tisdag 13 april 2010

Ingenting och tuffa brudar!
På ett sätt är varje morgon sig lik i Paradiset.

Hunden är sugen.

Idag var det rått ute. Ingen sol. Kallt. Ingen vår eller kanske just vår. Svårt att bestämma.

På nätet fick jag reda på att de inte finns plastkulor i Lätta. Skönt.

Sedan fick jag skämmas lite över min nyinköpta rispåse som drar dubbelt så mycket energi tror jag det var som en liknande påse potatis eller hur det nu stod i tidningen.

På SVT var det bokens historia som penetrerades. Intressant ända till det dök upp en norsk sketch runt tiden för Gutenberg.

Just när jag tappade intresset totalt ringde Carina. Hon var på väg upp till Duhok som är norra mellan österns mest värdelösa och tråkiga stad. Vad ni än gör så flytta aldrig till Duhok!

Idag ska hon tala om för en av sina biståndspartner att de inte kommer att få pengar skickade till ministeriet så de kan förskingra dem utan att pengarna ska användas för att bygga upp kompetens ute i verksamheten så att den fungerar.

Senaste inlägget från partnern var att de var fullärda och nu bara behöver pengar till verksamheten. Fortsättning lär följa.

Ibland undrar jag om just irakierna är folket som Gud glömde.

Så jag övergår till att läsa en artikel om DARPA.

Jag har varit i luven på en massa folk om USA och deras militär den senaste tiden.

När jag läste artikeln kom jag på att jag glömt tala om att USA:s försvarsmakt uppfann internet.

DARPA heter den organisation som drog igång det hela i slutet av 60-talet.

Regina Dugan heter Defence Advanced Research Projects Agency´s nya chef.

Hon tillträdde som chef för denna anrika del av det amerikanska försvarets mer teoretiska delar förra sommaren.

I anslutning just till 40-års jubileet 1969 då de första fyra noderna anslöts till det som blev internet så slog DARPA till och utlyste en ballongjakt.

10 stycken stora röda ballongen fanns utplacerade på olika ställen i USA och den som först fann alla tio fick 40 000 dollar i pris av DARPA.

Låter det knäppt?

Faktum är att det inte alls är så skruvat. Med traditionell teknik kan man inte lösa problemet. Det var också det DARPA ville undersöka. Hur löser man snabbt ett problem där den vanliga tekniken inte fungerar.

En del av svaret fanns redan i problemet. Sociala nätverk.

500 team över hela världen deltog i tävling. Som vanns av en grupp från det tekniska universitetet M.I.T i USA. Gruppen var experter på… sociala nätverk.

DARPA har på senare år varit utsatt för en del kritik, bl a för Pointdexters terrorist jakts nätverk.

Regina Dugan har på kort tid lyckats vända på den negstiva trenden och har rönt stor uppskattning både i och utanför DARPA för sin okonventionella personlighet och sätt att hantera problemställningar inom forskningen. Så när hon skapade en helt ny avdelning inom DARPA, Transformational Convergence Technology Office to med focus på en rad teknologier som sociala nätverk, syntetiska biologiska processer och intelligenta var det inte svårt att dra toppkunnande från Dreamworks och ordföranden för dataforskningsenheten vid Carnegie Mellon universitetet till den nya avdelningen.

De blev helt enkelt ner pratade av den vision om att återupprätta DARPA´s tunga historia som nyskapande tekniskt forskningscentrum.

Dugan som är tekonologie doktor utbildad vid Caltech arbetade sedan mitten av 90-talet med en helt ny form av minröjningsteknik där man helt enkelt kör med ett fordon rakt igenom områden med minor och spränger dem i luften.

Vi ett tillfälle var hon själv i Mocambique i Afrika och körde en prototyp när man fick för sig att hon dödats.

-Hade jag vetat vad du höll på med så hade jag aldrig släppt iväg dig, morrade hennes dåvarande chef.

-Exakt, blev Dugans svar.

Så för er som får en nostalgitripp av att höra ordet DARPA, så verkar det åter finnas hopp om nya upptäcker och avancerad forskning för en anrik institution som förutom internet förknippas med stealth teknologins födelse, dronetekniken, GPS m m.

Oprah Winfrey den amerikanska talkshowvärden m m har förresten skrivit dagbok sedan hon var femton år. 1993 var hon nära att publicera en självbiografi med stoppade själv den några månader innan den gick i tryck.

Där finns säkert en hel del för den som är intresserad av ifall det vara skitigt i hennes barndomshem eller som hennes 81 åriga kusin Katharina Carr Esters föreslår “white Priscilla-style lace curtains.”

Till dess får intresserade hålla till godo med nyutgivna Oprah av Kitty Kelly som också skrivt biografeir över Jackie O, Frank Sinatra m fl.

Av den boken som recenseras i veckans The New Yorker kan man förstå att den inte varit så enkelt för Oprah under hela hennes karriär. 1988 skulle hon intervjua Elisabeth Taylor i LA angående boken ”Elisabeth Takes Off”. När hon började ställa sina numera rätt väl kända ”Oprah”- frågor hände följande enligt biografins författare, Kitty Kelly:

-“None of your business,” Taylor said at one point, fixing Oprah with a hyacinth death stare.


"A hyacinth death stare". Kan det beskrivas bättre?

Inga kommentarer: