onsdag 28 april 2010

En komplicerad historia


Källa Pentagon:Den slutliga PowerPoint presentationen. Det lär finnas en liknande på STC.


De senaste dagarnas snackis har varit om Kanal 75:s Niclas Anderssons utspel om att bojkotta Åke Svanstedt kvalificerar för en tröja utan ärmar eller inte.

Nu har STC maffian kämpat som bävrar för att peta över debatten i en annan fåra, nämligen den att Svanstedt skulle ta betalt för intervjuer.

Senaste inlägget i den debatten kom idag när Stig H Johansson i sin krönika i Aftonbladet tar upp ämnet.

Det mest intressanta i hela den här debatten verkar vara att alla debatterar frågan men inte verkar veta exakt vad det handlar om. Inte ens Stig H Johansson och han har ändå Åke Svanstedts telefonnummer:

”Men att ta betalt för intervjuer är inget som vi tränare står bakom. Om det visar sig vara sant tycker jag faktiskt att Åke får ta på sig dumstruten.”

Jaha, vi kanske ska ta och reda ut begreppen lite.

Vad mer specifikt är det som Åke Svanstedt tar betalt för?

Det är alltså oklart. Den som först reste frågan var Kanal 75:s vd Niclas Andersson. Vad jag vet har ingen frågat Svanstedt hur det ligger till.

Där har vi ett problem. Talar Andersson sanning?

Så här säger i varje fall Niclas Andersson i Aftonblandet angående problemen med Svanstedt:

”– Att han vill styra vårt arbetsschema, och säga att den ställer han upp för, men inte den. Att han kräver betalt för att ställa upp på intervjuer. Att han helst bara vill ställa upp för intervju när han vunnit eller gjort något bra.”

Jag vet inte vilken deal Svanstedt har med Guiden och en del andra publikationer han regelbundet lämnar information till. Det har klart och tydligt framgått att Svanstedt periodvis inte lämnat speltips till tidningar som Aftonbladet och Expressen m fl med motivationen att det tar för mycket tid att sitta och snacka med journalister.

Det som Niclas eventuellt pratar om skulle väl då vara att Svanstedt vill ha betalt för att medverka antingen i Kanal75 som alltså producerar inslag som underlag för tips till olika tävlingar eller också OTW som producerar Vinnare V75 m fl format för TV:s räkning.

Niclas Andersson gör inga försök att sprida ljus i saken. Hans syfte är att få Svanstedt att framstå som en girig idiot.

Att ta betalt för intervjuer och mediauppmärksamhet är inget unikt. Det sker om inte dagligen så ganska ofta. Senast var det en annan Niclas med efternamnet Wahlgren som gifte sig med Laila Bagge. De sålde sitt bröllop som det heter på fackspråk. En tidning betalade bröllopet och fick på så sätt tillgång till det. Man kan sälja ensamrätten till bilder på den nyfödda kändisbebisen, sin knullhistoria med Jonas et c.

Så att ta betalt för intervjuer är inget konstigt.

Om det nu är så att Åke kräver betalt för att Kanal75/OTWVinnare ska få intervjua honom t ex efter ett lopp så är det ovanligt för att inte säga unikt. Det har jag aldrig hört talas om.

Martin Källberg som är en inbiten Åke Svanstedt hatare tillika anställd på STC:s tidning Travronden vek ut sig om Åke i Aftonbladet och gjorde följande kryptiska uttalanden:

”Svanstedt har ställt massa krav på Kanal75 om hur han vill ha det när han ska bli intervjuad. Bland annat vill travstjärnan ha pengar för att ställa upp.”


”– Att Åke vill ha betalt för att låta sig intervjuas uppkom första gången för två år sedan då han införde betallinjen.”

Det första uttalandet låter som hämtat från Niclas Andersson. Det andra är däremot en helt annan sak. Dock inte i Källbergs förvirrade värld.

Åke Svanstedt införde en betallinje för två år sedan. Under en period uttalade Svanstedt sig bara genom Glenn H Perssons inläsning på sin betallinje. Man betalar en tia per minut för att få reda på tips inför olika tävlingar. Det är en rak och bra tjänst utan en massa skitsnack men livligt hatad av många journalister eftersom de inte längre får unik information från Svanstedt själv utan tvingas dela den med alla andra som har råd att betala ett par tior för väsentligt information.

Om det är på något annat sätt Åke tog eller ville ta betalt för att låta sig intervjuas för två sedan så framkommer det åtminstone inte av Källbergs uttalande.

Vad Källberg m fl glömmer är anledningen till att Svanstedt inte vill låta sig intervjuas är att han inte anser att vissa reportrar behandlat honom fair. Det är hans egen uppfattning och den har han sin fulla rätt att uttrycka. Det finns ingen naturlag som säger att Svanstedt ska ställa upp och låta sig intervjuas.

När jag läser Stig H Johanssons krönika blir jag betänksam.

Stig H Johansson gjorde sig ett namn att vara en av världens skickligaste travtränare. Men under många år var han en surmulen butter typ framför mikrofonen.
Johansson kunde säga så här:

-OK, men det får gå fort. Jag har annat att göra.'

För det mesta rasplade reportrarna ur sig ett par meningslösa frågor i sådana lägen. Någon enstaka sa att, nä då får det vara för det här måste ta några minuter.

Idag sitter Johansson och recenserar sina egna hästar i Vinnare. Han skriver en krönika för Aftonbladet. Hans är bra som expertkommentator och hans krönikor oftast läsvärda.

Men när han skriver att man måste ha förståelse för TV4 så verkar han ha lite problem med stolarna. Vad ska vi förstå?

TV4 håvar in tiotals miljoner helt gratis och STC/ATG betalar cirka 150 miljoner per år för att TV4 ska visa trav. Niclas som reste frågan är också betald av spelpengar precis som TV4. Är det då för mycket begärt att reportrar som spelarkollektivet betalar ska sköta sitt jobb och skaffa oss information så vi kan spela.

På en vanlig arbetsplats kallas det Niclas drivit igenom arbetsvägran och är skäl för avsked.

Hade jag bestämt på Expressen så skulle jag skrivit ett avtal med Svanstedt om en krönika. Jag läste hans senaste krönika på hemsidan idag och den var inte alls så tokig.

Jag antar att Stig H Johansson tar betalt för att medverka i TV4:s Vinnare och att han tar betalt för sina krönikor.

En sak till.

Stig H Johansson tog via Rylan betalt för sina tips långt innan Åke Svanstedt.
När Rylan började ta betalt för Stig H:s information och kunnande satt Åke och pratade med journalister gratis.

Jag har väldigt svårt att se skillnaden ifall Åke tar betalt av en tidning eller program för att lämna information om sitt kunnande och att Stig H Johansson sitter och gör samma sak mot faktura… om han nu gör det.

Så det blir lite konstigt.

Stig H vet inte, Niclas påstår, Källberg blandar ihop saker.

Varför är det ingen som lägger upp några tusen. Det kanske räcker för att få Åkes eget svar eller också är det helt gratis.

Att tala med media efter en vinst eller för den delen en förlust i sportsammanhang brukar vara Pro Bono alltså utan kostnad för journalister.

Det är ingen som kan tvinga Åke Svanstedt att tala med Åsa Elmroth. Det bästa vore att hon bad om ursäkt för sitt skvallrande för måldomarenämnden. Det var inte hennes jobb. Åtminstone inte enligt min uppfattning, dessutom friades Åke till sist i själva skuldfrågan.

Om Nybrink är den andre journalisten som Åke inte vill prata med kan jag förstå det efter att ha läst följande sexistiska betalda skitrader från Nybrinks tangentbord:

”Nej, Åke Svanstedt, slå näven i bordet, spotta ut nappen och börja prata med alla igen. Låt inte sambon (?) ¬bestämma vad du ska göra eller inte. Be a man! Och, pssst, vill man inte svara på en känslig fråga finns alltid möjligheten ”inga kommentarer”.”

Man undrar hur det står till?

Var hamnar vi då? Mitt råd till Åke är följande:

Prata med vem du vill. Det är din fulla rätt. Vill du bli intervjuad av en viss reporter så säg det. Det är också din rätt att ställa sådana krav. Om de sedan går med på det är en annan sak. Vill du inte prata inför tävlingar så gör inte det. Vi som spelar ser såklart hellre att du berättar om dina chanser et c, än att du inte gör det. Hänvisa annars till där du uttalar dig Guiden, din betaltjänst och hemsida där det också finns en gratis krönika.

Att ta betalt för intervjuer i vinnarecirkeln är en ny men rätt dålig idé om den funnits.


Jag ser däremot ingen skillnad att betala för Stig H:s krönika med tips i AB, Rylan o s v eller att betala för Svanstedt stalltips förmedlade av Glenn H Persson.

AB:s Trav365 som får om jag är rätt underrättad tolv miljoner kronor per år av ATG/STC för att skriva om trav. Där saknas inga medel. Vi spelare får däremot betala 5 kronor till AB Plus för att läsa travtränarnas krönikor med tips på AB eller köpa blaskan för elva kronor. Vem har förhandlat fram det? Niclas? Remy? Tjatte?

Jag skulle lämna frågan om vem som ska pryda den blanka delen med dumstruten öppen och Stig H skriver ”om det är sant” men det gör inte Trav365 som vanligt.

10 kommentarer:

ulf sa...

Skönt med människor som ser saker som dom är, vi har för många som beundrar kejsarens kläder, fast han står naken. Tack Stefan.

Anonym sa...

Håller helt med dig Stefan och ULF...bor och jobbar i Den Nakna Kejsarens Land....det kan inte nog understrykas vikten av att faktiskt ge saker och beteenden deras rätta nam. Way to Much Ass Licking Going ON!

Lizzard

Anonym sa...

Så Åke vill intervjuas?

Anonym sa...

Hej Stefan

Sverige är fantastiskt,vilket kafferep och vilka incitament vi har för moralen och det rätta, var finns felen man ser?
Det tar aldrig slut det här är det den sista paraden i naket tillstånd av kejsaren, den tredje statsmakten ?
Jag sätter mig ned och lutar mig tillbaka och inväntar det oundvikliga slutet, att allt faller samman på rättfärdighetens altare och vi får spela på Travlotto, det kan åtminstone inte avkrävas av tyckare och självutnämnda experter merkunskap än vad de nu mobiliserat i de initierade travkretsarna om lottokulors utfall i rätta rader.
MVH
Roger

Anonym sa...

Aha, så Kanal 75 borde betala Åke?

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! Tack själv!

Till Lizzard: Hej! Var det hästar man skulle kalla hästar eller hade man hört saker från hästens mun. Kommer inte ihåg...

Till Anonym: Hej! Vet inte. Men om han vill ha betalt som Niclas påstår så är han kanske intresserad? Annars blir han väl intervjuad varje vecka av olika media.

Till Roger: Hej! Det blir nog bättre ska du se.

Till Anonym. Hej! Varför påminner det här inlägget om det förra. Nej, Kanal 75 borde byta verkställande direktör.

Jonathan sa...

Hej Stefan,

Om man vill ge intervjuer ska naturligtvis vara var mans val. Också om man ska ta betalt för dem.
Från de tillfällen Svanstedt kört våra hästar kan jag i alla fall klargöra att mannen inte på något sätt har svårt att uttrycka sig, vilket en del verkar vilja göra gällande. Han var alltid mycket intresserad av att ge sin syn på ens hästar, och dessutom mycket villig att berätta om sina, och hur han värderade deras prestationer, utrustningsdetaljer m.m. Till och med oss som var med som lärningar.
Tror helt enkelt att han ser spelet och spelarna som ointressanta i förhållande till träningen. Han är nog lika intreserad av att ge spelintervjuer som Dali var av att diskutera vad en konstkritiker hade att säga om hans verk.

Bli dock inte förvånad om någon gammal flatröv på STC kommer att ge order om hur en tränare ska förhålla sig till pressen. De ger ju ut licenserna, och måste väl värna om travsportens anseende?:)

Vänliga hälsningar
Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Hej! Kan bara hålla med. Lång gratisintervju på Travnet med ÅS inför Örebro.

Anonym sa...

Ja den där Åke verkar ju vara väldigt öppen i sin relation till media.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej! Nu är det inte media som betalar Åkes hästägare utan hästägarna som betalar Åke och hans personal för att träna deras hästar.

Om man ska vara riktigt ärlig så kanske det i första hand är Åkes hästägare som ska ha stalltipsen och inte Micke Nybrink.

Hästägarna har ju om du tänker efter först köpt hästen och sedan träningen. Så gick det åtminstone till när vi hade häst. Har det ändrats?