fredag 9 april 2010

Greider i högform!
Hur långt ska man gå?

Den frågan har rört sig i skallen de senaste dagarna.

Ska man överhuvudtaget bry sig om sådant som rör sig utanför dörren till Hornsgatan.

Medan jag väger för och emot en stund börjar Spiken skälla på någon utanför ytterdörren. Kan vara brevbäraren, en granne, reklamkillen eller trappstädargänget.

Det är inget personligt från Spikens sida. En principsak bara. Han talar om att han uppmärksammat deras närvaro. Om jag öppnar dörren och vi passerar någon av ovanstående personer så biter han dem inte i benet utan viftar på svansen.

För hunden är det instinkt.

När Göran Greider, författare, socialdemokrat och chefredaktör för Dalademokraten idag på Newsmill berättar om någon dröm han har att om 25 år så ska det vara fred i Sverige och det ska inte längre finnas någon militär så är det intressant. Greider är född 1959.

Så här skriver han bl a:

”Finge jag drömma skulle vi om ett kvartssekel ha avskaffat all militär verksamhet i det här landet och istället upprättat en social värnpliktsarmé. Varje ung människa måste där göra minst ett års tjänstegöring i vård, skola och omsorg eller något annat område där det kan behövas mycket folk. Till exempel i det ekologiska jordbruket, eller med bärplockning. Och sedan följer de vanliga repmånaderna. Jag tror att det vore ett bra sätt att skapa samhällelig gemenskap och samtidigt ge mänskliga resurser till de stora omsorgsområdena. Ett Sverige där kommande ministrar och alla slags makthavare har gjort sin sociala plikt i vården av gamla eller barn, städat toaletter och torkat spyor eller krupit omkring i ljungen efter lingon, tror jag skulle bidra till att skapa en mer mänsklig kader av makthavare.”

Saken är den att Greider får drömma. Han har just gjort det och dessutom på en av Sveriges främsta opionionsbildande webbplatser, Newsmill.

Oavsett vad man tycker om själva idén så pekar den på en hel del intressanta uppfattningar i den socialdemokratiska sfär som Greider rör sig. Greider har under många år fungerat som ett slags förment radikalt alibi för den mindre radikala realpolitik som (s) fört.

Det är möjligt att Greider inte hade något speciellt för sig och bara skrev lite allmänna funderingar denna morgon. Men det som slår mig är det totalt icke relativistiska perspektiv Greider framför.

Världen i övrigt finns inte. Den rör sig i en helt egen omloppsbana.

Jag förstår att det känns lite jobbigt från och till för Greider att gå till jobbet och lyfta 40-50 000 i månaden eller vad han nu kan ha och aldrig få torka spyor.
Så om tjugofem år när Greider sitter och petar i näsan på ålderdomshemmet så kan det passa för nästa generation politiker och medborgare att torka lite bajs.

Generöst!

Sen är det intressant att en socialdemokrat kommer med detta inlägg. Här har vårdpersonal kämpat som bävrar för att få upp lönerna så det går att leva på dem och vad gör Greider? Kastar in några hundratusen underbetalda ungdomar med värnpliktigvillkor och dagpenning? Sen är det slut på polacker, letter och andra som tjänar lite deg. Nej, nu ska riksdagen ut och plocka lingon.

Ärlig talat så skulle jag byta ut cigaretterna i automaten på Dalademokraten!

En sak är i varje fall säker. De påverkar de instinktiva delarna av varseblivningen hos Göran Greider.

Då är Spikens analys vassare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stefan

Om man rör sig i en krets, i detta fall Socialdemokrater där politiken och verkligheten sällan går hand i hand blir resultaten inte bättre än detta. Tänker på dessa själsligt samanlänkade grupper som de Hospitaliserade stackare man såg förr vid de stora mentalsjukhusen innan reformer lade ner dem. De gick i grupp och odlade sin egen bild av världen utanför och mötet mellan de två olika världerna blev en traumatisk upplevelse för befolkningen i dessa världar, kanske lite långsökt men inte helt olika tycker jag.
MVH
Roger

Stefan Hagberg sa...

Hej Roger!

Jo, men det är ju ändå valår och då borde man liksom spänna bågen lite grann. Lingonplockning...

Det var nog inget större fel på reformen att riva institutioner och inte din liknelse heller.

Problemet med reformen var att politikerna gäran ville bli av med dryga kostnader för psykvården så de lanserade en slogan om att riva institutionerna.

Sedan släppte de ut en massa människor som skulle behövt en massa stöd för att återvända till ett normalt liv. Med den biten kostade pengar så den sket man i och plötsligt hade vi en massa människor som gick och mumlade på gatorna... det gör de som överlevt och inte blivit överkörda eller frusit ihjäl fortfarande. Ett härligt lågbudgetalternativ, uppskattat av både höger och vänster. Sparar deg.

Sitter just och limmar ihop två kuponger en med fem rätt där vi inte hade Spring Erom och en där vi hade den. Tror du dom märker nått?