onsdag 21 april 2010

Helin Ribbing slår till!

”När Jonas Bergström friade till prinsessan Madeleine trolovade han sig samtidigt till en del av det svenska statsskicket. Ett prinsessgemål bör uppföra sig så att allmänheten uppfattar att det finns en överensstämmelse i de privilegier och den representation som följer av ett giftermål med en medlem av Sveriges kungafamilj.”


När Schibstedt köpte Aftonbladets kontrollpost från LO så köpte de uppenbarligen också rätten att låta chefredaktörer som Jan Helin skiva som ovan.

Jaha. Ni hör själva ”trolovade” ungefär som det kommit ännu en riddareroman om Arn Magnusson från Guillous flinka nävar. Men så är det inte. Nu pratade vi en stor kvällstidning där halva svenska kulturvänstern häckat i decennier och bekämpat monarkin åtminstone i söndagsbilagan.

”Bör uppföra sig så…”.

Först och främst har väl aldrig kungahus uppfört sig speciellt annorlunda än andra människor med förhållanden.

Så redan där bajade det ihop sig. Jan Helin låter som en könskonverterad Magdalena Ribbing….”att allmänheten uppfattar att det finns en överstämmelse i de privilegier som följer av ett giftermål med en medlem av Sveriges kungafamilj.”

Det är så man kan spy.

Exakt vilken sten har de grävt fram den här Helin under? En helt osannolik journalist.

Som en av kärringarna som brukar stå tårögda och vifta med sina små pappersflaggor när det vankas kungligt på slottet. Skillnaden är att dessa tanter vigt sina liv åt kungahuset medan Helin förmodas göra någon form av journalistiska bedömningar.

Om vi börjar med statsskicket så är det väl flera som ingår där än kungahuset. Så alla som ingår i statskicket ska man ställa extra krav på enligt samma stöpform som den Helin kritar upp på fri hand denna onsdag förmiddag.

Konstitutionell monarki…Riksdagen…Regeringen…Statsministern…

När Helin sträckt upp Bergström offentligt övergår han till sitt tunga case som består av någon som ”trätt fram”, denna oändligt användbara lilla fras som är skvallerblaskornas intellektuella droppställning. En handbollstjej påstår att hon har haft en affär med Bergström.

”I flera månader har ryktena surrat kring prinsessan Madeleine och fästmannen Jonas Bergströms kris i förhållandet. I går togs ännu ett steg när en norsk kvinna träde ut i offentligheten och berättade att hon haft en affär med Jonas Bergström i norska tidningen Se&Hör, trots att han var tillsammans med Madeleine.

Uppgifterna dementerades inte av hovet. Kvinnan ville inte ge mer kommentarer till Aftonbladet när vi kontaktade henne, men tog inte tillbaka något hon sagt i Se&Hör. Mot bakgrund av att prinsessan och Jonas Bergström inte uppträder offentligt tillsammans längre och de senaste veckornas lika intensiva som halvkvädna skriverier om de bådas kris bedömde jag därmed att uppgifterna har ett allmänintresse.”


Allmänintresset. Javisst. Men vet Helin att det är sant. Det finns rykten, en kvinna berättar, hovet dementerar inte. Alltså är det sant.

Sedan försöker Helin göra en dubbel mollbergare med skruv. Eftersom Victoria inte har något barn(Vid gud förbjude men Helins medeltida syn på mänsklig samvaro)så ingår Madeleine i successionsordningen.

Hör bara hur han glatt trumlar på:

”Det var inget självklart beslut. Å ena sidan ett teoretiskt lätt motiverat allmänintresse, å andra sidan en olust kring brytandet av två människors integritet, om än aldrig så privilegierade.

Det personfixerade statsskicket monarki har många gånger ett olyckligt förhållande till en likaledes personfixerad mediavärld. Kungligheternas roll i offentligheten är inte sällan detsamma som deras privatliv. Giftermål och barnafödande är två exempel.

Det följer av ett statsskick där tronen går i arv. Så länge prinsessan Madeleine väljer att ha sin titel kvar och kronprinsessan Victoria inte har barn är Madeleine en del av den svenska monarkins succession.

Strålkastarljuset på kungligheterna kan vara obarmhärtigt starkt. Dramaturgin mellan monarkin och medierna obeveklig. En tystnad som triggar nyhetsjakten, en fasad som inte får tillåtas rämna och därmed blir legitim att granska.

I dag publicerar Aftonbladet och Expressen uppgifterna. Annan press tiger ännu. En del kommer kanske att fördöma publiceringarna. Om hovet inte förmår bryta dramaturgin skrivs det sannolikt ännu mer. Själva mängden publicitet kan till slut få en del av de ännu tysta medierna att tumma på sin etik och börja berätta. Precis som de gjorde i fallet Tiger Woods och Elin Nordengren. Så flyttas en gräns lite till. Bra eller dåligt? Ditt svar på den frågan är mycket viktigt.”


Mitt svar är att Helin är en helt vanlig publicitetshungrig mediahora som svängt förbi tidningens jurist igår kväll med en fikakopp i handen. När han kom ut från konferensrummet, glatt visslande hade han det hela klart för sig. Det var bara att köra. Statsskicket, allmänintresset och successionsordningen var de tre nyckelorden. Om det var sant eller inte spelade ingen som helst roll. För att få lite tung ideologisk matta över det hela engagerade han inte hovredaktionen utan Lena Melin.

Om en svensk dagisfröken trätt fram och sagt att Bergström var pedofil då? Hade principerna varit desamma då?

En intressant sak i sammanhanget är ju att den påstådda affären inträffade före förlovningen. Affären ska enligt handbollstjejen ha skett i april i Åre och förlovningen var i augusti.

Så där rök skitsnacket om statsskicket.

Lästips till Jan Helin: Elmer Gantry av Sinclair Lewis

Inga kommentarer: