Newsmill för risken för etnifiering som hon definierar i den mån hon gör det, som att olika etniska grupper ordnar väljare till politiska partier genom att driva etniska frågor på bekostnad av någon annan etnisk grupp.

Så kan det ju vara.

Som grädde på moset blandar hon in släkten.

”I intervjun berättade jag hur jag varje dag brottas med mig själv för att inte färgas av min pappas och hans vänners bild av turkar, som jag i och för sig kan förstå med tanke på vad de har varit utsatta för.”

Jag ska bara ta dessa två saker och förklara varför Nalin motverkar sina egna syften alternativt lyckas med att låtsas att ifall alla invandrare med muslimsk bakgrund lugnt kan rösta på (s) eftersom inga etniska särintressen kommer att beaktas där.

Det är val. Hon till och med tillstår att det ”finns” muslimska extremister i hennes eget parti. Då blir man nyfiken.

Vad är då en ”muslimsk extremist” mera exakt Nalin? Är det någon som sitter i Malmö och mekar vägbomber i källaren, eller en som säger ”Stödjer du Israels Palestinapolitik kan du dra åt helvete” eller är det någon som säger att det är samma sak att spränga folk i luften å en marknad I Irak som att USA bekämpar terrorism. Vad är muslimsk extremism?

Vi vet inte vad Nalin menar och där ligger en del av själva skönheten i begreppet som en politisk floskel uttalad i valtider. Man kan själv lägga in sina värderingar.

Men rimligen borde en ”muslimsk extremist” även omfatta någon som sympatiserar med al-Qaida. Eftersom Nalin inte avgränsar sig så är det väl fritt fram att gå med sossarna eftersom både sossarna och alla andra partier har ”muslimska extremister” i sina led som trakasserar judar. Toppen!

Annars skulle man vänta sig att Nalin avgränsade sig och sa att folk som tycker si eller så är inte välkomna i våra led. Det kanske skulle göra judarna i Malmö lite tryggare.

Rosengård borde rivits för länge sedan, liksom en hel del andra förorter. Idag ser vi ett resultat av en politik som socialdemokratin grundlade på 60-talet och ingen tagit tag i ordentligt sedan dess och verkligen inte den nuvarande alliansen.

Antietnifiering är ett (s) märkt och sällsynt illa genomtänkt lågbudgetalternativ till att ta itu med de motsättningar som till stor del grundas i sociala problem. Ungdomarna i Rosengård har upptäckt att det bara finns plats för en Zlatan i Barca. Resten får knega på sju dagar i veckan för 20 spänn svart i släktingens närbutik om de kan få ett jobb överhuvudtaget. Det försöker Nalin lösa med munväder.

Motsättningarna i Malmö ökar mitt under en finansiell kris som 2008/2009. Är det en tillfällighet? (s) gjorde stort nummer av att de ska bekämpa barnfattigdomen framöver, d v s det faktum att barn lever under fattiga förhållanden, ett faktum som är särskilt påtagligt bl a i Rosengård enligt Rädda Barnens utredningen Barns Ekonomiska Utsatthet av Tapio Salonen som kom 2008.

Där hittar man grunderna till hatbrott och extremism av olika slag.

Se till att skaffa jobb och en dräglig tillvaro för ungdomar i de här områdena så försvinner nog 90 procent av klottret på gravstenar också.

Israel bör samtidigt fundera över varför palestinierna har radikaliserats i religiösa termer de senaste 40 åren. Kan det ha något att göra med att Israel hållit de Palestinska områdena i konstant ekonomisk underutveckling?

Nalin talar om etnifieringsfaran. Det där är bara valfläsk som jag ser det. Sedan blandar hon in sin pappa. Jag har nog en rätt bra bild av hennes pappa och tror att han och de flesta av hans vänner kan skilja på den turkiska makten och turkar. Om det nu är det hon menar. Vilken är då Nalins bild av turkar och hur skiljer den sig från hennes pappas. Frågan är om Nalin vet det.

Nalins inlägg andas mer lättköpt valstrategi än vilja att lösa grundläggande problem i Rosengård eller någon annanstans.

Tydlighet är lösenordet.

Föräldrar till tonåringar som trakasserar judar har ett ansvar. Israel har betett sig som grisar gentemot palestinerna och fortsätter på den vägen. Den judiska gruppen i Sverige ska inte behöva vara rädda på grund av att de har en judisk trosbekännelse. Men muslimer ska heller inte behöva hålla käft om vad de tycker i frågan om Israels politik. Trakasserier, misshandel och förstörelse är däremot inte rätt metod.

De grupper som jobbar för att provocera fram våld ska bekämpas stenhårt och få kännbara straff. Demonstrera gör man i ordning. Det fungerade i stort sett bra under hela 70-talet.

Våld och terrormetoder tillhör inte ett demokratiskt samhälle och det är de politiska partiernas sak att pränta in i såväl medlemmar som medborgare.
Nalin säger att invandrargrupper tar med sig hat hit och vill ha mer försoning i politiken. Hm… ska kanske börja med pappa och turkarna eller om det nu var den turkiska säkerhetstjänsten, de Grå Vargarna, Özel Tim eller bara män i rutiga skjortor med avsågade hagelgevär.

Försoning måste ske på en grund och det borde Pekgul förstå. Eller har det blivit så himla bra för kurderna nu i Turkiet att det är bara är kiss and make up kvar?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stefan

Pastor Jansonpolitik, att inte ha en bestämd uppfattning om någonting är huvudskälet att jag röstar blankt, nästa skäl är att allt som ska göras ska göras av någon annan eller på annans bekostnad. Sedan har vi Svenskt rättsväsende som det tredje tunga skälet, det lämnar mycket övrigt att önska.
Invandringsområden, etnicitet, Rosengård etc Politikerna blundar för att vi kommer att ha ett minskat behov av arbetskraft i framtiden, till och med stor minskning. De lever i den tron, det finns fortfarande pengar kvar i den svenska kassakistan att det löser sig med tiden. Exportinkomster som bär upp samhällsekonomin är ett krympande område, tillverkningsindustrin för export likaså och det är dessa som bär upp och har byggt Sverige och välfärdssystemen. Vad ger du för odds att det blir pensioner i framtiden?
Vi har en ökande befolkning och minskande intäkter och jag vet inte hur den matematiken kommer att gå ihop i framtiden. Rosengård är bara början på eländet, vi måste skapa rätt funktioner och rätt inkomster i det här landet annars är snart det mesta ett förfallet getto.
MVH
Roger

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Hej! Håller med om det mesta. Vi måste bort från det här exportberoendet som ständigt trycker ner värdet på kronan.

Men frågan är var visionerna finns.

Arbete, javisst men vardå?

Hörd ei morse att gamlingar på vårdinrättningar får 15 sekunder enligt mallen at tvättas på ryggern och en hårrengäring får max ta 20 sekunder.

Så det går framåt över hela linjen.

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Hårrengöring ska det vara och inget annat!